Στο κυνήγι για το μεροκάματο βρίσκονται αρκετοί πρώην βουλευτές, που είτε αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πολιτική σκηνή για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους, είτε δεν κατάφεραν να εκλεγούν και επέστρεψαν στο επάγγελμα που ασκούσαν στο παρελθόν.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Ειδήσεις», οι Βαγγέλης Αργύρης, Μιχάλης Ταμήλος, Παναγιώτης Αδρακτάς και Ιορδάνης Τζαμτζής αποκαλύπτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους λόγω της οικονομικής κρίσης και μακριά από τα βουλευτικά έδρανα.
Αργύρης: Εκτρέφει πουλερικά
Ο Βαγγέλης Αργύρης εκλεγόταν βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ από το 1993 έως το 2012, ενώ έχει διατελέσει και υφυπουργός Γεωργίας. Οταν έληξε η θητεία του, αποσύρθηκε από τον εκλογικό στίβο.
«Από το 2010 άρχισα να απογοητεύομαι με τον τρόπο που αντιμετώπιζαν την πολιτική και τους πολιτικούς. Δεν μπορούσα να πηγαίνω στη Βουλή με κλούβες και τανκς. Ο,τι ήταν να προσφέρω, το πρόσφερα. Τώρα περνάω έξω από τη Βουλή και είναι σαν να μην πέρασα ούτε μια μέρα εκεί μέσα», λέει.
Πλέον, ασχολείται, όπως και στο παρελθόν, με την κτηνοτροφία, καθώς έχει μονάδα εκτροφής πουλερικών στα Ιωάννινα. Οπως λέει, τα έξοδα είναι τόσα που δουλεύει μόνο για να πληρώνει: «Ο,τι βγάζει η επιχείρηση πηγαίνει σε υποχρεώσεις. Μπαίνω μέσα στο τέλος και σκέφτομαι να κάνω διακοπή δραστηριότητας. Εχω υπολογίσει ότι πρέπει να βάλω στην άκρη συν 5.000 ευρώ, μόνο για να πληρώσω φόρους, ασφάλιστρα και εισφορά αλληλεγγύης». Μάλιστα, αποκαλύπτει πως η μηνιαία εισφορά του ΕΦΚΑ ήταν 1.320 ευρώ.
«Η χώρα κάνει μεγάλο λάθος με την πολιτική που εφαρμόζει στον πρωτογενή τομέα. Θα φύγει πολύς κόσμος από την παραγωγή λόγω των εξόδων και θα έχουμε ακόμη πιο αρνητικό αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. Δεν υπάρχει περιθώριο, αν συνεχιστούν αυτή η φορολόγηση και το ισχύον ασφαλιστικό σύστημα», τονίζει.
Εκτός από την κτηνοτροφία, ο Β. Αργύρης έχει αμπέλια και εδώ και δύο χρόνια είναι επικεφαλής της Συνεταιριστικής Οινοποιίας Ηπείρου Ζοίνος Α.Ε. Οπως λέει, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που επιβλήθηκε στο κρασί είναι καταστροφικός: «Αφαίρεσε έσοδα από το κράτος, αντί να προσθέτει. Αυτή τη στιγμή ούτε το 50% της παραγωγής δεν φορολογείται. Πωλείται άνευ παραστατικών και έτσι δεν εισπράττονται ούτε ο ΕΦΚ ούτε ο ΦΠΑ. Εμείς ως συνεταιρισμός επηρεαζόμαστε ακόμη περισσότερο διότι δεν μπορούμε να μην κόψουμε παραστατικά. Συνεπώς, κάποιοι έχουν έξοδα και πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και κάποιοι όχι. Εχει υπάρξει στρέβλωση στην αγορά και αθέμιτος ανταγωνισμός».
Ταμήλος: Επιστροφή στα εργοτάξια
Στα εργοτάξια επέστρεψε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιχάλης Ταμήλος, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός, με δική του τεχνική εταιρεία. «Ασχολούμαστε με τις μελέτες και κατασκευές τεχνικών έργων. Ομως, στον κατασκευαστικό κλάδο υπάρχει μεγάλη πτώση στις ιδιωτικές κατασκευές σε σχέση με το 2010. Τα βγάζουμε πέρα οριακά. Απλώς συντηρούμαστε, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον», λέει ο πρώην βουλευτής Τρικάλων.
Πάντως, διευκρινίζει ότι παραμένει ενεργό στέλεχος της ΝΔ και ότι θα είναι ξανά υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές. Οσον αφορά τις τράπεζες, λέει ότι «δεν κινούν την οικονομία και η οικοδομική δραστηριότητα έχει σταματήσει. Ειδικά η αντιπαροχή, που ήταν το βασικό αντικείμενο των κατασκευαστών, δεν υπάρχει πια. Βάλαμε τον ΕΝΦΙΑ και ενώ είχε ειπωθεί ότι θα μειωθεί, αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα να αποτελεί μεγάλο βάρος. Οσοι θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε ακίνητα δεν το κάνουν, διότι σκέφτονται ότι θα πληρώνουν ενοίκιο στο κράτος και δεν θα έχουν κέρδος. Από την άλλη, όσοι έχουν ανάγκη να αγοράσουν ένα σπίτι, δεν μπορούν. Τα δάνεια είναι ασύμφορα και δεν επιτρέπουν να ενθαρρυνθεί η έναρξη των κατασκευών. Σε όλο τον δήμο των Τρικάλων πέρυσι βγήκαν μόνο 65 οικοδομικές άδειες, ενώ το 2010 ήταν περίπου 300».
Ο Μιχ. Ταμήλος υπογραμμίζει ότι πλέον οι τεχνικές εταιρείες ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με μελέτες και εργολαβίες σε κατασκευές, π.χ. επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν μια επέκταση. «Στην ουσία, με αυτή την υπάρχουσα οικοδομική δραστηριότητα συντηρούμαστε και κρατάμε τα γραφεία μας ανοιχτά, καθώς και με κάποιες ιδιωτικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από προγράμματα του ΕΣΠΑ. Ελπίζουμε ότι θα τελειώσει το μαρτύριο της αξιολόγησης, ώστε να δοθεί σήμα στις τράπεζες και στις αγορές για να απελευθερώσουν χρήματα, προκειμένου να ξεκινήσει να κινείται η ιδιωτική οικονομία, να αρχίσει η χορήγηση δανείων και να πάρει μπροστά η οικοδομή», λέει.
Τέλος, σημειώνει ότι με το νέο φορολογικό-ασφαλιστικό θα επιβαρυνθούν όσοι μηχανικοί έχουν απομείνει να έχουν δουλειά: «Θα έπρεπε να είμαστε σε ένα διαφορετικό ταμείο. Πριν πληρώναμε 4.000-5.000 ευρώ σταθερά ετησίως. Τώρα το ποσό αυτό κυμαίνεται από 2.500 έως 15.000 ευρώ. Επίσης, αντικίνητρο για τον κατασκευαστικό κλάδο αποτελεί ο ΦΠΑ 24% στις οικοδομές».
Αδρακτάς: Κτηνοτρόφος στην Ηλεία
Μια κτηνοτροφική μονάδα με 1.000 πρόβατα στην Ηλεία έχει ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Παναγιώτης Αδρακτάς, ο οποίος πριν πάρει σύνταξη εργαζόταν ως χειρουργός στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Τώρα, εξηγεί πώς πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με τη γη.
«Είχα μια φάρμα στην οποία έκανα σύντομες αποδράσεις ενώ ήμουν βουλευτής. Σε αυτήν είχα και έχω διάφορα ζώα, από άλογα και λάμα μέχρι στρουθοκαμήλους, καθώς και αμπέλια από τα οποία έβγαζα το δικό μου κρασί. Αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά, διότι πάντα μου άρεσε η φύση», λέει.
Οσο για την πολιτική; «Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος βουλευτής. Προσέφερα όσα μπορούσα επί 16 χρόνια. Την άφησα γιατί ως προς την αποτελεσματικότητά της δεν ήμουν ικανοποιημένος κι εγώ έχω μάθει ως χειρουργός να είμαι αποτελεσματικός. Η πολιτική θέλει καλή νεκροψία και αναγέννηση», τονίζει.
«Ξεκινήσαμε να κάνουμε παραγωγή γάλακτος με ντόπια πρόβατα. Η διαχείριση της μονάδας είναι πρότυπη και η τεχνογνωσία που χρησιμοποιούμε πρωτοποριακή. Δεν υπάρχει η παλιά εικόνα του ποιμνιοστασίου με κοπριές και άχυρα. Μπαίνεις μέσα με το κοστούμι σου. Προσπαθώ να περάσω και στα νέα παιδιά, που έρχονται σε μένα για να μάθουν, ποια είναι η διαφορά του κτηνοτρόφου με τον τσοπάνο. Ο κτηνοτρόφος είναι επιχειρηματίας», αναφέρει.
Οσο για τα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, λέει: «Η φορολόγηση είναι υψηλή. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την πολιτεία και δεν προσφέρεται καμία τεχνογνωσία. Ολα αυτά αθροίζονται και καθιστούν απαγορευτικό το κόστος για τους νέους, ενώ οι μικρές μονάδες αρχίζουν και εξαφανίζονται. Και εγώ προσωπικά θίγομαι από όλα αυτά. Πλέον δεν λέω παρηγορητικούς λόγους σε άλλους, αλλά αυτοπαρηγορούμαι. Τα βγάζουμε πέρα δύσκολα».
Και καταλήγει: «Υπάρχουν μόνο δύο νομοκτηνίατροι σε ολόκληρο τον νομό Ηλείας, ενώ έκλεισε το κτηνιατρικό γραφείο στην Αμαλιάδα. Για τα χαρτιά και τις εξετάσεις που χρειάζονται για τα ζώα πάμε σε ιδιώτες. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη έτσι. Οι περισσότερες μονάδες λειτουργούν χωρίς άδεια. Οι μόνοι με άδεια στην Αμαλιάδα είμαστε εμείς και χρειάστηκε ενάμισης χρόνος για να την πάρουμε».
Τζαμτζής: Στα χωράφια μέχρι να είναι ξανά υποψήφιος
Ο Ιορδάνης Τζαμτζής δεν κατάφερε να ξαναμπεί στη Βουλή στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Ωστόσο, δηλώνει ότι το κεφάλαιο «πολιτική» δεν έχει κλείσει για εκείνον και ότι «πρώτα ο Θεός» θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.
Προς το παρόν, πάντως, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ στον νομό Πέλλας ασχολείται με τα χωράφια του στο Μαυροβούνιο Σκύδρας. Πρόκειται για 27 στρέμματα με ροδάκινα, από τα οποία κάποια νοικιάζει και άλλα τα καλλιεργεί ο ίδιος. «Είμαι αγρότης από 10 ετών, δεν έχω εγκαταλείψει ποτέ τα χωράφια μου», λέει.
Οπως τονίζει, το εισόδημά του έχει μειωθεί και έχει αναγκαστεί να περιορίσει τα έξοδά του: «Αυτό συμβαίνει με όλον τον αγροτικό κόσμο, όχι μόνο με εμένα. Ολοι οι αγρότες έχουμε δει μεγάλη καθίζηση στο εισόδημά μας και παράλληλα έχουν αυξηθεί τα πάγια έξοδα. Η κρίση μάς έχει επηρεάσει όλους».
Για το νέο ασφαλιστικό λέει ότι «μέχρι σήμερα δεν υπήρχε διασύνδεση με το εισόδημα. Το νέο ασφαλιστικό παίρνει το κεφάλι των αγροτών. Η μεν φορολογία πάει πλέον από το 13% στην ανώτερη κλίμακα, οι δε ασφαλιστικές εισφορές θα φτάσουν στο 27% του εισοδήματος. Δεν υπάρχει περίπτωση οι αγρότες να καταφέρουν να πληρώσουν αυτά τα χρήματα. Εμένα, προσωπικά, οι εισφορές μου αυξάνονται κατά 15%».
Και καταλήγει λέγοντας: «Η παραγωγή του αγρότη δεν μπορεί να προβλεφθεί γιατί ο αγρότης είναι ξεσκέπαστο μαγαζί. Λόγω των καιρικών συνθηκών, ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουμε να μην έχουμε παραγωγή. Ομως, η καλλιεργητική φροντίδα μιας έκτασης (π.χ. κλάδεμα, λίπασμα, ράντισμα) είναι δεδομένη, πρέπει να γίνεται είτε έχεις παραγωγή είτε όχι. Την ίδια ώρα, έχουν πέσει οι τιμές πώλησης του προϊόντος και άρα το κέρδος μας. Μετά το κλείσιμο των αγορών προς τη Ρωσία, όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές».
Πηγή: Εφημερίδα «Ειδήσεις»
Πηγή: Από τη Βουλή στη βιοπάλη -4 πρώην βουλευτές που έγιναν κτηνοτρόφοι και αγρότες περιγράφουν [εικόνες] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/324841/apo-ti-voyli-sti-viopali-4-proin-voyleytes-poy-eginan-ktinotrofoi-kai-agrotes#ixzz4bKdfPcLp