Παρόλο που επί δικής του υπουργίας μπήκε «λουκέτο» στο καρδιοχειρουργικό τμήμα του Νοσοκομείου του Ρίου, ο Παύλος Πολάκης επικρίνει την σημερινή ηγεσία του υπ. Υγείας – Οι αρρυθμίες στον υγειονομικό χάρτη του ΕΣΥ σε ό,τι αφορά τις θωρακοχειρουργικές κλινικές
Κενά και ελλείψεις αμαυρώνουν τον υγειονομικό χάρτη του ΕΣΥ σε ό,τι αφορά τις θωρακοχειρουργικές κλινικές, με το αποτέλεσμα να είναι δραματικό σε πολλές περιπτώσεις δοκιμάζοντας στην εξέλιξη του συμβάντος τις αντοχές ασθενών και εργαζομένων ή και με τραγική κατάληξη όπως στην περίπτωση της 52χρονης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Τη διαδρομή που διένυσε το ασθενοφόρο με την ασθενή με το βαρύ καρδιολογικό επεισόδιο – διαχωρισμός κοιλιακής αορτής- είναι βέβαιο ότι έχουν διανύσει με τις ίδιες δραματικές συνθήκες και με μοιραία ή όχι κατάληξη, και άλλοι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα από όλη την Πελοπόννησο προς τα Ιωάννινα ή την Αθήνα εφόσον η Θωρακοχειρουργική κλινική στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου δεν εφημερεύει για καρδιοχειρουργικά περιστατικά.
Ουσιαστικά όλη η νότια Ελλάδα είναι ακάλυπτη για έκτακτα καρδιολογικά περιστατικά που χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης, καθώς οι δύο κλινικές που μπορούν να τα αναλάβουν, η μία στην Αχαϊα και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ρίου και η άλλη στην Κρήτη, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου δεν εφημερεύουν!
Αντιλαμβάνεται λοιπόν αμέσως κάποιος την κρισιμότητα τέτοιων καρδιοχειρουργικών συμβάντων στην Κρήτη, για τα οποία δρομολογείται επείγουσα αεροδιακομιδή στην Αθήνα προκειμένου να αντιμετωπιστούν, καθώς και τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαχείριση τους.
Αλλά και η κατάσταση στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα δεν είναι ευκολότερη λόγω της χερσαίας διαδρομής που πρέπει να καλύψουν οι ασθενείς – η κατάληξη της 52χρονης είναι ζωντανή θλιβερή απόδειξη. Η διακομιδή των καρδιοχειρουργικών περιστατικών από όλη τη Δυτική Ελλάδα είναι μονόδρομος και αυτά παραπέμπονται είτε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων είτε στα νοσοκομεία της Αθήνας. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κάποιος τον όγκο των καρδιοχειρουργικών περιστατικών, τακτικών και έκτακτων, που καλούνται να διαχειριστούν τα νοσοκομεία της Αττικής.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Καρδιοχειρουργικής Εταιρίας, στη Θωρακοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου μέχρι και το 2017 γίνονταν περίπου 55-65 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις τον χρόνο. Το 2017, επί υπουργίας Ξανθού – Πολάκη έγιναν μόλις 17 και περίπου στα μισά του έτους ουσιαστικά μπήκε «λουκέτο» στο καρδιοχειρουργικό τμήμα. Η μετακίνηση σε νοσοκομείο της Αττικής γιατρού εξειδικευμένου στην καρδιά τον Απρίλιο του 2017 ήταν η αφορμή για να σταματήσει η κλινική να δέχεται προγραμματισμένα καρδιοχειρουργικά περιστατικά.
Πλέον στην κλινική αντιμετωπίζονται μόνο προβλήματα θώρακος. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη να ζητήσει και τα…ρέστα από τον σημερινό υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια για τον θάνατο της 52χρονης.
Η επίμαχη κλινική στο νοσοκομείο του Ρίου στελεχώνεται σήμερα από έναν πανεπιστημιακό γιατρό, έναν επιμελητή και δύο επικουρικούς.
1 στις 2 επεμβάσεις γίνεται στην Αττική
Κάθε χρόνο γίνονται περίπου 8.000 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, με το 60% αυτών να διενεργούνται σε δημόσια νοσοκομεία. Από τις περίπου 4.800 επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στο ΕΣΥ, οι μισές λαμβάνουν χώρα στα νοσοκομεία της Αττικής. Όμως, από τις επεμβάσεις αυτές, εκτιμάται ότι το 50% προγραμματίστηκε ή διακομίστηκε από άλλη περιοχή της χώρας ως προγραμματισμένο ή υπερεπείγον περιστατικό σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Στην Αττική τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Ιπποκράτειο» βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση των επειγόντων καρδιοχειρουργικών περιστατικών. Στα δύο νοσοκομεία έγιναν το 2018 περίπου 1.355 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.
Εκτός από τον «Ευαγγελισμό» και το «Ιπποκράτειο» που εφημερεύουν για αυτά τα περιστατικά εναλλάξ κάθε ημέρα, τα Σαββατοκύριακα εφημερεύει το Ωνάσειο, ενώ κλινικές υπάρχουν και στο στρατιωτικό «401» και στο «Αττικόν» τα οποία όμως δέχονται μόνο προγραμματισμένα περιστατικά.
Καλύτερη διαμορφώνεται η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, καθώς στη Θεσσαλονίκη καρδιοχειρουργικές κλινικές λειτουργούν σε τρία νοσοκομεία, στο ΑΧΕΠΑ, στο «Παπανικολάου» και στο «Παπαγεωργίου». Το 2018 διενεργήθηκαν στο «Παπανικολάου» 619 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, στο Πανεπιστημιακό «ΑΧΕΠΑ» περισσότερες από 260 και στο Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης άλλες 231.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το νοσοκομείο που ήταν ο προορισμός για την 52χρονη, διενεργήθηκαν πέρυσι 173 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις. Τέλος. Στην Κρήτη, στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου πραγματοποιήθηκαν 105 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, αλλά μόνο για προγραμματισμένα περιστατικά.