ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 26ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ
- 1. ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΩΣΤΗ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Θέατρο Ήλιδας
- 1. ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΓΑΡΗ
Με τη Μαγεία της Κιθάρας
Οικία Τατάνη
Σάββατο 13 Αυγούστου
Ώρα έναρξης 21.30
Ερμηνεύει η Ειρήνη Τζαμτζή
- 2. ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Πέμπτη 18 Αυγούστου «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή
Η πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Ο Στάθης Λιβαθινός επέλεξε το κορυφαίο έργο του Σοφοκλή με τη σκέψη να συνδυάσει την παρουσίασή του με την συνύπαρξη στη σκηνή τριών γενιών ηθοποιών. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη. Η Αντιγόνη παρουσιάστηκε πιθανότατα στα Μεγάλα Διονύσια του 441 π.Χ και γράφτηκε από τον Σοφοκλή σαν αντίδραση για την εξορία του Θεμιστοκλή, του νικητή της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Στο έργο αυτό, ένα από τα αρτιότερα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας, η θεματική της σύγκρουσης μεταξύ των νόμων της ηθικής και των νόμων της πολιτείας φτάνει στην κορύφωσή της, με τους δύο ήρωες να επαληθεύουν την τραγική τους υπόσταση, κρατώντας, μέχρι τέλους, τη θέση στην οποία τους έφερε η μοίρα.Μετάφραση: Δημήτρης Μαρωνίτης Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής Διανομή (με αλφαβητική σειρά) Μπέτυ Αρβανίτη, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δημήτρης Λιγνάδης , Κώστας Καστανάς Αντώνης Κατσαρής (από Θ.Ο.Κ.), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη, Μαρία Κωνσταντά, Βασίλης Μαγουλιώτης, Περικλής
Μουστάκης, Νίκος Μπουσδούκος, Αστέρης Πελτέκης (από ΚΘΒΕ), Μαρία Σκούντζου, Ευτυχία Σπυριδάκη, Λυδία Τζανουδάκη, Στέλα Φυρογένη (από Θ.Ο.Κ.), Αντωνία Χαραλάμπους (από Θ.Ο.Κ.), Γιάννης Χαρίσης (από ΚΘΒΕ)
- 1. 21 Αυγούστου – Οικία Τατάνη «Ο ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ» του Νίκου Καλογερόπουλου μια ωδή με λαϊκά άσματα ,αφιερωμένη ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΛΙΤΗ που κατέθεσε τη ψυχή του.την περιουσία του,την ελπίδα του,όχι όμως την αξιοπρέπεια του και τα όνειρα του.
Πρωταγωνιστούν Νίκος Καλογερόπουλος,Πάνος Αντελλης κ.α.
- 2. Σάββατο 26 Αυγούστου “Αντιγόνη” του Ζαν Ανούιγ- Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών
Ο μύθος της Αντιγόνης ταξιδεύει στο χρόνο και στο χώρο, γοητεύει και εμπνέει από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Έτσι και ο Ζαν Ανούιγ γοητεύτηκε και εμπνεύστηκε από τον
αρχαίο Ελληνικό μύθο, αλλά και την τραγωδία του Σοφοκλή. Είναι το έργο που γι αυτό έχουν γραφτεί αμέτρητες κριτικές και έχει προκαλέσει άλλες τόσες συζητήσεις. Η Αντιγόνη θεωρείται το καλύτερο έργο του Γάλλου συγγραφέα. Ο Ανούιγ άλλαξε και την μορφή αλλά και την ουσία του τραγικού μύθου, για να γράψει ένα σύγχρονο δράμα, με όλα τα στοιχεία που αποτυπώνουν την σύγχρονη εποχή, όχι μόνον όσον αφορά τα εξωτερικά στοιχεία, αλλά και τα κίνητρα των ηρώων. Η Αντιγόνη του Ανούιγ είναι απόλυτα ελεύθερη, επαναστατεί ενάντια στην εξουσία. Ενάντια σ’ ολόκληρη την κοινωνία. Δεν δέχεται το κοινωνικό κατεστημένο με τους συμβιβασμούς και την φθορά του. Δεν θέλει να πιστέψει ότι μεγαλώνοντας πρέπει να ενταχθεί σε μια κοινωνία που για να υπάρξει σ’ αυτήν και να «ευτυχήσει» θα πρέπει να λέει ψέματα, να χαμογελά και να ελίσσεται για να εξελίσσεται. Θέλει ο κόσμος να είναι όπως τον βλέπει ένα παιδί, πριν φθαρεί και διαφθαρεί για την πολυπόθητη κοινωνική ευτυχία και επιτυχία. Η Αντιγόνη λέει όχι. Η συμπεριφορά της θεωρείται μηδενιστική. Όμως μας γοητεύει γιατί μας θυμίζει την δύναμη και την ορμή της νιότης, που αντιστέκεται και επαναστατεί σ’ ότι δεν της αρέσει.
Είναι το έργο που γι αυτό έχουν γραφτεί αμέτρητες κριτικές και έχει προκαλέσει άλλες τόσες συζητήσεις. Η Αντιγόνη θεωρείται το καλύτερο έργο του Γάλλου συγγραφέα. Ο Ανούιγ άλλαξε και την μορφή αλλά και την ουσία του τραγικού μύθου, για να γράψει ένα σύγχρονο δράμα, με όλα τα στοιχεία που αποτυπώνουν την σύγχρονη εποχή, όχι μόνον όσον αφορά τα εξωτερικά στοιχεία, αλλά και τα κίνητρα των ηρώων. Η Αντιγόνη του Ανούιγ είναι απόλυτα ελεύθερη, επαναστατεί ενάντια στην εξουσία. Ενάντια σ’ ολόκληρη την κοινωνία. Δεν δέχεται το κοινωνικό κατεστημένο με τους συμβιβασμούς και την φθορά του. Δεν θέλει να πιστέψει ότι μεγαλώνοντας πρέπει να ενταχθεί σε μια κοινωνία που για να υπάρξει σ’ αυτήν και να «ευτυχήσει» θα πρέπει να λέει ψέματα, να χαμογελά και να ελίσσεται για να εξελίσσεται. Θέλει ο κόσμος να είναι όπως τον βλέπει ένα παιδί, πριν φθαρεί και διαφθαρεί για την πολυπόθητη κοινωνική ευτυχία και επιτυχία. Η Αντιγόνη λέει όχι. Η συμπεριφορά της θεωρείται μηδενιστική. Όμως μας γοητεύει γιατί μας θυμίζει την δύναμη και την ορμή της νιότης, που αντιστέκεται και επαναστατεί σ’ ότι δεν της αρέσει.
Με τους: Στέλιο Μάινα, Βασιλική Τρουφάκου, Ανέζα Παπαδοπούλου κ.α
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου Παραγωγή: Ελληνικό Φεστιβάλ (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου)
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ 26ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ
1) ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ – ΚΥΛΛΗΝΗΣ
2) «ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ» Τελος Ιουλίου – και μέσα Αυγούστου
Το βραβευμένο (1ο βραβείο Ευρωπαϊκού Προγράμματος I.C.E.) 4η μερο πολιτιστικό – τουριστικό δρώμενο με αναβιώσεις Αρχαίων Ολυμπιονικών, Ξεναγήσεις και άλλες μουσικές εκδηλώσεις στον χώρο της Αρχαίας Ήλιδας και στην Οικία Τατάνη στην Αμαλιάδα.
3) ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ
4) ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ