Τις τελευταίες πινελιές για το «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα βάζει μέσα στο σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς – εκτός απροόπτου – μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Έχοντας μπροστά του κρίσιμα πολιτικά γεγονότα, ο πρωθυπουργός θέλει στο νέο υπουργικό σχήμα να υπάρχουν άτομα που να βρίσκονται υπό την απόλυτή επιρροή του αλλά ταυτόχρονα να κρατήσει τις δύσκολες ισορροπίες στο κόμμα, στην ομάδα των 53+ αλλά και στους ΑΝΕΛ που συγκυβερνούν.
Πολλά θα ξεκαθαρίσουν αύριο Δευτέρα, οπότε και θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για την εκλογή του νέου γενικού γραμματέα. Το πρόσωπο που θα βρεθεί στην κορυφή της πυραμίδας του κόμματος στη θέση του Π.Ρήγα θα κρίνει εν πολλοίς το εύρος των αλλαγών στον επικείμενο ανασχηματισμό σε κρίσιμα υπουργεία. Από τον πρωθυπουργό φέρεται να προκρίνεται ο νυν υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αν και τα τελευταία 24ωρα έχει ακουστεί και το όνομα του Νίκου Παππά, το οποίο όμως φαίνεται να μην κερδίζει πολλές πιθανότητες γι΄ αυτή τη θέση . Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η επιλογή του νέου γραμματέα εξελίσσεται σε μία δύσκολη υπόθεση για τον πρωθυπουργό, η οποία σε κάθε περίπτωση, θα φέρει οδηγήσει σε ντόμινο μετακινήσεων στο νέο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ», Πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Παππά να επιθυμεί να αφήσει στον Λευτέρη Κρέτσο το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όχι όμως για το Εσωτερικών, αλλά για το χαρτοφυλάκιο των επενδύσεων που θα μπορούσε να «αποσχισθεί» από το Εθνικής Οικονομίας και τις αρμοδιότητες Χαρίτση.
Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν η «δυσανεξία» Τσακαλώτου τον κρατήσει – και αυτή τη φορά – έξω από το οικονομικό επιτελείο.
Τα νέα πρόσωπα που ακούγονται και οι εκπλήξεις
Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει με τον ανασχηματισμό να σηματοδοτήσει και τη στροφή της κυβέρνησης σε πιο φιλολαϊκές πολιτικές, θα θελήσει να βάλει στην κυβέρνηση και πρόσωπα τα οποία έχουν ακόμη στενούς δεσμούς με τους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Έτσι εκτός από τη νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πιθανόν να αξιοποιηθούν και στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Ξυδάκης ενώ από τους νεότερους ακούγεται έντονα το όνομα του Κώστα Ζαχαριάδη.
Προσέγγιση στον σοσιαλιστικό χώρο
Το τελευταίο διάστημα ακούστηκαν αρκετά ονόματα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και πλέον περιμένουμε να δούμε αν κάποια από αυτά θα βρουν θέση σε υπουργικές καρέκλες. Το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου έχει ξανακουστεί, η Λούκα Κατσέλη από καιρό έχει συμπαραταχθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η υπουργοποίηση του Γιάννη Ραγκούση συναντά αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτά δεδομένα, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να στραφεί και σε στελέχη από την Κεντροαριστερά με παρουσία και εμπλοκή στον χώρο της Αυτοδιοίκησης.
Οι αμετακίνητοι και αυτοί που βλέπουν την πόρτα της εξόδου
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στους αμετακίνητους συγκαταλέγονται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς. Όσο αφορά για τους υπουργούς που συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, είναι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και η Λυδία Κονιόρδου. Άγνωστο είναι τι θα γίνει με τον Παύλο Πολάκη. Ορισμένοι θεωρούσαν ότι μπορεί να μην είναι στο επόμενο υπουργικό σχήμα, ενώ άλλοι θεωρούν βέβαιη την αναβάθμισή του.