Μετά τον Γιάννη Στουρνάρα και ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε χαλάρωση των capital controls, και συγκεκριμένα ευνοϊκή αντιμετώπιση του «νέου» χρήματος.
Μιλώντας στην ΕΡΤ – 1 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε συγκεκριμένα ότι υπάρχει μια διαρκής διαδικασία χαλάρωσή τους. Εκτίμησε πως η πλήρης άρση των ελέγχων δεν θα πραγματοποιηθεί πριν ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση από τους θεσμούς, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
Ανέφερε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για να εξαιρείται από τους κεφαλαιακούς ελέγχους το νέο χρήμα. «Θα υπάρχει ρύθμιση στα capital controls την άλλη εβδομάδα. Αυτοί που φέρουν νέα χρήματα για επενδύσεις να μπορούν να τα βγάλουν», τόνισε.
Δεν έχουμε αυστηρά capital control, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ και εξήγησε ότι “κάθε μήνα φιλελευθεροποιούμε το καθεστώς τους”. Πήραμε την απόφαση να διευκολύνουμε πρώτα τους εξαγωγείς, είπε.
Για το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουμε σε κανονικότητα, ανέφερε ότι “όσο πιο πολύ πιστέψει ο κόσμος ότι όντως έγινε πολύ καλή ανακεφαλαιοποίηση”, θα βοηθήσει να φύγουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.
Δεν είναι μία στιγμή κατά την οποία θα πατήσουμε το κουμπί, κάθε μήνα θα λαμβάνουμε μέτρα φιλελευθεροποίησης, είπε, ενώ εκτίμησε ότι η οριστική άρση τους θα γίνει μετά το τέλος της 2ης αξιολόγησης.
Έκανε σαφές ότι η χαλάρωσή τους συνδέεται με την επαναφορά της εμπιστοσύνης και άφησε αιχμές για τον ρόλο μέρους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Το πρόγραμμα
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημαίνει πριν την πρώτη εκλογική του νίκη ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη και αυτό πλέον φαίνεται τώρα, δήλωσε ο Ε. Τσακαλώτος.
Γνωρίζαμε ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές (το 2015) δεν θα ήταν εύκολη. “Κανένας από εμάς πριν από τον Ιανουάριο δεν πίστευε ότι θα ήταν πάρτι- τσάι της βασίλισσας της Αγγλίας. Ξέραμε από πριν ότι θα υπήρχαν αντιθέσεις” ανέφερε για τη διαπραγμάτευση του 2015. Είμασταν προετοιμασμένοι αλλά ξέραμε ότι θα υπάρχουν δυσκολίες, συμπλήρωσε, συμπληρώνοντας ότι χρειαζόταν η σύγκρουση με τους θεσούς γιατί ζητούσαν υπερβολικά μέτρα. Ο ελληνικός λαός μας ζήτησε να παλέψουμε και να διαπραγματευτούμε, υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών.
Ασκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση γιατί έκανε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να διευθετήσει το θέμα των κόκκινων δανείων. “Αποκλείεται να λέγανε ότι είναι 100 δισ. ευρώ το κόστος” του δημοψηφίσματος είπε ο ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στην δήλωση Regling και είπε ότι “αν ήμασταν σε ένα ακαδημαϊκό σεμινάριο αποκλείεται να το έλεγαν”.
Επισήμανε ότι ήταν καλό που η αριστερά ήταν μέσα στο παιχνίδι μέσα από τη συζήτηση στην Ευρώπη, από την ανάδειξη νέων θεμάτων, γιατί διαφορετικά θα ήταν στην Ευρώπη μόνο η Lepen, ο Farage, η αυστριακή ακροδεξιά. Αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχαν οι Podemos και η στροφή προς την Σοσιαλδημοκρατία.
Imerisia.gr