Με την τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή επιχειρείται για πρώτη φορά ο έλεγχος των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα – Θεσπίζεται η καταχώριση και πιστοποίηση και των μελών τους – Θα οριστεί Ειδικός Γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου.
Θα μάθουμε επι τέλους αυτούς που είτε είναι πίσω από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ηλεία είτε αυτούς που ετοιμάζονται με ΜΚΟ για την δομή στο πρώην εργοστάσιο “ΑΙΓΑΙΟΝ”
Με την τροπολογία που ψηφίσθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συστήνεται για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας,
μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
«Εγγραφή με ονοματεπώνυμο»
– Η ρύθμιση προβλέπει για πρώτη φορά ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο. Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών.
«Τί σημαίνει αυτό πρακτικά»
Ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές, ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται.
Ποιοι ακριβώς βρίσκονται πίσω από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Ηλεία;
Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα νομοθεσία θα δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα να διαπιστωθεί ποιοι ακριβώς βρίσκονται πίσω από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων που ήδη λειτουργούν στην Ηλεία, καθώς και σε εκείνες που πρόκειται να λειτουργήσουν. Συγκεκριμένα, ποιές είναι οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο LM Village της Μυρσίνης που ήδη λειτουργεί, ποιοί διαχειρίζονται τη δομή της Φιλοθέης που λειτούργησε πρόσφατα, αλλά κυρίως ποιοί βρίσκονται πίσω από την δομή που με τόση επιμονή επιδιώκεται να λειτουργήσει στο πρώην εργοστάσιο “Αιγαίο” στο Επιτάλιο. Μέχρι σήμερα τόσο οι ΜΚΟ αλλά, και τα φυσικά πρόσωπα που τις απαρτίζουν αποτελούσαν “επασφράγιστο” μυστικό και ήταν σχεδόν αδύνατο να πληροφορηθεί κάποιος ποιοι βρίσκονται πίσω από κάθε τέτοια ενέργεια και τι συμφέροντα εξυπηρετούν.
Ελπίζουμε ότι με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, όλα αυτά τα “μυστήρια” θα λυθούν!
«Ειδικός γραμματέας ΜΚΟ»
Θα οριστεί Ειδικός Γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.
«Τί ίσχυε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»
Οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα.
Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα νομοθεσία θα δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα να διαπιστωθεί ποιοι ακριβώς βρίσκονται πίσω από τις δομές φιλοξενίας προσφύγων που ήδη λειτουργούν στιν Ηλεία, καθώς και σε εκείνες που πρόκειται να λειτουργήσουν. Συγκεκριμένα, ποιές είναι οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο LM Village της Μυρσίνης που ήδη λειτουργεί, ποιοί διαχειρίζονται τη δομή της Φιλοθέης που λειτούργησε πρόσφατα, αλλά κυρίως ποιοί βρίσκονται πίσω από την δομή που με τόση επιμονή επιδιώκεται να λειτουργήσει στο πρώην εργοστάσιο “Αιγαίο” στο Επιτάλιο. Μέχρι σήμερα τόσο οι ΜΚΟ αλλά, και τα φυσικά πρόσωπα που τις απαρτίζουν αποτελούσαν “επασφράγιστο” μυστικό και ήταν σχεδόν αδύνατο να πληροφορηθεί κάποιος ποιοι βρίσκονται πίσω από κάθε τέτοια ενέργεια και τι συμφέροντα εξυπηρετούν.
Ελπίζουμε ότι με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, όλα αυτά τα “μυστήρια” θα λυθούν!