Με 153 «όχι» και 127 «ναι» επί 280 ψήφων, απορρίφθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε προχθές η Νέα Δημοκρατία.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν βγήκε αλώβητη από τη δοκιμασία της ψηφοφορίας, καθώς η διαφοροποίηση του κ. Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος ψήφισε θετικά, οδήγησε στη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Με τη φράση «είστε μια κοινοπραξία πολιτικού κυνισμού ικανή πλέον για τα πάντα» ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης κορύφωσε από του βήματος της Βουλής την αντιπολιτευτική κριτική του προς τον πρωθυπουργό, και καταγγέλλοντας τις κυβερνητικές επιλογές τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα, με επίκεντρο τους χειρισμούς στο θέμα της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε πως είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναμενόταν και σχεδόν προαναγγελθεί μέσω κυβερνητικών διαρροών το τελευταίο 48ωρο, η κυβέρνηση με διπλή στρατηγική αφενός μέσω της χρήσης αποχαρακτηρισμένων εγγράφων της διπλωματίας και αφετέρου με την προβολή του ισχυρισμού ότι η ΝΔ εκτρέφει τις ακρότητες των χρυσαυγιτών, αντεπιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Μητσοτάκη.
«Είναι ανεύθυνη η στάση σας στο μακεδονικό», είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Αλ. Τσίπρας και υπερασπίστηκε σημείο προς σημείο το περιεχόμενο της συμφωνίας Αθηνών-Σκοπίων, όπως αναλυτικά είχε πράξει νωρίτερα και ο κ. Ν. Κοτζιάς.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, ακριβώς και μέσω των προαναφερθέντων εγγράφων, προέβαλλαν τον ισχυρισμό ότι πολλά εξ εκείνων που σήμερα η ΝΔ καταγγέλλει, στελέχη της ως μέλη προηγούμενων κυβερνήσεων τα αποδέχονται κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν και άλλα, των οποίων ρήση θα κάνει στο προσεχές μέλλον.
Απέναντι σε αυτούς τους ισχυρισμούς, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αποσπασματικές τοποθετήσεις στο πλαίσιο συζητήσεων που δεν είχαν καταλήξει πουθενά», ενώ η πρώην υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη αντέδρασε υπογραμμίζοντας ότι γίνεται επιλεκτική και αποσπασματική χρήση απορρήτων εγγράφων, τόνισε ότι δεν ανταποκρίθηκε ο κ. Κοτζιάς στην πρόσκλησή της να καταθέσει το σύνολο των εγγράφων από την αρχή των διαπραγματεύσεων έως σήμερα, καταθέτοντας παράλληλα τρία με απόρρητα κείμενα που όπως επισήμανε δικαιώνει τις θέσεις της.
Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ ο οποίος είπε πως επιμένει στη θέση του να μην υπάρχει όνομα με τον όρο Μακεδονία για το γειτονικό κράτος, προαναγγέλλοντας όχι απλώς μελλοντική καταψήφιση της συμφωνίας όταν έρθει προς κύρωση στη Βουλή, αλλά και πως θα κάνει ο,τιδήποτε για να μην περάσει αυτή η συμφωνία – αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα άρει την εμπιστοσύνη του από τη συγκυβέρνηση.
«Δεν εμπιστευόμαστε αυτή την κυβέρνηση ούτε στην οικονομία, στους θεσμούς, ούτε στα εθνικά θέματα, πουθενά και για κανένα θέμα» υπογράμμισε στην παρέμβασή της η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φωτεινή Γεννηματά.
Τη θέση του υπέρ της συμφωνίας, παρά τα προβλήματα που έχει, επανέλαβε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, ασκώντας πάντως κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς: «Κύριε Κοτζιά θα έπρεπε να δώσετε πρόσβαση σε όλους τους αρχηγούς για όλα τα έγγραφα. Να μην κάνετε επιλεκτική χρήση», είπε. «Αύριο μπορεί να είστε υπόλογος, κατηγορούμενος κ. Κοτζιά. Η παραχώρηση της Μακεδονίας είναι κάτι πολύ σοβαρό», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης.
Σφοδρή επίθεση είχε κάνει νωρίτερα στον κ. Τσίπρα, ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς: «Εγώ πολέμησα για το Σκοπιανό. Εσείς τα δώσατε όλα, κ. Τσίπρα. Χωρίς στήριξη από τη Βουλή, χωρίς απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου, με μυστική διπλωματία, με την αντιπολίτευση στο σκοτάδι και το λαό στα κάγκελα. Δηλαδή, χωρίς καμία νομιμοποίηση» είπε μεταξύ άλλων. Και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζετε ένα «έκτρωμα» που δεν θα σταθεροποιήσει την περιοχή. Θα τη δυναμιτίσει… Βάζετε μπουρλότο στην Ελλάδα, κ. Τσίπρα».
http://www.kathimerini.gr