Θαυμαστές, συγγενείς και φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να την αποχαιρετήσουν στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών – Επιθυμία της ήταν να αποτεφρωθεί – Ποια ήταν η ταλαντούχα Αργυρώ Νικολέτα Τσάπρα – Το «αντίο» του Λάκη Παπαδόπουλου και του Σταμάτη Κραουνάκη
«Τον δικό μου θάνατο δεν τον φοβάμαι», είχε πει η Αρλέτα σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις για τη ζωή και την καριέρα της. Τον θάνατο που επί έξι μήνες πάλευε σε ένα δωμάτιο εντατικής, χτυπημένη από χρόνια προβλήματα υγείας.
Στα 72 της χρόνια η «Ελληνίδα Τζόαν Μπαέζ», όπως είχε χαρακτηριστεί, έφυγε από τη ζωή, γυρίζοντας παράλληλα μια σελίδα στη νεότερη μουσική ιστορία της Ελλάδας. Επιθυμία της ήταν να αποτεφρωθεί γεγονός που θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, ενώ θαυμαστές, συγγενείς και φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να την αποχαιρετήσουν στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.
Στην πιο γενναία και δύσκολη μάχη της ζωής της είχε κοντά της τρεις-τέσσερις στενούς φίλους. Ανάμεσά τους ο τραγουδοποιός Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Σάννυ Μπαλτζή. Πριν επιδεινωθεί δραματικά η κατάσταση της υγείας της είχε μπει στο στούντιο και ηχογράφησε τα τελευταία της τραγούδια με τον μουσικό συνοδοιπόρο της Λάκη Παπαδόπουλο και τη Σάννυ Μπάλτζη. Η μουσική, ήταν η μεγάλη της αγάπη και κατάφερε να την αποχαιρετήσει. Ένας αποχαιρετισμός που τότε φάνταζε ακόμα και για την ίδια μακρινός.
«Νωρίς είναι ακόμη για να το πω, αλλά θέλουμε να κάνουμε έναν δίσκο με τον Λάκη σε στίχους της Sunny Μπαλτζή. Θα ακολουθήσει ακόμη ένας δικός μου δίσκος και μετά τέρμα. Θα βάλω την τελεία», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στη lifo.
Ένα μήνα πριν φύγει από τη ζωή μεταφέρθηκε από την εντατική του «Αγία Όλγα» στην εντατική του Ευαγγελισμού. Όταν είχε τις αισθήσεις της, έδειχνε αισιόδοξη και δυνατή. Ένιωθε πως και αυτή τη φορά θα τα καταφέρει.
Λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου της ο Λάκης Παπαδόπουλος αποχαιρέτησε τη φίλη του Αρλέτα με μία λιτή ανάρτηση, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook.
Χωρίς λόγια και απλά με ένα τραγούδι, ο Λάκης της αφιέρωσε τα δικά τους «Ήσυχα βράδια».Το τραγούδι που ερμήνευσε μοναδικά η Αρλέτα σε στίχους Μαριανίνας Κριεζή και μουσική δική του.
Η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού ήταν στον δίσκο της Αρλέτας «Τσάι Γιασεμιού» του 1985.
Ανάμεσα στους στενούς της φίλους ήταν και ο Σταμάτης Κραουνάκης. Από χθες, η σελίδα του στο facebook έχει πλημμυρίσει από τραγούδια της Αρλέτας, ενώ ο ίδιος της αποχαιρετά γράφοντας «Στα ύψη αμέσως. Αρλέτα μου».
Τα τελευταία Live της Αρλέτας έγιναν στον Κήπο του Μεγάρου και στο Half Note, πέρυσι.Η συμμετοχή του κόσμου ήταν τεράστια και η Αρλέτα δεν διέψευσε τις προσδοκίες τους. Τα πρώτα προβλήματα με την υγεία της φαίνεται να ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2008. Λίγα λεπτά πριν από προγραμματισμένη συναυλία στο Βόλο λιποθύμησε, καθώς υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο του Βόλου και οι γιατροί χαρακτήρισαν την κατάστασή της σοβαρή. Παρέμεινε στην εντατική του νοσοκομείου Βόλου σε καταστολή και σταθερή μα κρίσιμη κατάσταση, ωστόσο κατάφερε να αναρρώσει.
Στο παρελθόν η ίδια η Αρλέτα είχε μιλήσει το 2016 στη δημοσιογράφο Τζωρτζίνα Ντούτση για την περιπέτεια που είχε περάσει με την υγεία της και παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή.«Ήδη έχω κερδίσει τρεις φορές τον “κύριο” που λέγεται θάνατος, τι να πω, νομίζω ότι μάλλον έχουν σωθεί οι φορές μου. Το ότι χω αυτή τη στιγμή μάλλον είναι θαύμα», είπε πει τον περασμένο Νοέμβριο.
Τον Ιανουάριο του 2017, εισήχθη στο «Αγία Όλγα». Αυτή τη φορά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και έμφραγμα.
Η στενή της φίλη και κουμπάρα Σάννυ Μπαλτζή έκανε γνωστή τη δυσάρεστη είδηση με μια ανάρτηση της στο facebook, γράφοντας:
Η ταλαντούχα Αργυρώ Νικολέτα Τσάπρα
Η Αρλέτα γεννήθηκε στην Αθήνα και το πραγματικό της όνομα ήταν Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα. Η ίδια συνήθιζε να λέει ότι η πατρίδα της είναι τα Εξάρχεια παρόλο που τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Κυψέλη.
Ανέκαθεν αγαπούσε την τέχνη παρόλο που δεν είχε καμία καλλιτεχνική επιρροή από την οικογένειά της. Βέβαια, μαζί με τον γιατρό πατέρας της και την αδερφή της τους άρεσε να τραγουδούν. Η Αρλέτα σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ενώ ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα την δεκαετία του 1960 συμμετέχοντας στο λεγόμενο νέο κύμα της ελληνικής μουσικής.
Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με αρκετούς γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις, και ο Μίκης Θεοδωράκης.
Το 1981 ηχογράφησε τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό (Ένα Καπέλο με Τραγούδια). Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους Περίπου και Τσάι Γιασεμιού.
Κάποιες από τις επιτυχίες της είναι τα: Μια Φορά Θυμάμαι, Τα Μικρά Παιδιά, Το Λέει Και Το Τραγούδι, Ο Λύκος, “ο Τραγούδι Της Δραχμής, Καφενείο, Σερενάτα, Έρχεται Κρύο, Τσάι Γιασεμιού, Τα Ήσυχα Βράδυα, Batida de Coco, Μπαρ το Ναυάγιο, Λεωφορείο το 2. Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Από πού πάνε για την Άνοιξη» με κείμενα, στίχους, σχέδια και ζωγραφιές της. (Εκδόσεις «Καστανιώτη»). Η μουσική της Αρλέτας έτυχε ιδιαίτερης επιτυχίας σε μπουάτ των Αθηνών.
Η μοναχική πορεία στη ζωή
«Είμαι πάρα πολύ μοναχικός άνθρωπος, πάντα ήμουν. Τώρα επειδή δεν μπορώ να πολυβγαίνω, έχω κινητικά προβλήματα, είμαι ακόμη περισσότερο. Βλέπω πολύ λίγους ανθρώπους τους οποίους τους αγαπώ και είναι ευχαρίστησή μου να μιλώ μαζί τους. Δεν ήμουν ποτέ κοσμικός άνθρωπος, ήμουν πολύ επικοινωνιακός άνθρωπος. Επικοινωνούσα με την πρώτη ευκαιρία και πολύ εύκολα αλλά δεν ήμουν ούτε κοσμική ούτε κοινωνική. Από παιδί ήμουν έτσι και δεν έχω αλλάξει», είχε πει σε συνέντευξή της.
Στα παρακάτω βίντεο απολαύστε την Αρλέτα, να ερμηνεύει τα τραγούδια που την έκαναν αγαπητή σε τόσο κόσμο
Καλό της ταξίδι