Ο Αστέρας Αμαλιάδας, μέσα από μια πολύ μεγάλη πορεία, την μεγαλύτερη και ιστορικότερη γι’ αυτόν, πήρε αρχικά το πρωτάθλημα Γ’ Εθνικής στον όμιλο του, κι έπειτα πήρε μέσα στα γήπεδα και τη δεύτερη και προνομιούχο θέση ΑΝΟΔΟΥ στη Β’ Εθνική από τον δεύτερο όμιλο των πρωταθλητών της κατηγορίας στα μεταξύ τους μπαράζ!
Ο Αήττητος Σπάτων είναι η άλλη ομάδα που ανέβηκε (σε κάθε περίπτωση) από τον δεύτερο όμιλο της διαδικασίας, ενώ ο Εθνικός Πειραιά σε κάθε περίπτωση είναι έξω!
Ενώ από τον άλλο όμιλο, Ηρακλής Θεσ/νίκης και Ν.Π.Σ. Βόλος, πήραν τα αντίστοιχα εισιτήρια (Τηλυκράτης Λευκάδας και Απόλλων Παραλιμνίου Σερρών, ήταν οι άλλες δυο ομάδες).
Ο Αστέρας Αμαλιάδας ήδη είναι, και αγωνιστικά και ηθικά, δικαιωμένος για τον μεγάλο αγώνα του μέσα στα γήπεδα! Καθώς ακόμα και με εναντίον του διαιτησίες στα ΤΕΣΣΕΡΑ πρώτα (από τα έξι συνολικά) παιχνίδια, απέδειξε ότι είναι η καλύτερη ομάδα του ομίλου και με δυο πανάξιες, πολύ μεγάλες και παλικαρίσιες νίκες μέσα στην Αθήνα, επί του Αήττητου και επί του Εθνικού, κι έχοντας κερδίσει τον Εθνικό και στην Αμαλιάδα, τερμάτισε δεύτερος, έχοντας και ένα παιχνίδι λιγότερο, το διακοπέν με τον Ηρόδοτο επίσης στην Αμαλιάδα.
Το οποίο αν είχε ολοκληρωθεί (μετά το 0-0 του πρώτου ημιχρόνου) και το είχε κερδίσει, θα τον έφερνε και πρώτο!
Ενώ, αν επίσης είχε ολοκληρωθεί κι ακόμα κι αν το είχε χάσει, πάλι θα ήταν δεύτερος!
Η απόφαση και το κυνηγητό
Η απόφαση (γνωστή πλέον ) της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΟ είναι εξοντωτική για τον Αστέρα. Κι ενώ γίνεται και αποδοχή παραβάσεων επίσημων αξιωματούχων του Ηρόδοτου (προπονητής – γυμναστής), αλλά τιμωρούνται μόνο αυτοί ως άτομα κι όχι και το σωματείο!!!.
Ο Γιώργος Τάσης – Ηπείρου, που διαιτήτευε το ματς εκείνης της Κυριακής, με βοηθούς τους Καραλή και Κόλλια, της ίδιας Ένωσης (Ηπείρου), πήγε στα …χνάρια του Λάμπρου, του Γκάμαρη και του Μπαλατσούκα.
Οι δυο πρώτοι, με Ηρόδοτο εκτός και Αήττητο εντός αντίστοιχα, “έφαγαν” την ηλειακή ομάδα, είτε με κόκκινες κάρτες που της έδωσαν, είτε με πέναλτι που δεν της έδωσαν, είτε και με ανύπαρκτες παραβάσεις πέναλτι και φάουλ υπέρ των αντιπάλων. Ο τρίτος, με Εθνικό εντός, πήγε (κι αυτός) να την “φάει” αλλά παρά τα σφυρίγματα του, αυτό εκεί δεν κατέστη αρκετό!
Ο Τάσης πήγε στο ίδιο μοτίβο, «έφαγε» πέναλτι στο 35′ (πάνω στον Κέρι ο Κανδηλάκης), έδωσε άλλη φάση πέναλτι που έγινε εντός περιοχής ως …φάουλ έξω από αυτήν, σφύριζε ότι ήθελε στα υπόλοιπα φάουλ, και δεν έβγαλε ούτε μία κίτρινη κάρτα στους παίκτες του Ηροδότου που «κλάδευαν»! Μονομερείς οι αποφάσεις του ήδη από το πρώτο ημίχρονο.
Ο διαιτητής-αστυνομικός από τα Γιάννινα, θεώρησε …καλό στη συνέχεια να μην ξαναβγεί στο γήπεδο για το δεύτερο ημίχρονο, μετά την ένταση με τη λήξη του ημιχρόνου. Προτίμησε να μείνει στα αποδυτήρια, έγκλειστος για σχεδόν πέντε ώρες (!) για να γράψει – πάλι μονομερώς – όσα θέλησε να γράψει στο Φύλλο Αγώνα!
Θέλοντας ακόμα κι εκεί να κινηθεί (ξανά) κατά του Αστέρα. Γράφοντας διάφορα …μπερδεμένα που θεωρητικά λογίζονταν υπέρ του Ηροδότου, ότι ο ένας χτυπήθηκε, ο άλλος ζαλιζόταν (όπως του είπε ο άλλος), ο παρ-άλλος έκανε εμετό αλλά χωρίς να μυρίζει το στόμα του γαστρικό υγρό, και διάφορα σχετικά!
Την ώρα που οι Κρητικοί έκαναν βασικά τον… ψόφιο κοριό.
Και που ο γυμναστής τους ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ξεκίνησε “φόρα – παρτίδα” ΟΛΟ το επεισόδιο, με τον Κώστα Ντάβαρη να ήταν ΕΚΕΙΝΟΣ που χτυπήθηκε από αυτόν και πήγε νοσοκομείο! Και δεν είπαν κι ούτε πόσες ρίξανε εκείνοι μπουνιές και κλοτσιές.
Και κρίθηκαν πλήρως τα άσκοπα πήγαινε – έλα τους στα Νοσοκομεία, που μετά σηκώνονταν κι έφευγαν μόνοι τους!
– Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ δεν συνεκτίμησε τη ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, ότι οι παίκτες του Ηροδότου και μέλη της αποστολής του, και ήταν προκλητικοί, και έψαχναν αφορμή για να διακόψουν το παιχνίδι!
Απέναντι σε μια ομάδα όπως ο Αστέρας, που και τα προηγούμενα χρόνια, και ΕΙΔΙΚΑ ΦΕΤΟΣ όλη τη σεζόν δεν είχε δώσει κανένα δικαίωμα. Δεν του είχε καταλογιστεί το παραμικρό, δεν είχε πέσει στο γήπεδο, όχι μπουκάλι αλλά ούτε πλαστικό μικρό ποτηράκι.
Και με τον Ηρόδοτο να έχει το γνωστό βεβαρυμένο παρελθόν διαφόρων επεισοδίων, τόσο σε περιστατικά της φετινής σεζόν (π.χ., ματς με Αιγάλεω), όσο και στα προηγούμενα χρόνια, όπου μέχρι και φίλαθλος αντίπαλης ομάδας έπεσε ΝΕΚΡΟΣ (στα επεισόδια που έκαναν φίλαθλοι του κατά αντίστοιχων του Εθνικού Πειραιά, το 2014 με θύμα τον Κωνσταντίνο Κατσούλη)!
– Ενώ και η επιβαρυντική για τον Αστέρα έκθεση της Αστυνομίας, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην απόφαση.
* * * Στο μεταξύ, όπως έχει επισημανθεί κι από προηγούμενα ρεπορτάζ, ο κόσμος, όχι μόνο της Αμαλιάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, ήδη “βράζει” για όσα βίωσε μέσα στην καθοριστική περίοδο των μπαράζ η ομάδα και οι άνθρωποι της!
Για το πρωτοφανές κυνηγητό στον Αστέρα! Καθώς και για την εξοντωτική απόφαση! Και όλος αυτός ο κόσμος είναι γεμάτος οργή κι αγανάκτηση!
– Πλέον ακολουθεί και προσφυγή στην Επιτροπή Εφέσεων της Ομοσπονδίας. Η αλήθεια πάντως είναι πως υπάρχουν μόνο ελάχιστες πιθανότητες εκεί για …ριζική αλλαγή του σκηνικού.
Πότε μπορεί να ανέβει και ο 3ος (ή κι ο 4ος, κ.τ.λ.) των μπαράζ ανόδου για F.L.
Το σύστημα διεξαγωγής της φετινής σεζόν στη Γ’ Εθνική δεν προσέφερε το δικαίωμα στην ομάδα, η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα στον όμιλό της, να αποκτήσει αυτομάτως εισιτήριο ανόδου στην παραπάνω κατηγορία, αλλά απαιτούσε και τη μεγάλη …βάσανο των αγώνων μπαράζ.
Ως γνωστόν, σχηματίστηκαν δύο (2) Όμιλοι των τεσσάρων (4) Ομάδων ο καθένας ως εξής: Ο ένας Όμιλος από τις πρώτες Ομάδες της τελικής βαθμολογικής κατάταξης της κανονικής περιόδου των 1ου, 2ου, 3ου και 4ου, Ομίλων και ο άλλος Όμιλος αντίστοιχα από τις πρώτες Ομάδες των 5ου, 6ου, 7ου και 8ου, Ομίλων. Οι αγώνες ήταν διπλοί (εντός – εκτός έδρας). Συνολικά διεξήχθησαν έξι (6) αγωνιστικές σε κάθε Όμιλο. Μετά την οριστική βαθμολογική κατάταξη των Ομάδων, θα προβιβαστούν στη Football League οι τέσσερις Ομάδες, (οι ΔΥΟ πρώτες κάθε Ομίλου), που προκύπτουν από το «ειδικό πρωτάθλημα». Συνολικά θα προβιβαστούν τέσσερις (4) Ομάδες.
Όπως επίσης προβλέπει η Προκήρυξη πρωταθλήματος από την ΕΠΟ, θα καταταχτούν σε βαθμολογική σειρά κι οι άλλες τέσσερις ομάδες που μετείχαν.
Τα βαθμολογικά κριτήρια κατάταξης των Ομάδων σε περισσότερους του ενός Ομίλους με τον ίδιο αριθμό Ομάδων ανά Όμιλο είναι:
1. Οι περισσότεροι βαθμοί που έχουν συγκεντρώσει στους αγώνες με τις Ομάδες του Ομίλου τους. 2. Η μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων από τους αγώνες με τις Ομάδες του Ομίλου τους.
3. Τα περισσότερα τέρματα που έχουν πετύχει στους αγώνες με τις Ομάδες του Ομίλου τους.
4. Τα περισσότερα εκτός έδρας τέρματα που έχουν πετύχει στους αγώνες με τις Ομάδες του Ομίλου τους.
5. Κλήρωση.
Αυτό γιατί, όπως ρητά προβλέπει η Προκήρυξη πρωταθλήματος: Αν μία ή περισσότερες ομάδες που δικαιούται να αγωνιστούν στην Β’ Εθνική παραιτηθούν για οποιανδήποτε λόγο από την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα που ακολουθεί (νέας περιόδου) ή δεν δηλώσουν συμμετοχή ή δεν λάβουν την απαιτούμενη για την συμμετοχή τους αδειοδότηση, ή αν μία ή περισσότερες από τις τέσσερις δικαιούμενες να προβιβασθούν ομάδες από την Γ’ Εθνική στην Β’ Εθνική κατηγορία δεν καταφέρουν να συστήσουν ΠΑΕ ή δεν λάβουν την προβλεπόμενη αδειοδότηση (αφού ήδη από την περίοδο 2017 – 2018 και μετέπειτα όλες οι προβιβαζόμενες στη Football League ομάδες πρέπει να πληρούν στο ακέραιο τα ειδικά κριτήρια και τις προβλέψεις του Κανονισμού Αδειοδότησης Ομάδων για την συγκεκριμένη κατηγορία), τότε:
Το δικαίωμα για προβιβασμό αποκτούν οι τέσσερις (4) αμέσως επόμενες στην σειρά κατάταξης – μετά τον προβιβασμό των προβλεπόμενων – του μίνι πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής κατηγορίας και σύμφωνα με την σειρά κατάταξής τους.
– Ο Αστέρας Αμαλιάδας αυτή τη στιγμή είναι πέμπτος συνολικά (και πρώτος επιλαχών). Υπερισχύει του αντίστοιχου τρίτου στον άλλο όμιλο Τηλυκράτη Λευκάδας, αφού έχει 4 βαθμούς όπως κι εκείνος, αλλά καλύτερη διαφορά τερμάτων με βάση τα παραπάνω κριτήρια. Συγκεκριμένα, 7-11 ο Αστέρας και 3-8 η ομάδα της Λευκάδας.
Για το αν θα κληθεί ο επιλαχών να καλύψει θέση που μπορεί να περισσέψει ή που μπορεί και να προκύψει από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση, τίποτε δεν είναι ακόμα σίγουρο! Ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.
Μπορεί να προκύψει και σχετικά σύντομα, μπορεί να μην προκύψει καθόλου, μπορεί και να προκύψει μεν αλλά τον Αύγουστο ή και στις αρχές Σεπτεμβρίου κι όχι νωρίτερα.
Αυτά είναι θέματα που θα εξετάζονται όταν (κι αν) συμβούν. Και μόνο αν είναι “χειροπιαστά”.
Το να αραδιαστούν διάφορα σενάρια, που ως τώρα είναι ΜΟΝΟ θεωρητικά, δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Αλλά μόνο σύγχυση δημιουργεί.
Οτιδήποτε προκύψει και είναι ΒΑΣΙΜΟ και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ, τότε θα παρουσιάζεται.