Μία από τις πιο σημαντικές επιπλοκές του διαβήτη είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην όραση.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για το Διαβήτη, η ασθένεια αποτελεί τη βασική αιτία τύφλωσης σε άτομα ηλικίας 20 έως 74 ετών.
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η συνηθέστερη επιπλοκή του διαβήτη τύπου 2, που πλήττει σήμερα περισσότερους από 4,1 εκατομμύρια Αμερικανούς ηλικίας 40 ετών και άνω.
Περίπου το 21% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 έχουν ήδη αναπτύξει διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια όταν διαγιγνώσκονται με διαβήτη.
Σχεδόν το 100% των πασχόντων από διαβήτη τύπου 1 και πάνω από το 70% των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2 αναπτύσσουν τελικά διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς απώλεια όρασης, σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ετήσια εξέταση για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη, συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας τύφλωσης.
Δείτε ποια είναι τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβετε:
Έλεγχος των επιπέδων σακχάρου
Διατηρήστε τα επίπεδα σακχάρου όσο το δυνατόν πιο κοντά στα φυσιολογικά όρια για να ελαχιστοποιήσετε τις βλάβες από την αμφιβληστροειδοπάθεια και να επιβραδύνετε την εξέλιξή της. Έρευνες για το διαβήτη έχουν δείξει ότι λιγότεροι από το 45% των πασχόντων ελέγχουν καθημερινά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία και τον τακτικό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια επιδεινώνεται.
Διόρθωση των προβλημάτων όρασης
Οι πάσχοντες από διαβήτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης συχνά δεν συνειδητοποιούν ότι η όρασή τους θα βελτιωθεί με τα κατάλληλα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Σχετική έρευνα έδειξε ότι το 11% των πασχόντων από διαβήτη είχαν οπτική οξύτητα 20/40 ή χειρότερη (το φυσιολογικό είναι 20/20). Εν τούτοις, το 65% των ερωτηθέντων δεν είχαν διορθώσει την όρασή τους με κατάλληλη συνταγή.
Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης
Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να σώσει την όρασή σας. Βρετανοί ερευνητές σύγκριναν δύο ομάδες διαβητικών. Τα μέλη της μίας ομάδας διατηρούσαν σταθερή την αρτηριακή τους πίεση (περίπου 144/82), ενώ τα μέλη της άλλης ομάδας είχαν υψηλότερη πίεση. Η πρώτη ομάδα είχε 47% μικρότερο κίνδυνο εξασθένισης της όρασης.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία στα μάτια. Είναι σημαντικό να τη διατηρείτε σε υγιή επίπεδα με τακτική άσκηση, απώλεια βάρους και διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως.
Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Μελέτη σε πειραματόζωα έδειξε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα των ψαριών προστατεύουν από την επιδείνωση της αμφιβληστροειδοπάθειας. Η αύξηση της πρόσληψης ωμέγα-3 και η μείωση της πρόσλψης ωμέγα-6 λιπαρών οξέων συμβάλλει στην μείωση της απώλειας αγγείων που οδηγεί σε μη φυσιολογική ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων και τύφλωση. Αύξηση της τάξης του 2% στην πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής, μείωσε τη σοβαρότητα της αμφιβληστροειδοπάθειας κατά 40 έως 50%. Πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, η πέστροφα, η ρέγκα, οι σαρδέλες, ο τόνος και ο σολομός.
Αντιοξειδωτικά
Οι ανθοκυανίνες, τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν σε κόκκινα και μωβ φρούτα, συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων στα μάτια λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας και της γήρανσης, αλλά και στην καλύτερη ροή του αίματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ενισχύοντας τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Τα βακκίνια (μούρα), τα κεράσια, τα κόκκινα σταφύλια και τα ρόδια είναι καλές πηγές ανθοκυανινών.
Καρύδια
Πενταετής μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καρυδιών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα επιβραδύνει την επιδείνωση της όρασης κατά 40%.
Αντιμετώπιση του άγχους
Η χαλάρωση και η ηρεμία σας βοηθά να μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και, κατά συνέπεια τον κίνδυνο επιπλοκών όπως η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και η τύφλωση, σύμφωνα με έρευνα του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Οχάιο. Όσοι ακολούθησαν τεχνικές χαλάρωσης, μείωσαν κατά 10% τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Οι ειδικοί τονίζουν ότι το άγχος και το στρες προκαλούν εκκρίσεις ορμονών που ανεβάζουν το σάκχαρο. Η αντιμετώπιση του χρόνιου στρες είναι πολύ σημαντική για τους διαβητικούς.