Δικαστικοί επιμελητές επιδίδουν εξώδικα σε στάνες και… κοτέτσια στην επαρχία, για δάνεια που είχαν λάβει στο παρελθόν κτηνοτρόφοι και πτηνοτρόφοι με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και αδυνατούν να εξοφλήσουν.
Την αγωνία των κτηνοτρόφων και πτηνοτρόφων του Νομού Ιωαννίνων για το φλέγον αυτό ζήτημα, το οποίο αφορά χιλιάδες άλλους συναδέλφους τους και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επισημαίνει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς ο Γεωργικός Αγροτικός Σύλλογος Ιωαννίνων «Η Ενωση», προαναγγέλλοντας δυναμικές κινητοποιήσεις στην περίπτωση που δεν υπάρξει ρύθμιση.
«Από νωρίς το πρωί δικαστικοί επιμελητές της εταιρείας που ανέλαβε την ειδική εκκαθάριση της πρώην ΑΤΕ γυρίζουν από χωριό σε χωριό και από στάνη σε στάνη σαν φοροεισπράκτορες της παλαιάς εποχής και κοινοποιούν τα εξώδικα με τα οποία καλούνται οι κτηνοπτηνοτρόφοι να εξοφλήσουν τα δάνεια και μάλιστα σε διάστημα τριών ημερών, διότι σε αντίθετη περίπτωση τα οφειλόμενα ποσά θα βεβαιωθούν στη ΔΟΥ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Ολο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, και περισσότερο η σημερινή, διατυμπάνιζαν περί γενναίας ρύθμισης και μάλιστα ύστερα από έγγραφη διαμαρτυρία μας κατά την ψήφιση της ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων από τη σημερινή κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός δεσμεύτηκε ότι στη ρύθμιση θα συμπεριληφθούν και τα δάνεια των κτηνοπτηνοτρόφων με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου συμπεριλαμβανομένης και της πρώην ΑΤΕ.
»Δυστυχώς όμως αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι όλα είναι κούφια λόγια εξαπατώντας τους δύσμοιρους κτηνοτρόφους – αγρότες, οι οποίοι δέχονται απανωτά χτυπήματα και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό».
Ο ΓΑΣ Ιωαννίνων σημειώνει ακόμα πως «τα ποσά που είναι απαιτητά, εδώ και τώρα, έχουν διπλασιαστεί και τριπλασιαστεί από τους τόκους και τα διάφορα έξοδα που ζητάει η εταιρεία της υπό εκκαθάρισης Αγροτικής Τράπεζας».
Μιλώντας στην «Κ», ο πρόεδρος του συλλόγου Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης είπε ότι τα δάνεια είχαν λάβει οι περισσότεροι πτηνοτρόφοι το 2006 για τις ζημίες από τη γρίπη των πτηνών και οι κτηνοτρόφοι το 2007 για ασθένειες και άλλα προβλήματα στα κοπάδια τους.
«Εκτοτε μας έδιναν κάθε χρόνο παράταση, αλλά τώρα μας στέλνουν τα εξώδικα. Τώρα, μας υποσχέθηκαν ότι τα δάνεια θα συμπεριληφθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό της 3ης Αυγούστου. Αυτό τουλάχιστον μας ανακοίνωσε ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Φώτης Κουρμούζης. Να δούμε τι θα γίνει. Αν δεν το κάνουν, θα κατέβουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις», πρόσθεσε.
«Οικονομική καταστροφή»
Η οικογένεια της κ. Aγλαΐας Μαμακή διατηρεί πτηνοτροφείο στα Ιωάννινα. Οταν ο κλάδος επλήγη από τη γρίπη των πτηνών, αναγκάστηκε να πάρει δάνειο από την Αγροτική Τράπεζα με εγγύηση του Δημοσίου, όπως πολλοί άλλοι πτηνοτρόφοι. «Δεν μας έπληξε τα κοτόπουλα η γρίπη, αλλά έμειναν απούλητα και πάθαμε ζημιά», λέει στην «Κ» η κ. Μαμακή. «Στην αρχή αποπληρώναμε κανονικά το δάνειο και μάλιστα είχαμε δώσει τις δέκα χιλιάδες. Με την οικονομική κρίση όμως, δεν δέχονταν επιταγές και στη συνέχεια με τη συγχώνευση των τραπεζών άρχισαν να μας εμπαίζουν, σε σημείο που να μας λένε ότι δεν μπορούν να βρουν σε ποια από τις τράπεζες του ομίλου βρίσκεται το δάνειο. Τελικά το 2016 βρέθηκε το δάνειο σε κάποιο υποκατάστημα στην Πάτρα, αλλά μέχρι τότε είχε διπλασιαστεί και έχει φτάσει στις εκατόν σαράντα χιλιάδες. Μας είπαν πως αν θέλετε ρύθμιση προπληρώστε μας όλους τους τόκους, εβδομήντα χιλιάδες δηλαδή.
Μας ήρθε εξώδικο από μια εταιρεία, που λέει, αν δεν πληρώσετε εντός πέντε ημερών, θα στείλουμε το θέμα στη ΔΟΥ. Κάτι τέτοιο για μας είναι και άδικο και αδύνατο. Σημαίνει οικονομική καταστροφή και θα πρέπει να γίνει ρύθμιση».