Γράφει ο Γιάννης Αγγελίδης
Το www.Iliaoikonomia.gr, αποτίει φόρο τιμής στους διατελέσαντες Δημάρχους Πύργου που τίμησαν το αξίωμά τους, αγάπησαν την πόλη και τους κατοίκους της και πρέπει να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
Ήταν υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 1978, όμως ηττήθηκε από τον Μιχαήλ Ξυστρή, ο οποίος επικράτησε στον δεύτερο γύρο των εκλογών με ποσοστό 53,77% έναντι 46,23 του Κανελλακόπουλου.
Εξελέγη δήμαρχος της πόλης το 1982 πάλι στον δεύτερο γύρο, με ποσοστό 51,18% έναντι 48,82% των ψήφων για τον Μιχαήλ Ξυστρή.
Η πολύχρονη επαγγελματική του διαδρομή αφορά την ανάπτυξη της γεωργίας που για πολλά χρόνια εστιάστηκε στα έργα της τότε γεωργικής υποδομής της Ηλείας.
Παντρεμένος με την Μαρία Λ. Μερκούρη που είχε και αυτή την δική της βραχύχρονη εμπλοκή στα δημοτικά πράγματα του Δήμου, αφού υπήρξε η πρώτη γυναίκα Δημοτική Σύμβουλος Πύργου επί δημαρχίας Τάκη Πετροπούλου.
Απέκτησαν δύο παιδιά τον Βασίλη και τον Χρήστο.
Πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 1987 και κηδεύτηκε την επομένη το πρωί.
Ο Λάμπης Κανελλακόπουλος ήταν ο οραματιστής ο πραγματιστής και πραγματικός Δήμαρχος όλων των πολιτών.
Για την εκλογή του υποστηρίζεται από όλες τις ευρύτερα δημοκρατικές δυνάμεις της πόλης.
Παρόλες τις λυσσαλέες αντιδράσεις στενοκέφαλων μηχανισμών του Τοπικού Κατεστημένου που ανήκε κυρίως στην παράταξή του, παρέμεινε πάντα ήρεμος και κόσμιος στις εκφράσεις του, δείγμα του άριστου χαρακτήρα του και της παιδείας του, προς παραδειγματισμό όσων ασκούν εξουσία.
Από την πρώτη στιγμή καταπιάνεται με τα βασικά και χρονίζοντα προβλήματα της πόλης, ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, πολιτισμός.
Ιδρύει την ΔΕΥΑ Πύργου το 1983.
Ύδρευση από πηγές Αύρας – Επιτέλους ο Πύργος ξεδιψά.
Με την βοήθεια του τότε Νομάρχη Ηρακλή Παπαδόπουλου και με πολλά εμπόδια από τους κατοίκους των χωριών γύρω από τις πηγές, κατασκευάζονται οι υδρομαστεύσεις και το δίκτυο ύδρευσης από τις πηγές της Αύρας.
Αποχέτευση
Ολοκληρώνεται η κάλυψη της αποχετευτικής τάφρου Βιδιάς.
Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο
Η δωρεά Ι.Λάτση για την δημιουργία του νέου Δημαρχείου ολοκληρώνεται επι δημαρχίας του, χάριν της εμπιστοσύνης και της φιλίας που απολάμβανε με τον δωρητή και παρόλες τις λυσαλέες αντιδράσεις στενοκέφαλων μηχανισμών του Τοπικού Κατεστημένου που ανήκε κυρίως στην παράταξή του.
Αξιοποιεί στο ίδιο επίπεδο σημαντικούς πόρους του δωρητή Ιωάννη Λάτση, που τους εξασφαλίζει με προσωπική του παρέμβαση με τους οποίους συνεχίζει το έργο της ανακατασκευής του ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝ και αγοράζεται το δίπλα του Θεάτρου ΑΠΟΛΛΩΝ για την διαμόρφωση πλατείας που αναδικνύει το παλιό θέατρο.
Στην πόλη δημιουργούνται σημαντικές υποδομές και για την νεολαία αποκεντρωμένα σε διάφορα σημεία της (πολιτιστικό κέντρο Δεξαμενής κλπ).
Δημιουργείται εντός του νέου δημαρχείου, Λαογραφικού Μουσείου και Πινακοθήκης με έργα σημαντικών Ηλείων καλλιτεχνών.
Γίνεται η πρώτη καρναβαλική παρέλαση και γιορτάζονται τα Ανθεστήρια.
Σημαντικές ήσαν οι οραματισμοί, οι πρωτοβουλίες μέσω ΤΕΔΚ για την δημιουργία Νομαρχιακού Νοσοκομείου που υλοποιήθηκαν χρόνια αργότερα.
Η προτομή του τοποθετήθηκε επί δημαρχίας Γ. Δημητρακόπουλου μπροστά από την τότε ΑΤΕ Πύργου (σήμερα Τρ. Πειραιώς) στην πλατεία Αυγερινού.