Την άμεση νομοθέτηση για την καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας και την απαγόρευση των πλειστηριασμών, ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τονίζουν την αναγκαιότητα της άμεσης ρύθμισης του μείζονος αυτού θέματος που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας.
Όπως τόνισε ο κ. Καλαματιανός που συνυπέγραψε την ερώτηση: «Το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, θέτει ως κρίσιμη ημερομηνία άρσης της, την 30η Απριλίου 2020. Από την 1η Μαΐου ο εφιάλτης των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών έρχεται να προστεθεί σε όσα δεινά περνάει ήδη ο ελληνικός λαός από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.
Το Δίκτυο Καταπολέμησης της Φτώχειας μας προειδοποιεί ότι το 40% των Ελλήνων δυσκολεύεται να διεκπεραιώσει τις υποχρεώσεις του για τις δαπάνες στέγης. Το συμπέρασμα, λοιπόν, που εξάγεται είναι ότι οι πολίτες υφίστανται αντικειμενικές δυσκολίες στην κάλυψη αυτών των δαπανών και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για κακοπληρωτές, όπως συνεχώς ισχυρίζεται η κυβέρνηση.
Επιπλέον, βιώνουμε αναμφισβήτητα τις συνέπειες μιας υγειονομικής κρίσης που θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας επερχόμενης ανεπανάληπτης ύφεσης. Η Ελληνική οικονομία είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστεί. Οφείλει η κυβέρνηση να ακούσει και να εφαρμόσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση ενός εμπροσθοβαρούς, κοστολογημένου και άμεσα εφαρμόσιμου προγράμματος για την ταχύτερη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης. Απαιτούνται τώρα άμεσες ενέργειες γιατί αργότερα θα είναι πολύ δυσκολότερο να υπερβούμε τα προβλήματα και θα απαιτηθούν πολύ περισσότεροι πόροι και μέσα. Το πρόγραμμά μας, όπως εξειδικεύτηκε την 6η Απριλίου, έχει ως βασικό πυλώνα του την προστασία της 1ης κατοικίας και της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την ανάσχεση των δυσμενών συνεπειών της κρίσης .
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών και νομικών προσώπων, που προβλέπεται να εφαρμοστεί, θα καταργήσει και θα ενσωματώσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προστασία πρώτης κατοικίας, εξωδικαστικός μηχανισμός κ.α.). Όμως, το νέο πλαίσιο, δυστυχώς, δε θα περιλαμβάνει κανενός είδους προστασία και η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύει καθολικά για όλους τους οφειλέτες, ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία τους. Επιπλέον, με τα σημερινά δεδομένα, μετά την 30η Απριλίου, οι δανειολήπτες δε θα μπορούν να ενταχθούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων οφειλών τους, ούτε θα έχουν προστασία από τις κινήσεις των τραπεζών και των Funds, τα οποία έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια.
Με την ερώτηση που καταθέσαμε ζητούμε από την κυβέρνηση να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό αν σκοπεύει ν΄ ανανεώσει την ισχύουσα διάταξη νόμου, η οποία είχε υπερψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2019, αν πρόκειται άμεσα να προστατεύσει την πρώτη κατοικία και μετά την 30η Απρίλη του 2020 και αν θα απαγορεύσει του πλειστηριασμούς.
Οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού είναι τεράστιες, επομένως, είναι αναγκαίο άμεσα να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία, να ανακοινωθεί η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας και να διασφαλιστεί η απαγόρευση των πλειστηριασμών για όσο διαρκεί η υγειονομική και επακόλουθη οικονομική κρίση.»