Ο Μαΐος είναι ο μήνας της Κωνσταντινουπόλεως. Αυτές τις ημέρες η Βασιλεύουσα και γενικότερα το κράτος της Ρωμανίας, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, έρχονται πιο συχνά στο μυαλό μας. Στις 11 Μαΐου του 330 μ.Χ., ο Μέγας Κωνσταντίνος τέλεσε τα εγκαίνια της Νέας Ρώμης, της Κωνσταντινούπολης. Στις 21 Μαΐου τιμήσαμε την μνήμη του ιδρυτού αυτής, του Αγίου Κωνσταντίνου και της μητρός του Αγίας Ελένης. Στις 29 Μαΐου θυμόμαστε αυτούς που έπεσαν στα τείχη της Πόλης κατά την Άλωση του 1453 μ.Χ., με ηγέτη τον Εθνομάρτυρα Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο!
Στους ζοφερούς καιρούς και στις δύσκολες ημέρες, που ζούμε όχι απλώς πρέπει να θυμόμαστε αυτή την θλιβερή ημέρα που αποτελεί την «Μεγάλη Παρασκευή» του Γένους μας, την δύστυχη και αιματοκυλισμένη, αλλά οφείλουμε να διατρανώνουμε τη φωνή μας και να ζούμε όλοι εμείς την Ιστορία μας, τον Πολιτισμό μας, την Παράδοσή μας και την Ορθοδοξία μας, γιατί η “Άλωση της Πόλης” μας διδάσκει πολλά. Η Ιστορική αυτή θλιβερή μνήμη πρέπει να μεταλαμπαδεύετε από γενιά σε γενιά. Είναι πολλή σημαντικό να συνειδητοποιούμε όλοι μας, την αξία που έχει η Ιστορική αυτή μνήμη στην ζωή του καθενός και αυτό γιατί το Γένος μας, πέρασε και περνάει πολλές δυσκολίες…, καθώς υπάρχουν διάφορα σημάδια που δείχνουν ότι πολλά θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια.
Η 29η Μαΐου είναι ημέρα πόνου, αλλά και ημέρα Ιερή για το Γένος μας. Είναι ημέρα μνήμης και χρέους την οποία και δεν πρέπει διόλου να ξεχνούμε. Για τον λόγο αυτό ο Ιερός Ναός, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ διοργανώνει για μία ακόμη χρονιά την Επετειακή αυτή εκδήλωση με την συμπλήρωση 564 χρόνων από την αποφράδα εκείνη ημέρα της Τρίτης 29ης Μαΐου του 1453 μ.Χ.
Η αξιόλογη αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της προσεχής Τετάρτης 29 Μαΐου 2019 και ώρα 7:30 μ.μ. στην Πλατεία του Ιερού Ναού μας, σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα: Ομιλία από τον κ. ΦΙΛΙΠΠΟ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ Καθηγητή Κοινωνιολογίας, Δικηγόρο Αθηνών και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, με θέμα: «Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ ΚΑΙ Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑΣ ΠΟΛΗΣ».
Θρήνους της Πόλης και τραγούδια της Μικράς Ασίας, που δεν χάθηκαν και δεν πρέπει να χαθούν από την μνήμη μας, θα ακουσθούν από τον Αιδεσιμολογιότατο π. ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟ, Καθηγητή Μουσικής του Μουσικού Γυμνασίου Βαρθολομιού, με την συνοδεία Παραδοσιακών Οργάνων. Απαγγελία Θρήνων και ανάγνωση Κειμένων, από την κ. ΜΑΡΙANΝA ΜΑΡΤΕΛΗ Ηθοποιό, καθηγήτρια.
Προβολή Βίντεο με το χρονικό της Άλωσης, το οποίο έχει επιμεληθεί ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας.
«Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν». (Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος).