Από το σκληρό κρύο και τον άγριο καιρό στα φλογερά ηφαίστεια και στην πράσινη φύση, η Ισλανδία είναι ένα μέρος που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί. Ωστόσο, πέρα από τα γνωστά για την Ισλανδία υπάρχουν και συναρπαστικά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τη «χώρα του πάγου και της φωτιάς».
Δεδομένου ότι αναπαράγονται σε μέρη όπως η Ανταρκτική και η Γροιλανδία και παράξενο που δεν υπάρχουν στην Ισλανδία. Όλες αυτές οι χώρες έχουν παρόμοιες κλιματολογικές συνθήκες – σίγουρα δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η Ισλανδία δεν θα έπρεπε να έχει επίσης κουνούπια. Αλλά το ισλανδικό κλίμα εμποδίζει τα κουνούπια να επιβιώσουν. Σε ψυχρότερες χώρες, ζουν με αδρανοποίηση το χειμώνα και εκκόλαψη την άνοιξη. Ωστόσο, ο καιρός στην Ισλανδία είναι τόσο απρόβλεπτος που τα κουνούπια δεν μπορούν να το κάνουν.
2. Έχει το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών με πρόσβαση στο Διαδίκτυο – 100%
Το 100% του πληθυσμού της Ισλανδίας είχε πρόσβαση στο Διαδίκτυο το 2016. Ακόμη και προηγμένες χώρες όπως οι Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν το έχουν καταφέρει καν. Στα μέσα του 2000, μόνο το 89% του πληθυσμού είχε πρόσβαση στους δικτυακούς τόπους, αλλά μέχρι το 2016, κάθε πολίτης της Ισλανδίας διέθετε Internet.
3. Οι κάτοικοι πιστεύουν στα… ξωτικά
Τα ξωτικά δημιουργήθηκαν στη φαντασία των παραμυθάδων αλλά στην Ισλανδία όλοι πιστεύουν ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα. Οι περισσότεροι εδώ πιστεύουν ότι ενώ τα ξωτικά είναι ειρηνικά, απειλούνται όταν κάποιος προσπαθεί να τα ενοχλήσει. Σύμφωνα με την ισλανδική μυθολογία, τα ξωτικά ζουν σε βραχώδεις περιοχές και διαθέτουν μαγικές δυνάμεις.
4. Το πρώτο Κοινοβούλιο στον κόσμο ιδρύθηκε στην Ισλανδία
Το παλαιότερο Κοινοβούλιο στον κόσμο ανήκει στη «γη του πάγου και της φωτιάς». Ονομάζεται Althing και δημιουργήθηκε αρχικά ως υπαίθριο στο Ρέικιαβικ το 930 μ.Χ. Οι πιο ισχυροί ηγέτες της χώρας συναντήθηκαν εκεί για να συζητήσουν τα σχέδιά τους και να υπηρετήσουν τη δικαιοσύνη. Το Althing έδωσε τη θέση του στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο συνέχισε να διοργανώνει τακτικές συνεδρίες για την προάσπιση της δικαιοσύνης στην ισλανδική κοινωνία.
Η Ισλανδία είναι μια από τις πιο αποψιλωμένες χώρες στον κόσμο. Δεν είναι ότι τα δέντρα ποτέ δεν μεγάλωσαν εκεί, αλλά όταν οι Βίκινγκς εγκαταστάθηκαν εκεί τα έκοψαν. Λέγεται ότι τον 9ο αιώνα σχεδόν το 25% της Ισλανδίας είχε δασικές εκτάσεις σημύδας, αλλά σήμερα ο αριθμός αυτός έχει συρρικνωθεί στο 1%. Αν και γίνεται πολύ οργανωμένη δασοκομία, η χώρα έχει λίγες δασικές εκτάσεις.
6. Η χώρα είναι μία από τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον
Τα ενεργά ηφαίστεια που υπάρχουν εκεί παρέχουν γεωθερμική ενέργεια σε ολόκληρη τη χώρα και η Ισλανδία χρησιμοποιεί επίσης υδροηλεκτρική ενέργεια για να μειώσει περαιτέρω το κόστος και τη ρύπανση. Λόγω των τόσο άφθονων φυσικών πόρων, λιγότερα ορυκτά καύσιμα καίγονται εκεί – σχεδόν το 40% των ανθρώπων που ζουν εκεί δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Επιπλέον, τα περισσότερα σπίτια στην Ισλανδία θερμαίνονται με γεωθερμικό νερό που αντλείται από το υπέδαφος, καθώς υπάρχουν πολλές θερμές πηγές, λόγω της ηφαιστειακής δραστηριότητας της χώρας.
7. Η ισλανδική γλώσσα παραμένει συνδεδεμένη με τις σκανδιναβικές της ρίζες
Η ισλανδική γλώσσα προέρχεται από την παλαιά νορβηγική γλώσσα και ενώ άλλες σκανδιναβικές γλώσσες έχουν εξελιχθεί με την πάροδο των χρόνων, η ισλανδική εξακολουθεί να διατηρεί την ίδια γραμματική και λεξιλόγιο με την αρχαία γλώσσα της. Ενώ οι γλώσσες άλλων χωρών δανείστηκαν λέξεις από άλλους, η Ισλανδία δημιούργησε λεξιλόγιο με βάση τις σκανδιναβικές ρίζες της με σκοπό να διατηρήσει την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της και οι Ισλανδοί είχαν την πρόνοια να το κάνουν από τον 18ο αιώνα.
8. Έχει τους περισσότερους λάτρεις βιβλίων στον κόσμο
Οι Ισλανδοί είναι άνθρωποι που αγαπούν τα βιβλία και τα αγοράζουν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο έθνος στον κόσμο. Επιπλέον, ένας στους δέκα κατοίκους δημοσιεύει ένα βιβλίο στη διάρκεια της ζωής του.