Ποινή κάθειρξης 16 ετών με αναστολή επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον πρώην επικεφαλής της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη», Δημήτρη Φουρλεμάδη, για την υπόθεση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος που προοριζόταν για φιλανθρωπίες σε τρίτες χώρες, πριν από περίπου 12 χρόνια.
Επίσης, το δικαστήριο καταδίκασε σε 10ετή κάθειρξη με αναστολή την, κατά τη δικογραφία, πρώην οικονομική διευθύντρια της ΜΚΟ.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Φουρλεμάδης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για το κακούργημα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου και για το κακούργημα της απλής απιστίας στην υπηρεσία, καθώς οι δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και προχώρησαν σε κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950.
Ο κ. Φουρλεμάδης αθωώθηκε από τη μία πράξη της απιστίας που αφορούσε σε αγορά ακινήτου στην Κυψέλη.
Στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, γεγονός που απομάκρυνε το ενδεχόμενο επιβολής ισόβιας κάθειρξης.
Οι δικαστές δέχθηκαν το αίτημα του κ. Φουρλεμάδη για αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του με την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ.
Το δικαστήριο επιδίκασε στο Δημόσιο αποζημίωση 5.000 ευρώ από τον κ. Φουρλεμάδη και 1.000 ευρώ από τη δεύτερη κατηγορούμενη.
Η φερόμενη ως διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ κρίθηκε με οριακή πλειοψηφία ένοχη για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση του κ. Φουρλεμάδη, ενώ της αναγνωρίστηκαν τα ίδια ελαφρυντικά με αυτά του συγκατηγορουμένου της.
Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα αθώους τους δύο οικονομικούς επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεολόγο Μαρκή και Ι. Πέτσο, που κατηγορούνταν για το κακούργημα της ψευδούς βεβαιώσεως.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο κ. Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα ποσό 5,1 εκατομμυρίων ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ.
Επίσης, ποσό 450.000 ευρώ που αφορούσε σε πέντε διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 έως το 2007.
Το δικαστήριο δέχθηκε ότι αυτά τα χρήματα, σύμφωνα και με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, ξοδεύτηκαν «σε ανοίκειες πληρωμές», για δαπάνες, άσχετες με φιλανθρωπίες, όπως μισθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ΙΚΑ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους, επιταγές προς τρίτους.
Το ΥΠΕΞ έχει καταλογίσει στην «Αλληλεγγύη» συνολικό ποσό επιστροφής 6,4 εκατομμύρια ευρώ, οφειλή για την οποία έχουν δεσμευθεί ακίνητα της Οργάνωσης αλλά και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Οι δύο πρωτόδικα καταδικασθέντες, απολογούμενοι, αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ο κ. Φουρλεμάδης υποστήριξε ότι όλα τα ποσά διατέθηκαν για να καλυφθούν ανάγκες της Οργάνωσης.
Tι απαντά ο Δ. Φουρλεμάδης
Κατόπιν της περατώσεως της, σε α’ βαθμό δικαιοδοσίας, ποινικής διαδικασίας κατά του κ.
Δημήτριου Φουρλεμάδη, αυτός επισημαίνει σε δήλωσή του τα εξής:
«Με τη σημερινή απόφαση του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, απηλλάγην πανηγυρικώς της κατηγορίας της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για την αγοραπωλησία ακινήτου της ”Αλληλεγγύης”, γενόμενων δεκτών των σχετικών ισχυρισμών μου που επί σειρά ετών επικαλούμαι.
»Είμαι δε βέβαιος ότι η σε β’ βαθμό δικαιοδοσίας επανεκδίκαση της υποθέσεως από το αρμόδιο Δικαστήριο αναφορικά με τις λοιπές αποδιδόμενες πράξεις (και δη, αυτή της υπεξαιρέσεως και της απλής απιστίας, για τις οποίες, δυστυχώς, ουδεμία έστω στοιχειώδης αναφορά στην αιτιολογία περί της καταδίκης διημείφθη κατά την ανακοίνωση της απόφασης και παρά την παραδοχή του δικάσαντος Δικαστηρίου ότι ουδέν χρηματικό ποσό ενθυλακώθηκε από εμένα, καθόσον το σύνολο αυτών διετέθη για τους σκοπούς της οργάνωσης), θα καταλήξει στην έκδοση αθωωτικής δι’ εμέ αποφάσεως, ενώ, έως τότε, θα πρέπει να τύχει αυτονοήτως προστασίας το δικαίωμά μου στην προσωπικότητα και το τεκμήριο της αθωότητας, αφήνοντας απερίσπαστη την Ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία τιμώ και σέβομαι απεριόριστα, να επιτελέσει το καθήκον της».
Δήλωση για την αθώωση του Οικ. Επιθεωρητή Θεολόγου Μαρκή
Ο συνήγορος του οικονομικού επιθεωρητή Θεολόγου Μαρκή κ. Σάκης Κεχαγιόγλου δήλωσε για την αθώωση του εντολέα του:
«Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου για την ομόφωνη αθώωση του εντολέα μου -τον οποίο υπερασπίστηκα μαζί με τον συνάδελφο κ. Ζήση Κωνσταντίνου- διακεκριμένου επιθεωρητή του υπουργείου Οικονομικών Θεολόγου Μαρκή.
»Η επί μία σχεδόν δεκαετία οδυνηρή περιπέτεια και κηλίδωση του ονόματός του έλαβε τέλος. Ως προς το πρόσωπό μου ας μου συγχωρεθεί να προσθέσω και τη συγκίνησή μου διότι ο Θεολόγος Μαρκής υπήρξε στενός προσωπικός φίλος του εκλιπόντος πατέρα μου».
zougla.gr