Ενημέρωση γύρω από το θέμα των πυρόπληκτων δανείων που απασχολούν έναν μεγάλο αριθμό πολιτών έκανε έκανε σήμερα στο Επιμελητήριο Ηλείας ο πρόεδρος Κώστας Νικολούτσος.
Ο κ. Νικολούτσος αναφέρθηκε στα πυρόπληκτα δάνεια και ειδικά στα μη εξυπηρετούμενα τονίζοντας ότι τα τελευταία αποτελούν θηλιά για πολλούς επιχειρηματίες του τόπου.
Όπως σημείωσε «Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 υπήρξε μια χρηματοπιστωτική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις των πυροπλήκτων νομών. Αυτή η βοήθεια που δόθηκε τότε με την μορφή δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο σήμερα έχει καταντήσει μια θηλιά στις επιχειρήσεις του τόπου.
Το ΕΒΕ εδώ και χρόνια έχει την άποψη οτι αυτά τα δάνεια αποτελούν μεγάλη θηλιά για την επιχειρηματικότητα στο τόπο, ειδικά τα μη εξυπηρετούμενα. Σε αυτή την κατεύθυνση προσπαθήσαμε να διατυπώσουμε τις δικές μας προτάσεις. Μια πρόταση η οποία βρήκε ανταπόκριση ήταν οτι αυτό που έλεγαν οι τράπεζες οτι να συζητήσουν, να διαπραγματευθούν δηλαδή δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου δεν ισχύει πλέον μέσα από το τελευταίο ΦΕΚ.
Θεωρούμε οτι αυτό ήταν μια καλή απόφαση σε πρώτη φάση έτσι ώστε συνάδελφοι που έχουν τέτοια δάνεια και για την εξυπηρέτησή τους χρειάζεται συμφωνία με την τράπεζα και την καταφυγή σε τέτοιου είδους μηχανισμούς, είναι εφικτή γιατί οχυρούμενες οι τράπεζες πίσω από την εγγύηση του δημοσίου υποστήριζαν οτι αυτά τα δάνεια δεν είχαν καμία δυνατότητα ρύθμισης.
Αυτό πλέον δεν υφίσταται και πιστεύω οτι σε μεγάλο βαθμό έχουμε καταφέρει να έχουμε μια θετική κατεύθυνση προς αυτό. Βεβαίως τα προβλήματα παραμένουν. Υπάρχει το μεγάλο θέμα της ευθύνης των συνοφειλετών, των εγγυητών. Οι τράπεζες βεβαίως θα κοιτάξουν προς αυτή τη κατεύθυνση και το ΕΒΕ κατευθύνει τις δικές του ενέργειες προς αυτή την ευθύνη καθώς επίσης υπάρχουν και τα ήδη ενήμερα δάνεια που πληρώνονται με τους σημερινούς βαρείς όρους και είναι δύσκολο στο να εξυπηρετηθούν εύκολα.
Πιστεύουμε οτι το τελευταίο θέμα θα πρέπει να τύχει μια ειδικής αντιμετώπισης έτσι ώστε και οι τράπεζες να πάρουν τα λεφτά τα οποία αναμένουν αλλά και οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι ενήμερες και με τόσο κόπο κατέβαλαν τις μέχρι σήμερα απαιτήσεις των δανείων, να μπορέσουν να συνεχίσουν να τα καταβάλουν μέχρι την οριστική τους εξόφληση.
Πιστεύω οτι είχαμε κάποια καλά αποτελέσματα σε αυτή μας την πρώτη προσπάθεια και ευελπιστούμε οτι θα έχουμε συνέχεια ώστε το μεγάλο θέμα των κόκκινων δανείων τα οποία στη δική μας περιοχή έχουν την μορφή των πυροδανείων για την προστασία των πυρόπληκτων περιοχών, να μπορέσουμε να τη διαχειριστούμε με τρόπο θετικό και για το δημόσιο, και για τις επιχειρήσεις και για τις τράπεζες».
«Διεκδικούμε το ζήτημα της αποδέσμευσης των εγγυητών»
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Λεβέντης ο οποίος αναφέρθηκε στο μείζον θέμα των εγγυητών των δανείων τονίζοντας ότι το ΕΒΕ Ηλείας διεκδικεί σε συνεργασία με τα υπόλοιπα επιμελητήρια την αποδέσμευσή τους από τα δάνεια.
Όπως ανέφερε «Τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου διευκόλυναν ασφαλώς τις επιχειρήσεις του νομού μας, διευκόλυναν όμως πρωτίστως το τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή οι τράπεζες προσέτρεξαν τότε στο να αξιοποιήσουν την δυνατότητα που ο νόμος της κυβέρνησης Καραμανλή έδινε με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου σε όλες τις επιχειρήσεις που είχαν λάβει δάνεια να πάρουν αυτή την εγγύηση εξασφαλίζοντας, θωρακίζοντας καταρχήν τις ίδιες τις τράπεζες.
Παραμένει προς διεκδίκηση το ζήτημα της διευθέτησης, της αποδέσμευσης των εγγυητών που βρέθηκαν μη αντιλαμβανόμενοι σε αρκετές περιπτώσεις τι είναι ακριβώς αυτό που δίνουν, βρέθηκαν δηλαδή να εγγυούνται το σύνολο των δανείων. Η ιδιωτική εγγύηση, δηλαδή η εγγύηση των ιδιωτών θα έπρεπε να παρασχεθεί για το τμήμα του 20%.
Ετσι είναι οι περισσότερες αν όχι όλες σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχουμε, οι εγκρίσεις που η Δ25 η Διεύθυνση Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού κράτους έχει εγκρίνει».