Ετήσια αύξηση των ζητούμενων τιμών ενοικίασης κατά 17% κατά μέσον όρο στην Αθήνα, 14% στη Θεσσαλονίκη και 6% στην υπόλοιπη Ελλάδα θα συναντήσουν όσοι φοιτητές κληθούν να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις από τον τόπο διαμονής τους για τις σπουδές τους.
Μικρή άνοδος των ενοικίων σε Πύργο και Αμαλιάδα κατά 4% – 5%.
Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της διαδικτυακής πλατφόρμας αναζήτησης ακινήτων Spitogatos (www.spitogatos.gr), για το τρέχον έτος, πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις περιορίζονται κυρίως στο κέντρο της Αθήνας (7,1 ευρώ/τ.μ. φέτος από 5,9 ευρώ/τ.μ. πέρυσι) και στο Παγκράτι (7,6 ευρώ/τ.μ. από 6,1 ευρώ/τ.μ. το 2017), αμφότερα σημεία όπου ανθούν οι μισθώσεις τύπου Airbnb.
Στις περιοχές αυτές, το απόθεμα των διαθέσιμων ακινήτων έχει περιοριστεί, με αποτέλεσμα οι τιμές των ενοικίων να ωθούνται προς τα πάνω, καθώς ακόμα και όσοι ιδιοκτήτες δεν επιλέγουν την οδό της Airbnb επιχειρούν να εισπράξουν περισσότερα χρήματα από το ακίνητό τους, μέσω της εγχώριας ζήτησης, ποντάροντας ακριβώς στην ύπαρξη εναλλακτικής επιλογής αξιοποίησης. Είναι λοιπόν προφανές ότι το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος λειτουργούν υπέρ των ιδιοκτητών αυτήν την περίοδο, αν και όπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς ακινήτων, όσοι εξ αυτών αναζητούν πολύ υψηλότερο ενοίκιο, από πέρυσι, πολύ δύσκολα θα το εξασφαλίσουν. Μάλιστα, τονίζουν ότι ακόμα κι αν τα καταφέρουν, στο τέλος είναι πιθανό να βρεθούν με αρκετά απλήρωτα ενοίκια, λόγω της αδυναμίας του μισθωτή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Spitogatos, η αυξανόμενη δημοφιλία του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει περιορίσει σημαντικά και τη διαθεσιμότητα ακινήτων προς εκμίσθωση. Το απόθεμα των ενοικιαζόμενων κατοικιών έχει υποχωρήσει κατά 24% στην Αθήνα, κατά 20% στη Θεσσαλονίκη και 14% στην υπόλοιπη χώρα, ενώ πανελλαδικά, σε σχέση με πέρυσι, τα διαθέσιμα διαμερίσματα είναι λιγότερα κατά 18%.
Οσον αφορά τις ζητούμενες τιμές, στην Αθήνα, το κόστος ενοικίασης στις περιοχές υψηλού φοιτητικού ενδιαφέροντος, όπως το κέντρο της Αθήνας, του Ζωγράφου, η Καισαριανή, ο Βύρωνας, το Παγκράτι, το Αιγάλεω, ο Πειραιάς, η Νίκαια και η Καλλιθέα, κινείται μεταξύ 300 και 415 ευρώ σε μηνιαία βάση. Με βάση την εικόνα που προκύπτει, η μέση επιφάνεια των διαμερισμάτων που προσφέρονται αυτήν την περίοδο κινείται μεταξύ 59 και 77 τ.μ., σαφώς μεγαλύτερη συγκριτικά με το 2017, όταν κυμαινόταν από 53 έως 71 τ.μ.
Σε άλλα σημεία της Αθήνας, τα ενοίκια είναι σχετικά αμετάβλητα, ωστόσο το γεγονός ότι τα διαμερίσματα που προσφέρονται είναι μεγαλύτερης επιφάνειας συνεπάγεται και ότι το τελικό κόστος του ενοικίου είναι υψηλότερο. Αυτό είναι το τίμημα που εν τέλει καλούνται να πληρώσουν όσοι ενδιαφέρονται για ποιοτικότερες και πιο σύγχρονες κατασκευές, καθώς αυτές είναι κατά κανόνα και μεγαλύτερης επιφάνειας.
Πάντως, η ζήτηση στρέφεται κατ’ αρχάς στα ποιοτικότερα ακίνητα, τα οποία είναι και τα πρώτα που απορροφούνται από τους ενδιαφερομένους, με αποτέλεσμα όσο περισσότερο καθυστερεί κανείς, τόσο χαμηλότερης ποιοτικής στάθμης είναι και το ακίνητο που θα βρουν. Σε κάθε περίπτωση, φορείς της αγοράς επισημαίνουν ότι παρά την απουσία ακινήτων από περιοχές όπου ανθεί η Airbnb, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κινηθούν σε εναλλακτικά σημεία, προκειμένου να εξασφαλίσουν το ακίνητο της αρεσκείας τους.
Γονείς επενδυτές
Αλλη μία τάση που καταγράφει η Spitogatos είναι η αναζήτηση φθηνών διαμερισμάτων προς πώληση, καθώς ορισμένοι γονείς, κυρίως από πόλεις της περιφέρειας, εκτιμούν ότι είναι εφικτή η αγορά ενός διαμερίσματος αξίας 30.000-40.000 ευρώ, ως επένδυση, δεδομένου ότι πλέον υπάρχει και ο παράγοντας των βραχυχρόνιων μισθώσεων, που μπορούν να παράσχουν ένα πρόσθετο εισόδημα, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες, που δεν υπάρχει η ανάγκη παραμονής του φοιτητή στο ακίνητο. Επίσης, έχει αρχίσει να επιστρέφει και η τάση της συγκατοίκησης μεταξύ φοιτητών, με αποτέλεσμα να ζητούνται και μεγαλύτερα ακίνητα.
Με πληροφορίες από http://www.kathimerini.gr