«Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μια νέα φάση. Η έξοδος από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 δημιουργεί τις προϋποθέσεις, αλλά θα έλεγα και τις ευθύνες για να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», τόνισε χθες το μεσημέρι από την Κυπαρισσία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.
Ο κ. Χαρίτσης επισκέφθηκε αρχικά την Ομάδα Παραγωγών στα Φιλιατρά και συζήτησε με τους παραγωγούς ζητήματα σχετικά με τις δραστηριότητές της, με τον πρόεδρό της Γιώργο Αλεξανδρόπουλο να του αναφέρει, εκτός των άλλων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από το υψηλό κόστος παραγωγής και το δυσβάσταχτο φορολογικό σύστημα, που εξουθενώνουν τους παραγωγούς.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της «Αγροτικής Ανάπτυξης», που αποτελεί πρωτοπόρο και καινοτόμο εταιρεία στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων με υδροπονία, ενώ έχει και πολύ σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, όπου ενημερώθηκε από το συνιδρυτή της, γεωπόνο Κώστα Θεοδωρόπουλο.
Στις επισκέψεις του τον συνόδευε ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις δυναμικές καλλιέργειες της Τριφυλίας και την παραγωγή προϊόντων που είναι ξακουστά και φημισμένα σε όλο τον κόσμο!
Ακολούθως, ο κ. Χαρίτσης επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, όπου ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή διοικητή Παναγιώτη Μπασάκο για το έργο που έχει γίνει και τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται ζητώντας τη στήριξή του, ενώ εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Τσίγγανος, αναφέρθηκε στην πρόταση δημιουργίας open mall έπειτα από πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου, στο Κάστρο Κυπαρισσίας και τις δύο μελέτες που υπάρχουν για αυτό, στα πρανή και τους εσωτερικούς διαδρόμους, στο κτήριο της πρώην ΕΤΕ και στη χρηματοδότηση της ΔΕΥΑ Τριφυλίας με 220.000 ευρώ για μελέτη αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης Κυπαρισσίας, καθώς είναι με καρκινογόνες αμιαντοσωλήνες. Αυτά τα θέματα είχαν συζητήσει με τον κ. Χαρίτση και σε συνάντησή τους με τον Εμπορικό Σύλλογο Κυπαρισσίας στην Καλαμάτα, στα γραφεία της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και για τα οποία ο υπουργός έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον.
Στο νοσοκομείο συνομιλία με τον κ. Χαρίτση είχαν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Δημήτρης Τερζής και το μέλος Άρης Παναγιωτόπουλος, καθώς και ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Αιμιλιανός Σεκλός, ενώ ζητήματα των εργαζομένων έθεσε η πρόεδρος του Σωματείου του Νοσοκομείου, Ξένια Στρατικοπούλου.
«Για την περιοχή μας και ειδικά για την περιοχή της Τριφυλίας, μπορώ να πω ότι η δουλειά που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα σε επίπεδο παραγωγής, σε επίπεδο νέων καλλιεργειών, το γεγονός ότι έχουν μπει και νέοι άνθρωποι στην παραγωγή – κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό κι ελπιδοφόρο -, πρέπει να συνοδευτεί το επόμενο διάστημα, και θα συνοδευτεί, με παρεμβάσεις σε κρατικό επίπεδο, τόσο στο κομμάτι των υποδομών όσο και σε ρυθμίσεις, έτσι ώστε να διευκολυνθεί αυτή η προσπάθεια, η οποία γίνεται και στο φορολογικό και σε επίπεδο ασφαλιστικών εισφορών, έτσι ώστε αυτή η δυναμική η οποία έχει δημιουργηθεί να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο», επισήμανε ο κ. Χαρίτσης σε δηλώσεις του. Τον υπουργό συνόδευαν η επικεφαλής της ΡΑΚΙ Δήμου Τριφυλίας, Ιωάννα Μαραβελή, η δημοτική σύμβουλος της ΡΑΚΙ, Αλεξάνδρα Τσούλου, τοπικοί σύμβουλοι της ΡΑΚΙ, ενώ στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας μαζί του ήταν και η γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτική σύμβουλος Καλαμάτας, Μαρία Βεργινάδη.
Παραγωγικές μονάδες της Τριφυλίας και εξαγωγές
«Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε παραγωγικές μονάδες της περιοχής και μάλιστα θα έλεγα δύο μονάδες οι οποίες έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, αλλά και οι δύο είναι πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Μια ομάδα παραγωγών. Η προσπάθεια η οποία γίνεται και χρηματοδοτικά αλλά και θεσμικά για να στηθούν και πάλι στα πόδια τους συνεταιρισμοί, συλλογικά σχήματα στον πρωτογενή τομέα, τα οποία μετά την αδιαφορία, αλλά και φαινόμενα τα οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια δυσφήμισαν το συνεταιριστικό κίνημα, είναι, νομίζω, μια προσπάθεια η οποία και στην περιοχή, εδώ, της Τριφυλίας, αποδίδει καρπούς. Επισκεφθήκαμε, λοιπόν, μία ομάδα παραγωγών, η οποία και ως προς τη συγκρότησή της αλλά και ως προς την καινοτομία στην παραγωγή των προϊόντων, εμφανίζει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Πολύ σημαντικό στοιχείο εδώ και η εξαγωγική δραστηριότητα. Υπενθυμίζω ότι συνολικά, για όλη την ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή, βασικός παράγοντας που ωθεί την οικονομία σε ανάπτυξη – υπενθυμίζω ότι πριν από λίγες μέρες βγήκαν στα στοιχεία απ’ την ΕΛΣΤΑΤ για το α’ τρίμηνο του 2018 που δείχνουν ανάπτυξη 2,3% -, βασικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι οι εξαγωγές, η εξαγωγική δραστηριότητα. Κι εδώ, στην περιοχή της Τριφυλίας, γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά σ’ αυτό τον τομέα και απ’ τις ομάδες παραγωγών, όπως βεβαίως και από την επιχείρηση την οποία επισκεφθήκαμε και η οποία με πολύ καινοτομικό τρόπο, ομολογώ ξεπερνώντας και τις δικές μας προσδοκίες, παράγει αγροτικά προϊόντα και πρώτες ύλες γι’ άλλους παραγωγούς. Επίσης, με πολύ σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα…».
Δίκτυα Φράγματος Φιλιατρινού ποταμού
«Για μας σημαντικά είναι τα ζητήματα των υποδομών, άρα εκεί, το Φράγμα των Φιλιατρών, είναι η μεγάλη εκκρεμότητα. Η ενημέρωση που έχω κι απ’ το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ότι θα προχωρήσει πολύ γρήγορα αυτή η ιστορία. Αποτελεί και εξαγγελία του πρωθυπουργού και δέσμευση όλων μας ότι θα προχωρήσει πολύ γρήγορα η ολοκλήρωση της χρηματοδότησης των δικτύων, για να ολοκληρωθεί αυτό το πολύ σημαντικό έργο για όλη την περιοχή, για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση στην παραγωγή».
Καλό Νερό – Τσακώνα και Καλαμάτα – Ριζόμυλος
«Υπάρχουν δύο σημαντικές εκκρεμότητες. Ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος και το σκέλος Καλό Νερό – Τσακώνα, το οποίο όλοι γνωρίζουμε πώς είχε απενταχθεί απ’ τον αρχικό σχεδιασμό για την Ολυμπία Οδό. Για το Καλό Νερό – Τσακώνα γνωρίζουμε ότι έχει προχωρήσει μελετητικά η ωριμότητα του έργου. Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες. Για το Καλαμάτα – Ριζόμυλος, εκεί που βεβαίως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και δύσκολα, είναι ένα έργο το οποίο απασχολεί όλη την περιοχή εδώ και τριάντα χρόνια, έχει γίνει μια προσπάθεια σε τρία μέτωπα: Κατ’ αρχάς το αδειοδοτικό, πριν από λίγες μέρες βγήκε και η απόφαση για την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη. Αυτό ήταν ένα θετικό βήμα. Προχωράει αυτές τις μέρες απ’ το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ενημερώθηκα, η διαδικασία για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το δεύτερο κομμάτι είναι βεβαίως το μελετητικό, το υπουργείο Υποδομών. Το παρακολουθούμε στενά, από το υπουργείο Υποδομών έχουμε ενημέρωση ότι προχωράει η ολοκλήρωση των μελετών για να μπορέσουμε πολύ σύντομα, σε λίγους μήνες, να προχωρήσει η δημοπράτηση. Εμείς, ως υπουργείο Οικονομίας, αυτό το οποίο έχουμε αναλάβει, που είναι το κομμάτι της χρηματοδότησης, το έχουμε ολοκληρώσει, το έχουμε φέρει σε πέρας. Έχουμε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του έργου και μάλιστα για τη χρηματοδότηση και των δύο έργων, “πακέτο”, του Καλαμάτα – Ριζόμυλος και του Καλό Νερό – Τσακώνα…»
Open Mall Κυπαρισσίας
«Εμείς έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θέλουμε τα χρήματα που έχουμε από το ΕΣΠΑ να πάνε σε στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες θα συνδυάζουν την κοινωνική διάσταση με την αναπτυξιακή. Για τις τοπικές κοινωνίες, για τους Δήμους, για τις επιχειρήσεις της τοπικής οικονομίας. Μ’ αυτή την έννοια σχεδιάσαμε ένα Πρόγραμμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους σε συνεργασία με τους Εμπορικούς Συλλόγους και τα Επιμελητήρια – κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, δηλαδή η αυτοδιοίκηση μαζί με τους παραγωγικούς φορείς κάθε περιοχής να έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν προτάσεις από κοινού –, άρα να τους βάζουμε σε μια διαδικασία συνεργασίας, θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν παρεμβάσεις οι οποίες έχουν βεβαίως και το στοιχείο της ανάπλασης, το στοιχείο της ποιότητας ζωής των πολιτών στα κέντρα των πόλεων, αλλά έχουν και το στοιχείο της ανάπτυξης…
[…] Το καλό είναι ότι και εδώ, στην Κυπαρισσία, γίνεται μια συντονισμένη δουλειά, μια προσπάθεια, είχαμε την ευκαιρία και πριν από λίγες εβδομάδες να το συζητήσουμε και με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, με τον αντιδήμαρχο, και με τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου! Μαζί, συντονισμένα, θα κατατεθεί μια πρόταση σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχουμε δώσει ως υπουργείο, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί αυτή η σημαντική παρέμβαση για την περιοχή από το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τα Open Mall».
Νοσοκομείο Κυπαρισσίας
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με τη διοίκηση και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία γίνεται και εδώ, όπως και σε όλη τη χώρα, στα νοσοκομεία, στο ΕΣΥ, για την κάλυψη των πολύ μεγάλων υγειονομικών αναγκών που υπάρχουν. Από την πρώτη στιγμή έχουμε πει ότι τα ζητήματα της Υγείας, οι προσλήψεις προσωπικού, η κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών για την απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού, αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και αυτό, νομίζω, ήδη το έχουμε αποδείξει και στο κομμάτι το χρηματοδοτικό και με τις προσλήψεις οι οποίες έχουν γίνει κατά προτεραιότητα στην Υγεία».
Του Ηλία Γιαννόπουλου