«Ώσαννά τώ Υίώ Δαβίδ, ευλογημένος ό έρχόμενος
έν όνόματι Κυρίου, ό βασιλεύς του Ισραήλ!».
έν όνόματι Κυρίου, ό βασιλεύς του Ισραήλ!».
Εις τον κατάμεστο από πλήθος ευλαβών Χριστιανών Ιερό Ναό μας, διακοσμημένο επίκαιρα και στρωμένο με τα «Βαΐα των Φοινίκων», εορτάσαμε με ιεροπρέπεια, λαμπρότητα, αλλά και ιερή κατάνυξη την Θριαμβευτική Είσοδο του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού Χριστού εις τα Ιεροσόλυμα, κατά την οποία ερχόμενος ο Κύριος, ως Θριαμβευτής «επί πόλου όνου καθεσθήναι…», ήρθε να νικήσει τον θάνατο και την φθορά, για την δική μας Σωτηρία, Λύτρωση και Αγιασμό!
Η Κυριακή των Βαΐων, δεν ανήκει βεβαίως όπως πολλοί λανθασμένα θεωρούν στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, διότι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας είναι η Μεγάλη Δευτέρα. Βεβαίως λόγω του ότι στις Εκκλησίες έχει θεσπιστεί να τελείται την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ η ακολουθία του Νυμφίου δηλαδή (ο όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας), συγκαταλέγεται έτσι και η Κυριακή των Βαΐων στην Μεγάλη Εβδομάδα…
Σύμφωνα με το Ιερό Ευαγγέλιο της εορτής έξι μέρες πριν από το Εβραϊκό Πάσχα, ο Ιησούς πήγε στην Βηθανία εκεί όπου έμενε ο Λάζαρος και εκεί ετοίμασαν για χάρη του δείπνο. Την επόμενη ημέρα πλησίασαν στα Ιεροσόλυμα κοντά στο Όρος των Ελαιών και ο Ιησούς έστειλε δύο από τους μαθητές του και τους είπε: «πηγαίνετε στο απέναντι χωριό και μόλις μπείτε μέσα θα βρείτε ένα πουλάρι δεμένο στο οποίο κανένας ακόμη δεν έχει καθίσει λύστε το και φέρτε το».
Έφεραν λοιπόν οι μαθητές το γαϊδουράκι στον Χριστό και έβαλαν πάνω σε αυτό τα ρούχα τους και εκείνος κάθισε πάνω του. Όταν ο Ιησούς πλησίαζε πια στο σημείο όλο το πλήθος των μαθητών του άρχισαν να δοξάζουν χαρούμενοι τον Θεό με δυνατή φωνή για όλα τα θαύματα τα οποία είχαν δει να γίνονται. Πολλοί έστρωναν τα ρούχα τους και άλλοι έκοβαν κλαδιά από τα δέντρα και τα έστρωναν κάτω στο δρόμο φωνάζοντας με δυνατή φωνή «ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου, ὁ βασιλεὺς τοῦ Ἰσραήλ».
Τα Βαΐα και οι κλάδοι των φοινίκων, σήμαιναν την κατά του διαβόλου και του θανάτου νίκη του Χριστού. Το δε «Ωσαννά», ερμηνεύεται σώσον σε παρακαλώ. Το δε «πωλάριο της όνου» και το κάθισμα του Ιησού επάνω εις το ακάθαρτο ζώο κατά τον νόμο τους, σήμαινε την πρώην ακαθαρσία και αγριότητα των εθνών και την μετά από λίγο υποταγή αυτών στο άγιο Ευαγγέλιο. Τα κλαδιά στα χέρια μας επιβεβαιώνουν την ετοιμότητα αλλά και την διάθεσή μας, να Τον ακολουθήσουμε εις αυτό το δρόμο της θυσίας και ότι αποδεχόμαστε τη θυσία και την αυταπάρνησή Του, ως την μόνη βασιλική οδό προς τη Θεία Βασιλεία. Τελικά αυτοί οι κλάδοι και η όλη εορτή φανερώνουν την πίστη μας, στην τελική νίκη του Χριστού!
Μετά την Θεία Λειτουργία του Ιερού Χρυσοστόμου την οποία τέλεσε ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας,, πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνας της Βαϊοφόρου εντός του Ναού μας, όπως ορίζει το Τυπικό των Ιεροσολύμων, άδοντες και ψάλλοντες παράλληλα οι καλλίφωνοι Ιεροψάλτες μας, με όλη την δύναμη της ψυχής τους, προβλεπόμενους ύμνους, μετά δε την ανάγνωση της σχετικής Ευαγγελικής περικοπής, έγινε η ευλόγηση των Bαΐων, τα οποία εις την συνέχεια μαζί με το αντίδωρον, διανεμήθηκαν εις τους Εκκλησιαζομένους, σύμφωνα με την παράδοση και την τάξη της Αγίας Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.
Παράλληλα διανεμήθηκε στους παριστάμενους και το τετρασέλιδο Σταυροαναστάσιμο Οδοιπορικό μας, στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα 2018, με το αναλυτικό πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών στην Ενορία μας, καθώς επίσης με επίκαιρες οδηγίες και παραινέσεις, προς τους φιλέορτους και φιλόθεους Χριστιανούς μας, προτρέποντας παράλληλα, να ζήσουν με ιεροπρέπεια αλλά και πνευματικότητα τις πολύ ωραίες κατανυκτικές, καθημερινές ακολουθίες μας, έτσι ώστε να γίνουν όχι μόνον συνοδοιπόροι του Θείου Πάθους αλλά και συνέκδημοι της Λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου μας!