“Για του Χριστού την πίστιν την αγίαν, για της πατρίδος την ελευθερίαν, γι’ αυτά τα
δύο πολεμώ, γι’ αυτά να ζήσω επιθυμώ, κι αν δεν τα αποκτήσω τι μ’ ωφελεί να ζήσω;”.
Τιμώντας για μία ακόμη φορά αυτή την διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, η οποία είναι: «Πανηγύρι της Πίστης και της Λευτεριάς» κατά τον ποιητή, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, διοργάνωσε εορταστική εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου 23 Μαρτίου 2019.
Η 25η Μαρτίου 1821 είναι ημέρα που καλούμαστε να θυμηθούμε τους αγώνες που έκαναν οι ηρωϊκοί προγονοί μας, προκειμένου να αποτινάξουν την για 400 χρόνια σκλαβιά των Τούρκων. Ιερό ορόσημο η ημέρα αυτή, αφού θεωρείται η απαρχή για την απόκτηση της εθνικής μας ελευθερίας. Είναι όμως και ημέρα που περισσότερο καλεί εμάς τους πιστούς, οι οποίοι βλέπουμε το βάθος των γεγονότων, όχι απλώς να θυμηθούμε κάτι ή και να παραδειγματιστούμε από κάτι, αλλά να συμμετάσχουμε στο σπουδαιότερο γεγονός που πραγματοποιήθηκε ποτέ στην ανθρώπινη ιστορία: τη σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού μέσα στην Παναγία!
Η αξιόλογη αυτή επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, στο κατάμεστο Ιερό Ναό μας, όπου και ομίλησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Ιστρατόγλου, Στρατιωτικός Ιερέας του Ναύσταθμου Σαλαμίνος (Αντισυνατγματάρχης) με θέμα: «Η Προσφορά των Στρατιωτικών Ιερέων μέσα από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους».
Στην ομιλία του, ο εκλεκτός ομιλητής αναφέρθηκε στην προσφορά του Ιερού Κλήρου στον αγώνα της επαναστάσεως. Αναφέρθηκε στα πρόσωπα εκείνα τα οποία μετά την απελευθέρωση της χώρας μας, απετέλεσαν τον πρώτο πυρήνα του σώματος των Στρατιωτικών Ιερέων που ιδρύθηκε από τον πρώτο Κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδιστρία. Η παρουσία εκείνων των Ιερέων συνεχίστηκε ως παρουσία Στρατιωτικών στον καιρό της ειρήνης, μέσα στη δύναμη του Στρατού που πλέον οργανωνόταν και στις τάξεις τους μεταξύ των άλλων είχε και τον Iερέα. Μέσα από έγγραφα τα οποία παρουσίασε από τα Γενικά αρχεία του Κράτους, έκανε σαφές ότι οι Ιερείς βρίσκονταν από την αρχή του αγώνα στην πρώτη γραμμή προσφέροντας όχι μόνο υλικά αγαθά, αλλά ακόμα και την ίδια τους τη ζωή στα πεδία των μαχών. Η παρουσία των Στρατιωτικών Ιερέων όπως τόνισε ο αξιόλογος ομιλητής, δεν αποτελούσε και δεν αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα διακοσμητικό στοιχείο, ούτε μπορεί να χαρακτηριστεί ωε ένα Ιερέας τελετών και εορτών. Το έργο του, έχει να κάνει πέρα από υπαλληλικά ωράρια και δημοσιονομικές διατάξεις, αφού απευθύνεται στον άνθρωπο ως ψυχοσωματική οντότητα. Μέσα από την ομιλία παρουσιάστηκε επίσης με έναν πολύ απλό και γλαφυρό τρόπο η συνέχιση της προσφοράς των Στρατιωτικών Ιερέων, στο σήμερα με τις προκλήσεις και προσκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε, διατρανώνοντας με το παράδειγμά τους, αλλά και την εμμονή τους, στις αξίες στις παραδόσεις, στα ήθη και στα έθιμα αυτού του τόπου με πάνω απ όλα στην Ορθόδοξη πίστη που απετέλεσε τον κινητήριο εκείνο μοχλό της επαναστάσεως που έφερε την περιπόθητη ελευθερία, την οποία καλούμαστε εμείς οι απόγονοι των ενδόξων εκείνων μορφών να την διατηρήσουμε και να την διαφυλάξουμε, υπερασπιζόμενοι στον καιρό της ειρήνης, τα ιδεώδη και την πίστη της φυλής μας!.
Κατά την εκδήλωση επίσης έγινε προβολή ενός βίντεο για την προσφορά της Εκκλησίας κατά την Εθνική Παλιγγενεσία, το οποίο επιμελήθηκε ο Εφημέριος του Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας, ενώ κατά τον χαιρετισμό του ανοίγοντας την λαμπρή αυτή εκδήλωση τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι γεγονός και δε χωρά ουδεμία αμφιβολία ότι το τιμημένο ράσο του Έλληνα Κληρικού προσέφερε και προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Ελληνικό Έθνος. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ποτέ δεν έμεινε απαθής και θιασώτης στις δοκιμασίες του λαού μας. Αντιθέτως στις μαύρες, πέτρινες και ζοφερές περιόδους του Έθνους, προέτασσε τα στήθη των Ηρώων Κληρικών της, υπέρ των τέκνων της. Κυρίως δε κατά την μακρόχρονη περίοδο της σκληρής δουλείας των Οθωμανών κατακτητών, αναδείχθηκε η πραγματική τροφός και η μητέρα του Ελληνικού λαού. Ράσο και Φουστανέλα, Κλήρος και Λαός, ενωμένοι και αδιάσπαστα βάδισαν για να δημιουργήσουν την ελεύθερη Ελλάδα μας! Το Ιερό ράσο μυριάδων ταπεινών και αφανών Κληρικών μας (Πατριαρχών, Μητροπολιτών, Επισκόπων, Ιερομονάχων, Ιερέων και Μοναχών), απλώθηκε επάνω από το μαρτυρικό λαό μας, ως “ουράνιο σέλας”. Χωρίς υπερβολή αν δεν υπήρχε το ράσο και η Εκκλησία, θα ήταν αδύνατο να χαράξει στον ορίζοντα εκείνο της Κυριακής το ξημέρωμα της Παναγιάς την μέρα, παντού ψαλμοί και ιαχές τουφέκια στον αγέρα, η 25η Μαρτίου 1821. Μπορεί ποτέ να μην χρειαστεί να πολεμήσουμε για την Πατρίδα μας, να χύσουμε το αίμα μας γι’ Αυτήν όπως οι ένδοξοι Ήρωες κατά την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821! Πάντα όμως θα είναι απαραίτητο να είμαστε το ίδιο ανυποχώρητοι και με κάθε κόστος ασυμβίβαστοι στα Εθνικά και Θρησκευτικά θέματα όπως Εκείνοι. Πίστη και Πατρίδα και πάλι θα νικήσουν στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς μας. Οι εκδηλωμένοι εχθροί του Χριστιανισμού και της Ελλάδας μας, θα συντριβούν σύντομα… Η Ελλάδα θα ζει αιώνια αλλά και ένδοξα. Αλίμονο όμως στα Έθνη και στις Κυβερνήσεις, που πολεμούν μία τέτοια Ελλάδα!
Παρουσίες
Την λαμπρή αυτή εκδήλωση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και Εθνική υπερηφάνεια, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, π. Ηλίας Παπαγγελής, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, μεταφέροντας παράλληλα και τις ευχές του Σεπτού μας Ποιμενάρχου, οι Αιδεσ. π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Γεώργιος Τούμπας, π. Αυγερινός Τσουκαλάς, π. Απόστολος Γλοφίνος και π. Γεώργιος Κουτσοχρόνης, η Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, ο υποψήφιος Δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Πύργου κ. Θεόδωρος Κόρδας και κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο εκπρόσωπος του Διοικητού της Σ.Ε.Τ.Τ.Η.Λ. Πύργου , κ. Αναστάσιος Τσιρονικός (Λοχαγός), ο εκπρόσωπος του Διοικητού της 117 Πτέρυγος Μάχης Ανδραβίδος κ. Άγγελος Δημητρόπουλος (Αντισμήναρχος), ο εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή Ηλείας κ. Γεώργιος Κατσίμπελης (Αστυνομικός Υποδειευθυντής), ο κ. Σωτήριος Γαρατζιώτης (Αντιπτέραρχος ε.α.), ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού κ. Ζώης Υφαντής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού κ. Γεώργιος Σταματόπουλος, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου «Ηλείων Παράδοσις» κ. Κώστας Αθανασόπουλος, ο Πρόεδρος Τραπεζικών Υπαλλήλων Ηλείας κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Τούλα Καλαμπόκα, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηλείων «Παντοκράτωρ» κ. Χαραλαμπία Ρόρη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πολυτέκνων Πύργου κ. Μαργαρίτα Ηλιοπούλου, η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πύργου κ. Αγγελική Πετρογιάννη, η Δικηγόρος κ. Μαρία-Ιωάννα Σταθοπούλου, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.
(Εκ του Ιερού Ναού)