Σύμφωνα με πληροφορίες μας δύο (2) τουλάχιστον Ξενοδοχειακά καταλύματα στην Ηλεία (εκτός του LM στην Μυρσίνη) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την φιλοξενία μεταναστών που ενδέχεται να καταφθάσουν το αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου και ιδιαιτέρως της Μόριας και της ισοκατανομής τους σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Μαλιστα, με βάση αυτές τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η μία Ξενοδοχειακή Μονάδα βρίσκεται στον Δήμο Πύργου.
Ένα παλιό εργοστάσιο σε Τοπικό Διαμέρισμα Ανατολικά του Πύργου, που έχει γίνει αίτηση από τον ιδιοκτήτη του για φιλοξενία προσφύγων, δεν έχει τύχη να επιλεγεί.
Η Δυτική Ελλάδα, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα φιλοξενηθούν μετανάστες, ως επι το πλείστον οικογένειες, οι οποίοι δεν θα υπερβούν συνολικά τους 800.
Στο σχέδιο της κυβέρνησης ως προς τη φιλοξενία τους, περιλαμβάνεται ο στόχος της αξιοπρεπούς διαβίωσης σε κτίρια με όλες τις παροχές, γι’ αυτό πρωτίστως αναμένεται να επιλεγούν ξενοδοχειακές μονάδες σε λειτουργία ή εν δυνάμει λειτουργικές από τις επόμενες κιόλας ημέρες.
Η στέγαση και η σίτιση τους θα πραγματοποιηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Μόνο στην Δυτική Ελλάδα οι μονάδες που φέρεται να έχουν δηλώσει ενδιαφέρον ξεπερνούν τις 40, ενώ στην Πάτρα είναι παραπάνω από αυτές τις τέσσερις που είδαν τις προάλλες το φως της δημοσιότητας.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όλες οι μονάδες θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες και οι αιτήσεις τους θα γίνουν δεκτές. Η κατανομή, σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το υπουργείο και η κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των νησιών και το μοίρασμα τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα είναι ισόποση και από εκεί θα εξαρτηθούν όλα.
Η διαδικασία βέβαια που ακολουθείται για το όλο θέμα, μοιάζει να βάζει στην άκρη ττς τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους. Ο ξενοδόχος δηλώνει το ενδιαφέρον του στο υπουργείο, χωρίς να ενημερώσει τους φορείς, άρα χωρίς να γνωρίζει κάτι η τοπική κοινωνία και από εκεί και πέρα τα στελέχη του υπουργείο ενημερώνουν τους δήμους. Θα πρέπει να τονισθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως ήδη υπάρχει μία προεπιλογή για 4 καταλύματα στην Αχαΐα τα οποία θα φιλοξενήσουν μετανάστες.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για αντιδράσεις
Με αυτόν τον τρόπο αφενός δεν λαμβάνονται υπόψη οι τοπικές κοινωνίες, όμως από την άλλη δεν αφήνονται περιθώρια για αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από πλευράς τους. Η όλη διαδικασία δείχνει το πόσο άμεση λύση χρειάζεται να δοθεί στο θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών και ότι πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για συζητήσεις και διαλόγους.
Οι πρόσφυγες που θα σκορπιστούν στην ενδοχώρα και θα φιλοξενηθούν στις ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον θα ξεπεράσουν σε αριθμό σε πανελλήνιο επίπεδο τις 10.0000, την ίδια στιγμή που το κύμα της προσφυγικής ροής συνεχίζεται και όλα δείχνουν ότι πρόκειται να αυξηθεί μετά τις εξελίξεις και τις μάχες που έγιναν στο μέτωπο της Βόρειας Συρίας.
Άλλωστε, όπως προείπαμε το ενδιαφέρον των ξενοδόχων της περιοχής είναι μεγάλο και οι αιτήσεις στο υπουργείο, πέφτουν βροχή.
Πρόκειται κυρίως για μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, χαμηλής κατηγορίας, χωρίς μεγάλη τουριστική δυναμική που βλέπουν στο όλο θέμα μια ευκαιρία για να αξιοποιήσουν την κατά τα άλλα νεκρή περίοδο που έχουν να αντιμετωπίσουν τους χειμερινούς μήνες.
Αυτό που τους κάνει το ενδιαφέρον δεν είναι τίποτα άλλο παρά το οικονομικό. Τα χρήματα που δίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την μετανάστευση, σε μόνιμη βάση για όλη την διάρκεια που θα φιλοξενήσουν πρόσφυγες στις μονάδες τους, είναι χρήματα που τους δίνουν την δυνατότητα να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους, σε μία περίοδο που τα έσοδα τους είναι από χαμηλά έως και μηδαμινά.
12 ευρώ για τον κάθε πρόσφυγα που φιλοξενείται, κάτι που σημαίνει ότι για ένα δωμάτιο τρίκλινο που φιλοξενεί μια οικογένεια τριών ατόμων, τα κέρδη για έναν ξενοδόχο απο αυτό και μόνο το δωμάτιο για τους επόμενους έξι ίσως και οχτώ μήνες ή ακόμα και παραπάνω (κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα κρατήσει η φιλοξενία τους), φτάνουν τα 36 ευρώ.
Επιδότηση και για τη σίτιση του κάθε πρόσφυγα
Στα χρήματα της διαμονής, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα πρέπει να προστεθούν και αυτά της επιπλέον επιδότησης για το κάθε άτομο για την σίτιση του. Κατά συνέπεια ο κάθε πρόσφυγας που φιλοξενείται από το ξενοδοχείο αντιστοιχεί σε ένα ποσό των 30 ευρώ περίπου, βάζοντας σε αυτά την διαμονή, αλλά και την σίτιση.
Χρήματα που θα πρέπει να αναφέρουμε σε ένα μεγάλο βαθμό πρόκειται να πρόκειται να πάρουν προκαταβολικά οι επαγγελματίες ξενοδόχοι, κάτι που ασφαλώς τους δίνει ένα παραπάνω κίνητρο για να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για την φιλοξενία των ανθρώπων αυτών.
Σε όλα αυτά, με βάση το πρόγραμμα του υπουργείου, υπάρχει και η πρόβλεψη επιδότησης στα ξενοδοχεία για το ενδεχόμενο φθορών και ζημιών που ενδέχεται ίσως να προκληθούν από την φιλοξενία των προσφύγων.
Όλα αυτά λοιπόν συνθέτουν ένα κίνητρο σημαντικό για τους ξενοδόχους για λάβουν μέρος, με τους όρους να είναι αρκετά ευνοϊκοί συγκριτικά με τους όρους της αγοράς, σε μία περίοδο χειμερινή που η τουριστική κίνηση της περιοχής είναι αρκετά χαμηλή.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς που θα έρθουν στην Πάτρα και στην Αχαϊα θα είναι Σύριοι που έχουν πάρει την ασυλία τους και έχουν χαρακτηριστεί και επίσημα πρόσφυγες, κάτι που αποτελεί έναν ακόμα λόγο για τους ξενοδόχους στο να ξεπεράσουν τις αναστολές τους.
Άλλωστε, το προηγούμενο παράδειγμα της φιλοξενίας Σύριων προσφύγων στο ξενοδοχείο του Ρίου έδειξε ότι οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο δεν δημιουργούν προβλήματα, αλλά ξέρουν να προσαρμόζονται στις ανάγκες της κάθε κοινωνίας. Αρκεί αυτή να είναι σε θέση και να θέλει να τους αγκαλιάσει.