Ανεβάζουν τις προσδοκίες επιχειρηματιών του Τουρισμού, πως δηλαδή τα έσοδα μέχρι το τέλος της σεζόν θα ξεπεράσουν τα 16 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου μισό δισ. σε σύγκριση με την περσινή σεζόν, τα τελευταία στοιχεία για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 13,6%, ενώ και οι αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό ήταν πάνω κατά 3,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Την ίδια ώρα, μόνο τον Αύγουστο, τα έσοδα ανήλθαν σε 4,2 δισ. ευρώ, από 3,6 δισ. τον περασμένο Αύγουστο, συνεχίζοντας το θετικό σερί στο “καλάθι” που γεμίζει ήδη από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Φορείς της αγοράς, που αρχικά εμφανίζονταν επιφυλακτικοί για την φετινή πορεία των εσόδων, κυρίως λόγω του έντονου ανταγωνισμού στην περιοχή της Μεσογείου και εξαιτίας των τιμών των πακέτων για τους προορισμούς της Τουρκίας, ανέφεραν πως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα ήταν καθοριστικοί, σε συνάρτηση και με τον όγκο των αφίξεων, δεδομένου πως είχε διαφανεί η κάμψη στη διάρκεια παραμονής και στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, που έφτανε έως και το 10% στη νησιωτική χώρα.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, το επτάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνιζαν αύξηση κατά 13,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, φτάνοντας τα 9,1 δισ. ευρώ. Τον Ιούλιο, δε, η άνοδος στα έσοδα σε σύγκριση με πέρσι ήταν 11%.
Η βελτίωση πάντως που παρουσιάζουν τα έσοδα ερμηνεύεται από επιχειρηματίες του χώρου ως ως σταθεροποίηση των τουριστικών μεγεθών, η οποία έρχεται μετά από μια πενταετία που παρατηρούνταν το φαινόμενο ο αριθμός των τουριστών να αυξάνεται ραγδαία, αλλά η μέση κατά κεφαλή δαπάνη να ακολουθεί διαφορετική πορεία.
Σημειώνεται πως πέρσι στην Ελλάδα ήρθαν περίπου 30 εκατ. επισκέπτες από το εξωτερικό, χωρίς να υπολογίζονται οι επιβάτες της κρουαζιέρας. Τα έσοδα αντιστοίχως έφτασαν τα 15,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10,2% σε σύγκριση με το 2017. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συνολικά για τον εισερχόμενο τουρισμό ήταν 486 ευρώ, η δαπάνη ανά διανυκτέρευση 70 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής διαμορφώθηκε στις επτά διανυκτερεύσεις.
Και τα στοιχεία όμως για τους επόμενους μήνες από την Τράπεζα της Ελλάδος αναμένονται με αγωνία από τους τουριστικούς φορείς. Και αυτό γιατί θα φανούν οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Thomas Cook στις αφίξεις του Οκτωβρίου, αλλά πιθανότατα και στα έσοδα.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr