Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μέλλον του νόμου Κατρούγκαλου θα κρίνει και το μέγεθος των μελλοντικών παρεμβάσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας στο ασφαλιστικό. Τη θέση αυτή της κυβέρνησης, για σεβασμό των αποφάσεων της Δικαιοσύνης όσον αφορά μια σειρά κομβικών μεταρρυθμίσεων του νόμου του 2016, που θα τροχοδρομήσουν και τις υπό επεξεργασία αλλαγές στο ασφαλιστικό, μετέφερε ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης και στους εκπροσώπους των δανειστών.
Κατά την πρώτη, χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, ο αρμόδιος υπουργός παρουσίασε στην τρόικα τον κεντρικό σχεδιασμό των κυβερνητικών επιλογών σε εργασιακά, ασφαλιστικό και πρόνοια, με τους δανειστές «περισσότερο να ακούν, παρά να κάνουν ερωτήσεις». Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση να κλείνει για τους τομείς του υπουργείου Εργασίας χωρίς ενστάσεις και αστερίσκους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βρούτσης απέφυγε να αναφερθεί λεπτομερώς σε σειρά πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης που είναι ξεκάθαρες, όπως για παράδειγμα ότι ο νόμος Κατρούγκαλου πρέπει να αλλάξει σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ποσοστά αναπλήρωσης στον υπολογισμό των συντάξεων. Και αυτό, γιατί όλα αυτά τα θέματα έχει αποφασιστεί να αντιμετωπιστούν συνολικά όταν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ.
Την αγωνία εκατομμυρίων συνταξιούχων αλλά και ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ έχει επιτείνει η δημοσίευση της απόφασης του 2ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή και εν συνεχεία τη διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους σε παλαιές και νέες συντάξεις. Μάλιστα, από το σκεπτικό της απόφασης του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας προκύπτει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι είναι αντισυνταγματική τόσο η ενοποίηση του ΕΦΚΑ, αφού δεν έπρεπε σε αυτόν να υπαχθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι και όλοι οι κλάδοι των ενστόλων, όσο και ο επανυπολογισμός των «παλαιών» συντάξεων με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, αφού δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα οι αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων. Η απόφαση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια, όπου σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει παραπεμφθεί και άλλη απόφαση, του 3ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία όμως είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από αυτή του 2ου τμήματος.
Εν αναμονή πάντως της δικαστικής απόφασης, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται αλλαγές τόσο στο ύψος των εισφορών των μισθωτών όσο και στα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης, για τα πάνω από 35 έτη ασφάλισης. Στον ίδιο σχεδιασμό, και υπό το βάρος των αναμενόμενων εξελίξεων, ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές και στις εισφορές των μη μισθωτών, «το θέμα της μετατροπής του ασφαλιστικού σε φορολογικό» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Βρούτσης.
Από σήμερα, πάντως, με την πληρωμή των συντάξεων Οκτωβρίου ξεκινά η καταβολή των αυξημένων συντάξεων χηρείας σε 65.850 δικαιούχους, που αποτελεί μια «διόρθωση» του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ με την ανάρτηση των εκκαθαριστικών που θα φανεί και το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού, εκτιμάται ότι θα φανεί το μέγεθος των περικοπών που προκαλούν στους νέους συνταξιούχους τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης.
Εφ. Καθημερινή