Μπορεί η πρόσφατη Συνέλευση του ΕΣΑΚΕ να αποφάσισε τη σταδιακή μείωση – και με συγκεκριμένο τρόπο – των ομάδων στη Basketleague, αλλά με το πέρασμα των ημερών αυτό που φάνηκε ήταν πως αυτή η απόφαση της Λίγκας αποτελεί εισήγηση προς την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Αφού αυτή τελικά, η οποία θα λάβει την οριστική απόφαση έγκρισης.
Και φαίνεται ως τώρα να υπάρχει ένα …θέμα! Καθώς η ομοσπονδία, ως θεσμικός φορέας του αθλήματος, συμφωνεί μεν με τη μείωση των 14 ομάδων, αλλά έχει αντιρρήσεις για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί αυτή η σημαντική αλλαγή σε ορίζοντα διετίας.
Σύμφωνη γνώμη της ΕΟΚ φαίνεται γενικότερα να είναι ότι στην Α1 κατηγορία δεν χωρούν ομάδες που είτε «αγκομαχούν» να ολοκληρώσουν τις αγωνιστικές περιόδους είτε εμφανίζονται στην Α1 με τη μορφή «κομήτη» και επιστρέφουν στην Α2 κατηγορία.
Η ΕΟΚ στο πλαίσιο αυτό, θα αποδεχθεί τη μείωση, αλλά σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, θα ζητήσει από τον ΕΣΑΚΕ διαφορετικό τρόπο εφαρμογής, γιατί δεν θέλει να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας του πρωταθλήματος της Α2, μετά την πετυχημένη θέσπιση των πλέι οφ ανόδου και πλέι άουτ υποβιβασμού, τα δύο τελευταία χρόνια.
Η ΕΟΚ, κατά τις παραπάνω πληροφορίες, προσανατολίζεται σε δυο σενάρια:
α) στον υποβιβασμό τριών ομάδων από την Α1 και ανόδου δυο ομάδων από την Α2 για δυο σεζόν, ώστε έτσι να μείνουν αρχικά 13 κι έπειτα 12, οι ομάδες.
β) στον υποβιβασμό τριών ομάδων από την Α1 και ανόδου μόνο μιας ομάδας από την Α2, μόνο όμως για το προσεχές πρωτάθλημα, ώστε μέσα σε μια περίοδο να γίνει η μείωση.
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, το θέμα έχει …δρόμο ακόμα. Μέχρι να γίνει τελεσίδικο και με οποιαδήποτε κατάληξη.
– Την τελευταία φορά που έπαιξαν 12 ομάδες στην Α1 ήταν την τριετία 1989-1992, ενώ είχε προηγηθεί δύο ακόμα φορές η εφαρμογή του ίδιου μοντέλου (1966 -1970 και 1973-1978).
“Φωνές” και μειονεκτήματα…
Η πρόταση (ουσιαστικά) του ΕΣΑΚΕ φάνηκε λοιπόν ότι δεν ήταν όσο θα έπρεπε να είναι, προϊόν διαλόγου με την Ομοσπονδία ή και με τους εκπροσώπους της Α2, ώστε να υπάρξει κοινό συμπέρασμα. Είτε για τα οφέλη που θα προκύψουν, είτε και για τα μειονεκτήματα που θα υπάρξουν.
Όσο περνούν οι μέρες, τόσο πληθαίνουν οι φωνές ότι “Αντί το μπάσκετ να αυξήσει τις ομάδες του και να γίνει πιο ανταγωνιστικό και ελκυστικό, αυτό τις μειώνει. Τέτοιες αποφάσεις, στην πραγματικότητα, χτυπάνε το μπάσκετ στην ελληνική περιφέρεια που χωρίς όραμα θα φυτοζωεί…”.
Ήδη βέβαια, εκτός από τις επαρχιακές ομάδες που ήδη παίζουν στη μεγάλη κατηγορία, υπάρχουν και στην Α2 είτε ανερχόμενες, είτε ιστορικές ομάδες, που έχουν πλέον βρει και πόρους και θέλουν να παίξουν στην Basket League όσο πιο σύντομα γίνεται. Βάζουν “ταφόπλακα” λοιπόν σε όλους αυτούς τους προέδρους που επενδύουν, καθώς και στις ομάδες τους. Αν ανεβαίνει μόνο ένας, θα αποθαρρύνονται άπαντες και ελάχιστοι θα πάρουν το ρίσκο να χάσουν 300.000 – 400.000 ευρώ και τέτοια εποχή, χωρίς καν να μπορούν να διεκδικήσουν δεύτερο εισιτήριο ανόδου.
Επίσης, δεν γίνεται από τους προαναφερόμενους, δεκτό το επιχείρημα του στιλ “να δυναμώσει το πρωτάθλημα καθώς οι μικρότερες ομάδες δεν έχουν λεφτά”.
Γιατί από τη μια, αν ισχύει αυτό, τότε αυτοί που προχώρησαν στη συγκεκριμένη απόφαση γιατί δεν έλεγαν ανοιχτά “έχουμε ένα πρωτάθλημα χαμηλού επιπέδου” αλλά τουναντίον επέμεναν ότι “έχουμε μια δυνατή και πολύ ανταγωνιστική λίγκα που είναι και “σχολείο” για πολλές άλλες και έτσι θα την ενισχύσουμε κι άλλο”;
Κι από την άλλη, το οικονομικό πρόβλημα τους πιάνει πλέον όλους τους άλλους εκτός από ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ακόμα και τους Άρη, ΠΑΟΚ, κ.τ.λ. Οπότε, με τη λογική αυτή να μείνουν μόνο …τρεις ομάδες;
Στην τελική, τα 200.000 και 300.000 ευρώ, έστω με τα μειωμένα μπάτζετ, που χρειάζονται οι ομάδες οι οποίες πηγαίνουν (μόνο) για παραμονή, τα βρίσκουν τελικά όλοι. Έστω και … “φτύνοντας αίμα”! Και επίσης, κι από προσέλευση κόσμου διατηρούν …αξιοπρεπέστατο επίπεδο (καλύτερο κι από μεγαλύτερων ονομάτων της κατηγορίας).
– Ποιοί κερδίζουν και βολεύονται από τη μείωση τελικά; Βασικά οι δυο μεγάλοι που θα γλιτώσουν με το βαρύ πρόγραμμα της Ευρωλίγκα τέσσερα “ματσάκια” στη σεζόν. Και άρα ακόμα και με …8 ομάδες να τους έλεγες ότι παίζεται αντίπαλοι, αυτοί θα έλεγαν “μια χαρά είμαστε”…
– Ποιός άλλος κερδίζει και βολεύεται; Από τις ομάδες που παίζουν ήδη, βασικά οι 8-9 σίγουρες (για παραμονή), επειδή θα μοιράζονται το όποιο τηλεοπτικό συμβόλαιο με καλύτερα ποσοστά. Όσο λιγότερες, τόσο περισσότερα τα λεφτά (ειδικά για όσες τα μοιράζονται με κεντρική διαχείριση)…
* * * Σε ότι αφορά τον Κόροιβο Αμαλιάδας, είναι απόλυτα αυτονόητο και ολοφάνερο ότι, οποιαδήποτε πιθανή εξέλιξη απόφασης υποβιβασμού ΤΡΙΩΝ ομάδων μέσα σε μια (οποιαδήποτε) σεζόν, αποτελεί πολύ δυσμενή εξέλιξη…
Στον οποίο πάντως Κόροιβο – ειρήσθω εν παρόδω – συνεχίζει να επικρατεί …ανησυχητική “ηρεμία”, χωρίς καμιά κίνηση ακόμα.
Αυτά πάντως θα εξεταστούν αναλυτικότερα και σε επόμενα ρεπορτάζ.