Ο «τοκετός» στη Νέα Δημοκρατία για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έπληξε την… αξιοπιστία του υπερηχογραφήματος. Το όνομα του Αιτωλοακαρνάνα Νεκτάριου Φαρμάκη διέγραψε πορεία κομήτη και προσγειώθηκε στην ειδησεογραφία λίγες μόνο μέρες πριν από την ανακοίνωσή του και αμέσως μετά τη διαρροή της είδησης περί αδιεξόδου στο φλερτ Μητσοτάκη με Στεφανόπουλο διαδικασία που άφησε άφωνους πολλούς.
Είχαν πέσει πολλά ονόματα στο τραπέζι, αλλά στις …ρίψεις, δεν είχαμε εντοπίσει το όνομα του νεαρού δικηγόρου, το οποίο τις τελευταίες ημέρες «βομβαρδίζει» την επικαιρότητα, σε μια προσπάθεια που δεν είναι άσχετη με την επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας να τον …συστήσει στο εκλογικό σώμα, ιδίως δε σε αυτό της Αχαΐας όπου οι μετοχές του δεν φαίνεται να είναι στα πάνω τους.
Η αλήθεια είναι ότι αποτελεί ρίσκο για ένα κόμμα, ιδίως όταν αυτό επιδιώκει να αναστρέψει το παιχνίδι υπέρ του, να επιλέγει ως υποψήφιο γα τη δυτική Ελλάδα έναν Αιτωλοακαρνάνα, αγνοώντας την πληθυσμιακή υπεροχή της Αχαΐας και την παράδοση που θέλει τον περιφερειάρχη να προκύπτει από τα μέρη της. Ακόμη δε περισσότερο, όταν αυτός ο υποψήφιος δεν είναι ένα γνωστό και προβεβλημένο στέλεχος, αλλά ένα νεαρό πρόσωπο με όλα τα ατού και τα μειονεκτήματα που φέρει μαζί του αυτό το δεδομένο.
Η έκπληξη ήταν μεγαλύτερη για όσους πίστευαν ότι απέναντι στο συνασπισμό δυνάμεων γύρω από τον Απόστολο Κατσιφάρα η Νέα Δημοκρατία θα επεδίωκε ένα περισσότερο ευρύ ψηφοδέλτιο, με επικεφαλής πρόσωπο δυναμικής που θα ξεπερνούσε τα στενά κομματικά τείχη. Υπ΄αυτή την έννοια, το όνομα του Ηλία Στεφανόπουλου ήταν μια λύση ουδόλως ευκαταφρόνητη καθώς διεμβόλιζε ακόμη και το χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ από μόνο του ήταν ικανό να ενεργοποιήσει συναισθήματα και συνειρμούς στις τάξεις των ψηφοφόρων που δεν πρέπει να υποτιμώνται όταν μιλάμε για ένα εκλογικό σώμα όπως το ελληνικό.
Αντιθέτως με τα προσδοκώμενα, η Νέα Δημοκρατία κατέβασε στην περιφέρεια ένα στενά κομματικό στέλεχος με άλλα χαρακτηριστικά από τα αναμενόμενα, καταφέρνοντας εκ πρώτοις την έκπληξη. Κανείς δεν περίμενε τον κ. Φαρμάκη. Και αυτό από μόνο του αποτελεί έναν υπολογίσιμο επικοινωνιακό αιφνιδιασμό.
Μια πρώτη ανάγνωση της υποψηφιότητας οδηγεί στο συμπέρασμα της επανάληψης ενός επιτυχημένου εγχειρήματος εν τη απουσία του …πρωτοτύπου, δηλαδή του Ανδρέα Κατσανιώτη, ο οποίος αποτέλεσε απειλή για τον Απόστολο Κατσιφάρα στην προηγούμενη εκλογή αναμέτρηση και έχασε για λίγες χιλιάδες ψήφους, σε μια περίοδο που η Νέα Δημοκρατία είχε αναπτύξει πολύ ασθενέστερη δυναμική από αυτή που φέρεται να αναπτύσσει σήμερα.
Το ερώτημα βεβαίως είναι αν η επανάληψη ενός προτύπου μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο σε νέες συνθήκες.
Πάμε όμως να δούμε τα υπέρ και τα κατά των δύο μονομάχων για τη Δυτική Ελλάδα που παίρνουν θέσεις στην αφετηρία ενός αγώνα που αν μη τι άλλο αναμένεται… επεισοδιακός.
Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΧΑΪΑ
Κατσιφάρας: Στα μεγάλα ατού του νυν περιφερειάρχη είναι δίχως αμφιβολία η καταγωγή του. Η Αχαΐα, το κέντρο της Δυτικής Ελλάδας, με το μεγάλο αστικό συγκρότημα της Πάτρας, είθισται να εκλέγει περιφερειάρχη και να τον προτιμά από τα μέρη της. Σε αυτό το πεδίο ο Κατσιφάρας παίζει μπάλα με άνεση. Μετά από τόσα χρόνια στην πολιτική και την αυτοδιοίκηση, δεν θα ήταν υπερβολικό αν λέγαμε ότι γνωρίζει κάθε γωνιά της περιφέρειας και ένα μεγάλο αριθμό πολιτών με το μικρό τους όνομα.
Φαρμάκης: Ο Αιτωλοακαρνάνας υποψήφιος της Ν.Δ. είναι σχεδόν άγνωστος στην Αχαΐα. Για αυτό το λόγο και έχει από την πρώτη στιγμή πέσει πάνω του όλος ο κομματικός μηχανισμός προκειμένου να καλύψει το κενό, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται ένα πρόγραμμα εντατικών περιοδειών στο νομό.
Αρκεί ο χρόνος για να γίνουν οι συστάσεις; Στη Νέα Δημοκρατία ισχυρίζονται πως ναι. Αλλά οι σχέσεις δεν χτίζονται σε λίγους μήνες.
Ο ΠΑΛΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΟΣ
Κατσιφάρας: Ο 59χρονος Περιφερειάρχης εκπροσωπεί αυτό που λέμε «ο παλιός είναι αλλιώς». Έχοντας περάσει από πολλά πόστα και έχοντας διανύσει δύο τετραετίες στο τιμόνι της Περιφέρειας, είναι γνώστης των προβλημάτων, ακόμη και των προσώπων, ενώ θεωρείται επιτυχημένος στον τομέα του, καθώς διατηρώντας χαμηλούς τόνους, έχει δώσει προτεραιότητα στην εργατικότητα και τη συναίνεση. Ο κίνδυνος που έχει απέναντί του συμπυκνώνεται στο ερώτημα «πάλι Κατσιφάρα;» και σε αυτό φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να «τζογάρει» το αντίπαλο στρατόπεδο για να σηματοδοτήσει τη διαφορά μεταξύ παλιού και νέου.
Φαρμάκης: Ο 38χρονος δικηγόρος εκπροσωπεί το νέο και το άφθαρτο. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που επελέγη για να σταθεί απέναντι στον Απόστολο Κατσιφάρα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προσπαθεί δι, αυτών των επιλογών να σηματοδοτήσει σε αυτοδιοικητικό επίπεδο την νέα εποχή που υπόσχεται σε επίπεδο στελεχιακού δυναμικού. Νέος, αυτοδημιούργητος, επαγγελματικά παρών και με αυτοδιοικητική εμπειρία, δίνει στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να ρίξει στον ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει Κατσιφάρα, την μομφή του «παλιού».
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ… ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ
Κατσιφάρας: Στηριζόμενος από το ΚΙΝ.ΑΛ. και τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια εκλογική περιφέρεια με θεαματικά υψηλά ποσοστά σε ό,τι αφορά την κεντροαριστερά, ο Απόστολος Κατσιφάρας μοιάζει να οδεύει παντοδύναμος προς την κάλπη. «Θα πρέπει να συνωμοτήσει όλο το σύμπαν εναντίον του για να χάσει» λένε άτομα προερχόμενα από το χώρο που ωστόσο δεν επαναπαύονται, όπως και ο ίδιος.
Φαρμάκης: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνωμοτήσει το σύμπαν εναντίον του» λένε στη Νέα Δημοκρατία και επενδύουν σε δύο μέτωπα. Το ένα έχει να κάνει με τους δυσαρεστημένους του ΚΙΝ.ΑΛ. που δεν έχουν δει με καλό μάτι τη σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια. Το άλλο μέτωπο είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχουν δει με τόσο καλό μάτι τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε το ΚΙΝ.ΑΛ. στην στήριξη Κατσιφάρα.
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Κατσιφάρας: Ο Απόστολος Κατσιφάρας θα παίξει με καθαρά αυτοδιοικητικό αφήγημα, κάτι που καταδεικνύεται και από τις δηλώσεις του για μια μάχη πέρα από κόμματα και μικροπολιτικές επιδιώξεις. Άλλωστε η στήριξή του από δύο κόμματα, του δίνει τη δυνατότητα αυτού του ισχυρισμού, αλλά και της μομφής ότι το αντίπαλο στρατόπεδο έχει …μονοχρωμία.
Φαρμάκης: Θα πρέπει να είναι κανείς αφελής για να μην σκεφτεί ότι η Ν.Δ. θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μετατρέψει τις εκλογές σε κόντρα που θα απηχεί την κεντρική πολιτική σύγκρουση. Η στήριξη ΣΥΡΙΖΑ στον Απόστολο Κατσιφάρα, δίνει στη δυνατότητα να επιρρίπτει στον υποψήφιο περιφερειάρχη αιχμές για κεντρικές πολιτικές επιλογές και να μετατρέψει την κόντρα σε διαμάχη Ν.Δ.- ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας στην άκρη το αυτοδιοικητικό αφήγημα και συσπειρώνοντας τον κόσμο της για τις εκλογές που έρχονται. Ακόμη δε περισσότερο δίνει τη δυνατότητα να πατήσει πάνω στη διγλωσσία ΚΙΝ.ΑΛ. και ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά θεμάτων για να δημιουργήσει πολεμικές συνθήκες στο αντίπαλο στρατόπεδο.
ΤΟ ΟΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΟ
Κατσιφάρας: Ο νυν Περιφερειάρχης κατεβαίνει στην κάλπη με ορατό έργο. «Αυτά έκανα, αυτά δρομολόγησα, σε αυτά στοχεύω, επ΄αυτών θα κριθώ». Σε αυτό υπολογίστε και το αβαντάζ της θέσης που δίνει τη δυνατότητα μέχρι τη τελευταία στιγμή να διευθετούνται πράγματα, παράγοντας ουδόλως ευκαταφρόνητος.
Φαρμάκης: Ο νεαρός κ. Φαρμάκης επενδύει στο όραμα. Δεν έχει κάτι να επιδείξει ως έργο, έχει όμως το πλεονέκτημα του να σχολιάζει το παραγόμενο και να το καταγγέλλει. Είναι το ατού που διαθέτει πάντα ο αντιπολιτευόμενος μαζί με το προνόμιο να υπόσχεται χωρίς κανείς να μπορεί να τον αμφισβητεί.
ΤΟ ΤΑΜΠΕΡΑΜΕΝΤΟ
Κατσιφάρας: Ο Περιφερειάρχης Αχαΐας έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο στο να προσεγγίζει ανθρώπους. Είναι κατά κανόνα ήπιος. Ακόμη και όταν δέχεται δριμείες επιθέσεις αρνείται να απαντήσει στον ίδιο τόνο, με αποτέλεσμα να υπερισχύει η φιγούρα ενός ψύχραιμου πολιτικού, μιας ήρεμης δύναμης, πράγμα που στην πολιτική είθισται να μετράει προσθετικά.
Φαρμάκης: Ο κ. Φαρμάκης είναι περισσότερο εκρηκτικός τύπος. Άλλωστε και να μην ήταν, αυτός είναι ο ρόλος που θα κληθεί εκ των πραγμάτων να υπηρετήσει, συνεχίζοντας την πολιτική υψηλών τόνων του Ανδρέα Κατσανιώτη, σφυροκοπώντας τον Κατσιφάρα.
Ο Απόστολος Κατσιφάρας
Γεννήθηκε στο Καλέντζι το 1959. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πατρών. Εργάστηκε E.O.T. από το 1981 έως και το 2004. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.
Ορκίστηκε Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη νέα κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. μετά την εκλογική νίκη της 4ης Οκτωβρίου 2009. Θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2010 προκειμένου να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.
Εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής Αχαΐας το 2004, ενώ επανεκλέχθηκε το 2007 και το 2009.
Διατέλεσε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, Εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Ανάπτυξης και αναπληρωτής Εισηγητής του ΚΤΕ Τουρισμού, ενώ παράλληλα ήταν και μέλος των ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας.
Ορίστηκε, το 2006 έως το 2007, από τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γ. Παπανδρέου, Γραμματέας του Τομέα Διαβούλευσης και Συνεργασίας με τους θεσμικούς – κοινωνικούς εταίρους και με τα μαζικά κινήματα.
Εκλέχθηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος στην Αχαΐα στις πρώτες εκλογές για το Δεύτερο Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 1994, ενώ επανεκλέχθηκε το 1998 και το 2002.
Διετέλεσε Αντινομάρχης Οικονομικής Ανάπτυξης (1997-2000) και Αναπληρωτής Νομάρχης (2003-2004). Κατά τα χρονικά διαστήματα αυτά δεν εργαζόταν στον Ε.Ο.Τ.
Εκλέχθηκε, σε ηλικία 19 ετών για πρώτη φορά, μέλος της Ν. Ε. Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ και ανέλαβε, από το 1978 έως το 1979, τα θέματα νεολαίας του νομού.
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης γεννήθηκε το 1980, από Αγρινιώτες γονείς. Τελείωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Αγρίνιο. Μιλάει δύο ξένες γλώσσες (Αγγλικά και Γερμανικά).
Είναι κάτοχος πτυχίου Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με κατεύθυνση το Αστικό Δικονομικό Δίκαιο. Είναι διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από το 2013.
Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, δικηγόρος παρ’ Εφέταις και ασκεί μάχιμη Δικηγορία από το 2006. Ζει στο Αγρίνιο και είναι παντρεμένος με την Εύη Χρ. Παππά, που κατάγεται από τα Ιωάννινα, δικηγόρο του Δ.Σ Αγρινίου και έχει μία κόρη, την Αρετή, πέντε ετών. Από τα σχολικά του ακόμα χρόνια υπήρξε κοινωνικά και πολιτικά δραστήριος. Την τελευταία δεκαετία έχει δραστηριοποιηθεί ενεργά στο χώρο της πολιτικής, αρχίζοντας από τα πανεπιστημιακά του χρόνια , όπου εκλεγόταν σταθερά μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής «Κώστας Βάρναλης», ενώ διετέλεσε Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής και μέλος του Κ.Σ της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ.
Στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010, σε ηλικία 30 ετών, εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη «ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ» στην Αιτωλοακαρνανία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ υπήρξε σε πολλές περιπτώσεις εισηγητής σε θέματα που συζητήθηκαν στο εν λόγω όργανο της Περιφέρειας.
ΓΙΩΤΑ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ
εφ. 7 ημέρες Ενημέρωση