Μια μεγάλη επένδυση που αναμένεται να φτάσει το 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ανακοινώσει αύριο η Microsoft μέσω του προέδρου της Brad Smith και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν αύριο από το Μουσείο της Ακρόπολης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επένδυση αναμένεται να αφορά τις δραστηριότητες της εταιρείας στην δημιουργία υποδομών και τμήματος ανάπτυξης R&D πάνω στις υπηρεσίες cloud.
Πρόκειται για ένα deal το οποίο δουλεύεται εδώ και αρκετό καιρό από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης, τον συντονισμό είχε το ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού και οι προετοιμασίες έγιναν υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, καθώς όλες οι πλευρές έχουν υπογράψει σύμφωνο εμπιστευτικότητας.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Brad Smith είχαν συναντηθεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο ο ισχυρός άνδρας της Microsoft είχε επισκεφθεί τη χώρα μας και το Μέγαρο Μαξίμου.
Η Microsoft έχει ήδη δουλέψει μαζί με την κυβέρνηση στο “project Olympia” που αφορά εφαρμογές επαυξημένης προσωπικότητας στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Ακόμη, ο τεχνολογικός κολοσσός ανακοίνωσε φέτος την εξαγορά της ελληνικής Softomotive και την δημιουργία ενός κέντρου έρευνας και καινοτομίας πάνω στις τεχνολογίες RPA.
Αξίζει να σημειωθεί πως η επένδυση της Microsoft για υπηρεσίες cloud ανακοινώνεται λίγο μετά από την ψήφιση του νόμου για τoν Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης που –όπως έχει γράψει το Capital.gr– μεταξύ άλλων καθορίζει πως το Δημόσιο θα στραφεί αποκλειστικά σε υπηρεσίες Cloud, υποχρεωτικά από το 2022 και έπειτα.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη λειτουργία τριών ξεχωριστών υπολογιστικών νεφών και συγκεκριμένα το Κυβερνητικό Νέος Δημοσίου Τομέα (G-Cloud), το Κυβερνητικό Νέφος Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud) και το Κυβερνητικό Νέος Τομέα Υγείας (H-Cloud).
Ως Κυβερνητικό Νέφος Δημόσιου Τομέα (G-Cloud) νοείται το σύνολο των ψηφιακών υποδομών που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) είτε αφορούν ψηφιακές υποδομές εντός της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., είτε αφορούν το ιδιωτικό νέφος της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. είτε αφορούν δημόσιο υπολογιστικό νέφος που διαχειρίζεται η Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.