Την εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης για τους πληγέντες από τον Ιανό, και στις περιοχές της Ηλείας που χτυπήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημοσίου και των χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και τις ολιγωρίες της κυβέρνησης σε υγεία και παιδεία, ανάδειξε μεταξύ άλλων με παρέμβασή του στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης.
Μιλώντας για τις ζημιές στην Ηλεία (στις περιοχές Κακόβατο, Νεοχώρι, Ταξιάρχες, Γιαννιτσοχώρι, Πρασιδάκι, Άγιος Ηλίας) ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι η καταστροφή είναι ολική σε κατοικίες, τουριστικές επιχειρήσεις, καλλιέργειες και θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και ότι είναι αναγκαίο να ενταχθούν και οι πληγέντες του νομού Ηλείας στους δικαιούχους των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν για όσους χτυπήθηκαν από τον Ιανό. Σύμφωνα με τον Ηλείο βουλευτή “είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί να στηριχθούν με χρηματοδοτικά μέτρα, αλλά και με μέτρα αναστολής φορολογικών, ασφαλιστικών και δανειακών υποχρεώσεων.”
Σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να δώσει αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αναδρομικά δώρων και επικουρικών, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους συνταξιούχους του δημοσίου αναλογική απόφαση, ενώ κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό να τοποθετηθεί σχετικά με το αν θα υπάρξει αντίστοιχη απόφαση και για τους χαμηλοσυνταξιούχους, όπως είναι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
Αναφορικά με την έλλειψη ρευστότητας στις επιχειρήσεις, ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι το πρόβλημα εξακολουθεί να ταλανίζει την αγορά παρά τις τρεις φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι την ίδια στιγμή που το κράτος δίνει 4 δις δάνεια σε 150.000 επιχειρήσεις, επιτρέπει να δοθούν 7-8 δις ευρώ δάνεια σε 20.000 επιχειρήσεις που θα επιλεγούν από τις τράπεζες.
Τέλος, ο Ηλείος βουλευτής ανάδειξε τις ολιγωρίες της κυβέρνησης στην Υγεία και τη Παιδεία, υπογραμμίζοντας ότι έπρεπε να φτάσει η χώρα στο «και πέντε» για να παραταθούν οι προθεσμίες για τη χρήση ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και την αποδοχή δωρεών, ενώ αντίστοιχα στη παιδεία, για να έρθει στη Βουλή η χρηματοδότηση των αναπληρωτών και των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.