«Πάψετε το Χερουβικό, κι ας χαμηλώσουν τ’ Άγια, παπάδες πάρτε τα γιερά
και σεις κεριά σβηστείτε,γιατί είναι θέλημα Θεού, η Πόλη να τουρκέψη.
Η Δέσποινα ταράχτηκε και δάκρυσαν οι εικόνες. Σώπασε, κυρά Δέσποινα,
μην κλαις και μη δακρύζεις, πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα’ ναι».
Στην κατάμεστη νεοκατασκευασθείσα πλατεία του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, την παρελθούσα Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, τιμήθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά η θλιβερή και μαύρη εκείνη επέτειος της Άλωσης της Πόλης πριν από 566 χρόνια στις 29 Μαΐου 1453 μ.Χ. Μία ημερομηνία κομβικής σημασίας για την Ελληνική, αλλά και την Παγκόσμια Ιστορία, καθώς σηματοδοτεί το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας-της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που αποτελεί συνώνυμο της ιστορικής πορείας του μεσαιωνικού Ελληνισμού. Η Άλωση και οι μετέπειτα εξελίξεις μας διδάσκουν ότι τελικά επιβιώσαμε μέχρι σήμερα, χάρη στη συσπείρωσή μας, μέσα στην αυθεντικότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, που είναι Σταυροαναστάσιμη και μας θυμίζει ότι μετά την Σταύρωση του Γένους ακολουθεί η Ανάσταση!
Την εκδήλωση διοργάνωσε με ξεχωριστή επιτυχία το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού, ενώ ο Εφημέριος του π. Νικόλαος Κατσηδήμας, ανοίγοντας την λαμπρή αυτή Μουσικοφιλολογική εκδήλωση ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η Ιστορία έχει να μας δείξει λαμπρές σελίδες ηρωϊσμού, δόξας μεγαλείου και τιμής, αλλά έχει επίσης να μας θυμίσει και θλιβερά γεγονότα που ματώνουν τη μνήμη μας. Ο Μαΐος είναι ο μήνας της Κωνσταντινούπολης. Αυτές τις ημέρες η Βασιλεύουσα και γενικότερα το κράτος της Ρωμανίας, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, έρχονται πιο συχνά στη σκέψη μας. Στις 11 Μαΐου του 330 μ.Χ., ο Μέγας Κωνσταντίνος τέλεσε τα εγκαίνια της Νέας Ρώμης, της Κωνσταντινούπολης. Στις 21 Μαΐου τιμάμε την μνήμη του ιδρυτού αυτής, του Αγίου Κωνσταντίνου και της μητρός του Αγίας Ελένης. Στις 29 Μαΐου θυμόμαστε όλους αυτούς που έπεσαν στα τείχη της Πόλης κατά την Άλωση του 1453., με ηγέτη τον Εθνομάρτυρα Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο τον ΙΒ΄. Αναθυμόμαστε την συγκλονιστικότερη ημέρα του νεότερου Ελληνισμού κατά την οποία η Βασιλίδα των πόλεων η Κωνσταντινούπολις η ‟Πόλις της Καρδιάς μας” έπεσε στα χέρια των Οθωμανών κατακτητών με αρχηγό τον Μωάμεθ τον Β΄ τον Πορθητή. Η 29η Μαΐου είναι ημέρα πόνου, αλλά και ημέρα Ιερή για το Γένος μας. Είναι ημέρα μνήμης και χρέους την οποία και δεν πρέπει καθόλου να ξεχνάμε. Η Ιστορική αυτή θλιβερή μνήμη πρέπει να μεταλαμπαδεύετε από γενιά σε γενιά. Είναι πολλή σημαντικό να συνειδητοποιούμε όλοι μας, την αξία που έχει η Ιστορική αυτή μνήμη στην ζωή του καθενός και αυτό γιατί το Γένος μας, πέρασε και περνάει πολλές δυσκολίες…, καθώς υπάρχουν διάφορα σημάδια που δείχνουν ότι πολλά θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια».
Ομιλητής στην αξιόλογη αυτή εκδήλωση ήταν ο κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Δικηγόρος Αθηνών και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, ο οποίος ανέπτυξε με εξαιρετικό επιστημονικό τρόπο το θέμα: «Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΗΣ». Η κ. Μαριάννα Μαρτέλη Ηθοποιός-Καθηγήτρια, με επιδεξιότητα και αφηγηματικό τρόπο, απήγγειλε Ποιήματα για την αποφράφα εκείνη ημέρα την «Μεγάλη Παρασκευή» του Γένους.
Θρήνους της Πόλης και τραγούδια της Μικράς Ασίας, που δεν χάθηκαν και δεν πρέπει να χαθούν από την μνήμη μας, τραγούδησε θεσπέσια καταχειροκροτούμενος, ο Αιδεσιμολογιότατος Π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, Καθηγητής Μουσικής του Μουσικού Γυμνασίου Βαρθολομιού, με την συνοδεία οργάνων. Η αξιόλογη αυτή Μουσικοφιλολογική εκδήλωση έκλεισε με την προβολή βίντεο αναφορικά με το χρονικό της άλωσης, που ετοίμασε ο Εφημέριος του Ναού.
Παρέστησαν δε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Μπακόπουλος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού (Αρχιεπισκοπής Κύπρου), ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ηλίας Παπαγγελής, οι Αιδ. π. Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, π. Αλέξιος Αναγνωστόπουλος, π. Αθανάσιος Αγγελόπουλος, π. Αυγερινός Τσουκαλάς, π. Ιωάννης Διαμαντόπουλος, π. Άγγελος Ζέζας και π. Παναγιώτης Κλουκίνας. Ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του παραρτήματος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας) κ. Ζώης Υφαντής, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Πύργου «ΗΛΕΙΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΣ» κ. Κώστας Αθανασόπουλος, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου και η επίτιμη Πρόεδρος κ. Τούλα Καλαμπόκα, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Λέσχης Τραπεζικών Υπαλλήλων Πύργου κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ένωσης Θεολόγων Πύργου κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου κ. Σάκης Αντωνόπουλος, ο εκδότης της Εφημερίδος «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» κ. Γιάννης Νικολόπουλος, ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Πύργου κ. Γώργιος Κομιώτης, η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ . Πύργου κ. Αγγελική Πετρόγιαννη και πλήθος κόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προσφέρθηκε στους συντελεστές της εκδήλωσης για την πολύτιμη συμβολή τους, το βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα η Φιλαρμονική Εταιρία Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», με τίτλο: “Χαράλαμπος Βιλαέτης- Ήρωας και Οπλαρχηγός του Πύργου” με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.
ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προσφέρθηκε στους συντελεστές της εκδήλωσης για την πολύτιμη συμβολή τους, το βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα η Φιλαρμονική Εταιρία Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», με τίτλο: “Χαράλαμπος Βιλαέτης- Ήρωας και Οπλαρχηγός του Πύργου” με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας.
ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ