Σε αθρόες πωλήσεις χρυσών λιρών καταφεύγουν οι Έλληνες το 2019, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 70.000 τεμάχια στο εννεάμηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου, αριθμός που υπερβαίνει τις ετήσιες επιδόσεις των ετών από το 2015 μέχρι και το 2018.
Μόνο στο τελευταίο τρίμηνο, καλοκαιριάτικα, πουλήθηκαν στην ΤτΕ περισσότερες από 30.000 χρυσές λίρες, ενώ οι αγορές στην ίδια περίοδο είναι ελάχιστες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2002, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, που είναι διαθέσιμα τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι οι πωλήσεις των χρυσών λιρών, από ιδιώτες στην ΤτΕ αγγίζουν τα 3 εκατ. τεμάχια, ενώ οι πωλήσεις, από την ΤτΕ σε ιδιώτες είναι περίπου οι μισές.
Αν συνυπολογιστούν και οι συναλλαγές με χρυσές λίρες στην Τράπεζα Πειραιώς, που επίσης έχει άδεια διεξαγωγής συναλλαγών σε χρυσό, στα ενεχυροδανειστήρια και πολύ περισσότερο το πάρτε δώσε στη «μαύρη αγορά», τα νούμερα είναι πολλαπλάσια.
Αποθέματα από την Κατοχή
Ο τεράστιος αριθμός χρυσών λιρών που υπάρχει στην Ελλάδα προέρχεται από την περίοδο περίοδο της γερμανικής Κατοχής και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία, όταν το χρυσό νόμισμα έγινε προσφιλές μέσο αποθησαύρισης και ασφαλές καταφύγιο για τους «έχοντες».
Αρκετοί τότε πλούτισαν συγκεντρώνοντας χρυσές λίρες, όταν οι πληθωριστικές δραχμές δεν παρείχαν καμία ασφάλεια.
Ακόμη και στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 οι αποταμιευτές φρόντιζαν να μετατρέπουν τα χρήματα τους σε λίρες, που χρησιμοποιούνταν σε όλες τις μεγάλες οικονομικές συναλλαγές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Η ισοτιμία με τη λίρα ήταν ο βασικός δείκτης όσον αφορά την συναλλαγματική αξία της δραχμής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι και τώρα στην επίσημη αγορά (μέσω ΤτΕ) υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και πώλησης.
Για παράδειγμα με βάση το κλείσιμο της τιμής της χρυσής λίρας στις 25 Οκτωβρίου, για να αγοράσει κάποιος μια χρυσή λίρα από την ΤτΕ, θα πρέπει να δώσει 371,33 ευρώ.
Αν όμως θέλει να πωλήσει μια χρυσή λίρα στην ΤτΕ, θα λάβει μόλις 307,90 ευρώ.
Πρόκειται για μια διαφορά των 63,43 ευρώ.
Είναι σαφές ότι η διαφορά τιμών αγοράς και πώλησης, αποτρέπουν ευκαιριακούς επενδυτές και απευθύνονται σε μακροχρόνιους επενδυτές.
Πώς πωλούνται και αγοράζονται οι λίρες από την ΤτΕ
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, όσοι επιθυμούν να πωλήσουν χρυσές λίρες Αγγλίας στην Τράπεζα της Ελλάδος και ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.
Επίσης, διευκρινίζει ότι:
- Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.
- Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και το αντίτιμο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη (απαιτείται βιβλιάριο και IBAN).
Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, απαιτούνται επιπλέον, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο:
- Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
- Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας, ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).
- Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).
- Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).
- Τηλέφωνο επικοινωνίας.
- Τα πιο πάνω έγγραφα προσκομίζονται στο πρωτότυπο, όπως επιβάλλει το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Για όσους επιθυμούν να αγοράσουν λίρες από την Τράπεζα της Ελλάδος, η ΤτΕ διευκρινίζει τα ακόλουθα:
- Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη.
- Στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος εισπράττεται προμήθεια 5‰ με ελάχιστο τα 3 ευρώ.
- Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.
- Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς).
- Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.
- Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, απαιτούνται επιπλέον:
- Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
- Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).
- Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).
- Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).
- Τηλέφωνο επικοινωνίας.