Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, ακόμα και στις τουριστικές περιοχές της χώρας, κρύβει παγίδες και θολά σημεία.
Οι εργασιακές συνθήκες που θαπρέπει να διέπουν μια τέτοια συμφωνία, ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρες, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, πολύ χειρότερου του σημερινού πουβιώνει η ελληνική αγορά εργασίας. Επειδή σε ένα σημαντικό βαθμό οι ευέλικτες μορφές εργασίας (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία) είναι υπαρκτές στον χώρο του εμπορίου και ειδικά σε τουριστικές περιοχές. Γι’ αυτό και η προσθήκη και της Κυριακής ως εργάσιμης ημέρας πρέπει να γίνει με πολύ ξεκάθαρους όρους.
Ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνουν ότι ο εργαζόμενος που έχει συμφωνήσει να δουλεύει υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης ή εκ περιτροπής εργασίας, δεν υποχρεώνεται να εργαστεί και την Κυριακή. Αν δηλαδή, για παράδειγμα κάποιος εργαζόμενος έχει συμφωνήσει να εργάζεται πενθήμερο και τετράωρο κάθε μέρα, τότε το σαββατοκύριακο πρέπει να πάρει ρεπό και όχι να εργαστεί και την Κυριακή. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να υπάρξει καινούργια συμφωνία ή ο εργοδότης πρέπει να προσλάβει επιπλέον προσωπικό που θα δουλεύει και τις Κυριακές. Οι εργαζόμενοι όμως πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με την όποια συμφωνία υπογράψουν καθώς θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η εργασία την Κυριακή θα επιφέρει και πρόσθετη αμοιβή (+75% στο ημερομίσθιο).
Επίσης, ο εργαζόμενος οφείλει να γνωρίζει ότι για κάθε Κυριακή που εργάζεται έχει το δικαίωμα να λάβει ρεπό μία μέρα κατά την εβδομάδα που έπεται της εργασίας του.Τα ρεπό αυτά δεν χάνονται αλλά προστίθενται και ο εργαζόμενος οφείλει να τα καταστήσει απαιτητά. Επιπλέον πρέπει ο εργαζόμενος να ξέρει ότι τυχόν υπερωρίες, στην περίπτωση της υπερωριακής απασχόλησης, δεν χορηγούνται ανεξάρτητα εάν πραγματοποιήθηκαν Κυριακή ή κάποια άλλη μέρα.