Στις 12.00 σήμερα το μεσημέρι ορκίζεται η νέα κυβέρνηση.
Πρόκειται για μια κυβέρνηση η οποία φέρει περισσότερο τη σφραγίδα του πρωθυπουργού που τη σχημάτισε παρά του κόμματος που την εξέλεξε. Όπως σημειώνουν πολιτικοί παράγοντες από όλα τα κόμματα, σχηματίστηκε κυβέρνηση με τη σφραγίδα Μητσοτάκη. Αυτό το συμπέρασμα εξάγεται και από την επιλογή των προσώπων.
Εξειδικευμένα καθήκοντα σε κάθε υφυπουργό, πολλοί τεχνοκράτες που θα διαχειριστούν καυτά ζητήματα, έμφαση στην οικονομία, στην ενέργεια και στις επενδύσεις και κυρίως προσοχή και στόχευση ως προς την αλλαγή των κρατικών δομώνΤο κυβερνητικό σχήμα είναι βαρύ και δυσκίνητο, με 21 τεχνοκράτες και 18 υπουργούς. Δεν πρόκειται δηλαδή για ένα ελαφρύ σχήμα, όπως είχε δεσμευθεί πως θα επιλέξει ο νέος πρωθυπουργός. Σε αυτό το σχήμα φαίνονται ξεκάθαρα οι στρατηγικοί στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Εξειδικευμένα καθήκοντα σε κάθε υφυπουργό, πολλοί τεχνοκράτες που θα διαχειριστούν καυτά ζητήματα, έμφαση στην οικονομία, στην ενέργεια και στις επενδύσεις, και κυρίως προσοχή και στόχευση ως προς την αλλαγή των κρατικών δομών. Τοποθετήθηκε υφυπουργός με τη ρητή δέσμευση – εξειδίκευση να μειώσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του κράτους, ενώ συστήθηκε υπουργείο πάταξης της γραφειοκρατίας μέσω της ψηφιακής μεταρρύθμισης. Η κυβέρνηση έχει κι άλλα χαρακτηριστικά, όπως την τοποθέτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Υπ. Δημόσιας Τάξης. Η επαφή του Κ. Μητσοτάκη με τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ χρονολογείται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήταν προετοιμασμένος και είχε έρθει σε επαφή εδώ και μήνες με συγκεκριμένα πανεπιστημιακά στελέχη για τη συγκρότηση ενός δόγματος εσωτερικής ασφάλειας της χώρας. Βεβαίως, ο Κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε δίπλα του έναν υφυπουργό, έναν πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., τον Λευτέρη Οικονόμου, ο οποίος, όπως λέγεται, μεταξύ των καθηκόντων που θα έχει θα είναι και να «παρακολουθεί». Είναι αυτό του «τοποτηρητή». Έμπειρο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., ο Λευτέρης Οικονόμου είδε το όνομά του να αναμειγνύεται στην περίφημη υπόθεση που αναδείχθηκε την περίοδο της ρήξης του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά με τον πρώην υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.
Ήταν η ιστορία με την εταιρεία που συστάθηκε για να αναλάβει τη διαχείριση του μηχανισμού θεωρήσεων για την έκδοση βίζας, της οποίας τα βασικά στελέχη ήταν δύο πολύ γνωστοί διπλωμάτες και ο Λευτέρης Οικονόμου.
Αναπληρωτής υπουργός, αλλά με έντονη την αίσθηση της αυτονομίας στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη με τομέα τη μετανάστευση, είναι ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τον οποίο θα περίμενε κάποιος να τον δει στο ΥΠΕΞ, αφού επί μακρόν διετέλεσε τομεάρχης της ΝΔ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η τοποθέτηση του Γ. Κουμουτσάκου σε αυτήν τη θέση εξέπληξε πολλούς, από τη στιγμή μάλιστα που το Υπουργείο Εξωτερικών επανδρώθηκε από έναν υπουργό και δύο υφυπουργούς οι οποίοι στο παρελθόν δεν διαχειρίστηκαν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ούτε ο Νίκος Δένδιας, που είναι ο νέος ΥΠΕΞ, διαθέτει πείρα σε αυτόν τον τομέα, ούτε και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ως υφυπουργός έχει ασχοληθεί με τα ζητήματα τα οποία καλείται να διαχειριστεί και που είναι αυτά της Ε.Ε.
Εντύπωση προκάλεσε και το σχήμα που επελέγη για να ηγηθεί του Υπ. Άμυνας, αφού ο νέος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με τον στρατιωτικό τομέα. Ήταν, άλλωστε, επί μακρόν και αυτός τομεάρχης της ΝΔ για θέματα Δικαιοσύνης. Δίπλα του, ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην αρχηγός ΓΕΣ, που είναι έμπειρο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και που προσδίδει στο σχήμα αυτό κάποιες εγγυήσεις.
Ένας άλλος τομέας που προφανώς απασχολεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι αυτός της ενέργειας, όπου κυριαρχεί το θέμα της ΔΕΗ. Εκεί τοποθέτησε τον Κώστα Χατζηδάκη, ο οποίος γνωρίζει τους φακέλους του.
Αιχμή του δόρατος των εξαγγελιών του νέου πρωθυπουργού ήταν βέβαια αυτές που αφορούσαν στο Υπ. Παιδείας. Εκεί τοποθετήθηκαν δύο γυναίκες, πολλά υποσχόμενες, εντός της ΝΔ. Η Νίκη Κεραμέως, που πήγε πολύ καλά στην εκλογική της Περιφέρεια και η οποία πρόσφατα είχε επισκεφθεί τη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ. Δίπλα της η Σοφία Ζαχαράκη, μέχρι χθες εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος πια. Οι δύο γυναίκες καλούνται να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις του Κ. Μητσοτάκη για το πανεπιστημιακό άσυλο και, όπως λένε στη ΝΔ, για την «κανονικοποίηση» των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Όλοι βλέπουν τη σταδιακή επαναφορά των διατάξεων του νόμου της Άννας Διαμαντοπούλου και των επιλογών της επίσης πρώην υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου στον τομέα της Παιδείας.
Στο Υπουργείο Οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας είναι ο αδιαμφισβήτητος «τσάρος» της Οικονομίας με μια πλειάδα υφυπουργών, οι οποίοι θα επανδρώσουν όλους τους μηχανισμούς του υπουργείου αυτού και τις υπηρεσίες εσόδων του κράτους.
Στις επενδύσεις, που αποτελούν και το βασικό προεκλογικό «χαρτί» του Κυριάκου Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θα πρέπει να πείσει πως είναι σε θέση να υλοποιήσει το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα στοίχημα το οποίο ο μέχρι χθες αντιπρόεδρος της ΝΔ καλείται να διαχειριστεί, διότι οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν κατά την προεκλογική περίοδο είναι πολλές.
Σε θέση ελάσσονος σημασίας για τα πολιτικά προσόντα και τις πολιτικές επιδιώξεις και προσωπικές φιλοδοξίες τοποθετήθηκε ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος αποτέλεσε και αντικείμενο «καραμπόλας». Από το Υπουργείο Υγείας, μέσω του Υπ. Ναυτιλίας, κατέληξε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έμπειροι πολιτικοί παράγοντες της ΝΔ σημειώνουν με νόημα πως από αυτό το κυβερνητικό σχήμα εξέρχεται λαβωμένο το λεγόμενο Σαμαρικό μπλοκ. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς προορίζεται για τη θέση του επιτρόπου στην Κομισιόν, δηλαδή διασφαλίζει μια άνετη «συνταξιοδοτική διαδικασία», μακριά από το κέντρο λήψης αποφάσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές και το δικαίωμα να σχηματίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στηριζόμενος σε 158 βουλευτές, με τη δέσμευση πως θα τα κάνει όλα καλύτερα. Τοποθέτησε εκούσια τον πήχη ψηλά και τώρα καλείται να υλοποιήσει τις υποσχέσεις τουΟι καραμανλικοί της ΝΔ είδαν τον Κώστα Καραμανλή τον νεότερο, γιο του Αχιλλέα Καραμανλή, να αναλαμβάνει και αυτός το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, στο οποίο επί χρόνια θήτευσε ο πατέρας του και από το οποίο άρχισε την καριέρα του ο ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως υπουργός Δημοσίως Έργων της πάλαι ποτέ κυβέρνησης Παπάγου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τις εκλογές και το δικαίωμα να σχηματίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση στηριζόμενος σε 158 βουλευτές, με τη δέσμευση πως θα τα κάνει όλα καλύτερα. Τοποθέτησε εκούσια τον πήχη ψηλά και τώρα καλείται να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο σε πλήρη σύνθεση συνεδριάζει την Τετάρτη το μεσημέρι με τη ρητή εντολή κάθε υπουργός και κάθε υφυπουργός να φέρουν στο τραπέζι τους φακέλους με τις προτεραιότητες του τομέα τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για τη φορολογική αναθεώρηση καθώς και το νομοσχέδιο για το πανεπιστημιακό άσυλο θα είναι και τα πρώτα που θα έρθουν στη Βουλή, η οποία δεν πρόκειται να κλείσει το καλοκαίρι, παρά μόνο για λίγες ημέρες, γύρω στον Δεκαπενταύγουστο.
Ο Κ. Μητσοτάκης σχημάτισε μια κυβέρνηση στα μέτρα του, με την προσωπική του σφραγίδα και με τις δικές του επιλογές. Έδειξε πως είναι σε θέση να αρνηθεί να τοποθετήσει στο κυβερνητικό σχήμα στελέχη όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη και να επιλέξει αντ’ αυτής ένα παλαιό στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού που δεν προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ και το οποίο ήταν ενεργό στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του σημιτικού μπλοκ, τη Λίνα Μενδώνη. Η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη σημαίνει πολλά, ιδίως όσον αφορά στις σχέσεις τις δικές του με ισχυρά επιχειρηματικά κέντρα.
Aξίζει να αναφερθεί η περίεργη «καραμπόλα», η οποία έφερε τον Βασίλη Κικίλια από το Υπουργείο Άμυνας στο Υπ. Υγείας. Εκεί ήταν να τοποθετηθεί το στέλεχος του κομματικού θερμοκηπίου, ο Κώστας Τσιάρας, ο οποίος τελικά κατέληξε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου ήταν να πάει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το Υπουργείο Υγείας είναι ένα δύσκολο υπουργείο, ιδιαίτερα μετά τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο τις υποθέσεις Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ.
Αξιοσημείωτη, τέλος, λεπτομέρεια όσον αφορά στο κυβερνητικό σχήμα είναι και η τοποθέτηση σε θέση υπουργού του στελέχους που ανέδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου το οποίο πέρασε και από το Ποτάμι, για να καταλήξει τελευταία και πριν από τις ευρωεκλογές, βεβαίως, στη Νέα Δημοκρατία.
Πρόκειται για τον Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Τουρισμού, αφού η Όλγα Κεφαλογιάννη θεώρησε πως έχει τελειώσει τον κύκλο της σε αυτό το υπουργείο από την προηγούμενη θητεία της. Είναι το τρίτο κυβερνητικό στέλεχος και μάλιστα σε θέση υπουργού που προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της εκσυγχρονιστικής και ευρωπαϊστικής Κεντροαριστεράς.
Διαβάστε εδώ τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης
zougla.gr