Εάν είστε εμμονικοί με την καθαριότητα, μπορεί άθελά σας να παχαίνετε τα παιδιά σας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, στον Καναδά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ευρείας χρήσης καθαριστικά προϊόντα ενδεχομένως να πυροδοτούν την παιδική παχυσαρκίααλλάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου.
Τα αντιβιοτικά και οι αντιμικροβιακοί παράγοντες μπορούν να μεταβάλλουν το μικροβίωμα του εντέρου, εξοντώνοντας ορισμένα είδη βακτηρίων, που επιτρέπουν την ανάπτυξη άλλων.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Clostridium difficile, ένα βακτήριο που μπορεί να πολλαπλασιαστεί λόγω υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών και να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή διάρροια.
Η μελέτη εστίασε στην ανάλυση της εντερικής χλωρίδας 757 βρεφών από τον γενικό πληθυσμό, 3-4 μηνών, και στο βάρος τους όταν ήταν 12 μηνών και τριών ετών, σε σχέση με την έκθεση σε απολυμαντικά, καθαριστικά και οικολογικά φιλικά προϊόντα που συνήθως χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των σπιτιών.
Οι αλλαγές στην εντερική χλωρίδα στα βρέφη 3-4 μηνών ήταν συχνότερες, όταν γινόταν συχνή χρήση απολυμαντικών επιφανειών.
«Όταν τα νήπια ήταν πια τριών ετών, ο δείκτης μάζας σώματός τους ήταν υψηλότερος συγκριτικά με παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί σε μεγάλη χρήση απολυμαντικών ως βρέφη», εξηγεί η Ανίτα Κοζίρκσκι, ερευνήτρια του προγράμματος SyMBIOTA για την επίδραση της αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος στα βρέφη και πως αυτό επιδρά στην υγεία τους.
Τα παιδιά που ζούσαν σε σπίτια, όπου γινόταν χρήση οικολογικών καθαριστικών προϊόντων, είχαν επίσης διαφορετική εντερική χλωρίδα, αλλά ήταν λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ως νήπια.
«Είχαν μεν χαμηλότερα επίπεδα εντεροβακτηρίου αλλά δεν βρήκαμε στοιχεία ότι αυτή η διαφοροποίηση στο εντερικό μικροβίωμα συντελούσε σε μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας», σημειώνει η ερευνήτρια.
Οι ειδικοί εικάζουν ότι τα οικολογικά καθαριστικά σχετίζονται γενικά με έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες στην οικογένεια, συντελώντας έτσι σε υγιεινότερο εντερικό μικροβίωμα και βάρος των βρεφών.
«Τα αντιβακτηριακά καθαριστικά έχουν την ικανότητα να αλλάζουν το μικροβίωμα του περιβάλλοντος και έτσι επηρεάζουν και τον κίνδυνο του παιδιού να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Η μελέτη μας παρέχει νέες αποδείξεις για τον συσχετισμό αυτό», καταλήγει η Δρ Κοζίρκσκι.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Canadian Medical Association Journal.
www.onmed.gr