Την παραίτηση της από τη θέση της Διευθύνουσας των Εισαγγελέων Διαφθοράς, υπέβαλε η Εισαγγελέας, Ελένη Ράικου, η οποία στην επιστολή που κατέθεσε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φέρεται να καταγγέλει τη στοχοποίηση της “από παράκεντρα εξουσίας”, με αφορμή τη μεγάλη εν εξελίξει έρευνα για τη φαρμακευτική Novartis και τις καταγγελίες για εκτεταμένες δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων.
Η κ. Ράικου ζητά από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, την αντικατάσταση της στη θέση που κατέχει επί σειρά ετών, αναφέροντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πως αισθάνεται ότι δεν απολαμβάνει τη θεσμική προστασία που δικαιούται. Αφορμή για την απρόσμενη κίνηση της Εισαγγελικής λειτουργού φέρεται να αποτέλεσε δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας.
Η Εισαγγελέας Διαφθοράς φέρεται στην επιστολή της προς την Προϊσταμένη της, να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην έρευνα για τη φαρμακευτική Novartis, υπόθεση για την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει συλλέξει “ουσιώδη και κρίσιμα στοιχεία”. Η κ. Ράικου φέρεται να υποστηρίζει ότι από την αξιολόγηση των στοιχείων αυτών προκύπτει ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων, κυρίως γιατρών, δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της φαρμακευτικής στην Ελβετία, ενώ αντίστοιχα φαίνεται να έχουν εντοπιστεί και απευθείας πληρωμές σε νομικά πρόσωπα, που κατά την εκτίμηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς, χρησίμευαν ως “οχήματα” για την κάλυψη και διακίνηση παράνομων αμοιβών.
Η κ. Ράικου φαίνεται να αναφέρει στην επιστολή της προς την κ. Δημητρίου πως το ποσό για το οποίο βρέθηκαν στοιχεία δωροδοκίας από τη φαρμακευτική είναι περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Εισαγγελέας Διαφθοράς τονίζει πως τα χρήματα αυτά προμηνύουν “πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς”.
Η Εισαγγελέας, επίσης, φαίνεται να αναφέρει στην επιστολή της ότι ενώ οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν εστιάσει στη σημαντικότατη υπόθεση της φαρμακευτικής, η ίδια έγινε αντικείμενο στοχοποίησης από “συγκεκριμένη εβδομαδιαία εφημερίδα” σε χρόνο που “ήταν κοινό μυστικό ότι έχουμε τα πρώτα σημαντικά στοιχεία στην κατοχή μας που αποδείκνυαν περίτρανα τη μεγάλη διαφθορά, αλλά και το μηχανισμό με τον οποίο δωροδοκούνταν οι ως άνω κρατικοί λειτουργοί”.
Η Εισαγγελική λειτουργός παραθέτει, επίσης, στην επιστολή της στοιχεία που αφορούν στις έρευνες των Εισαγγελέων Διαφθοράς που οδήγησαν στη δίωξη του επιχειρηματία, Θωμά Λιακουνάκου, ενώ αναφορά κάνει και στις δικογραφίες που εστάλησαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς στη Βουλή για τον πρώην υπουργό ‘Αμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου.
Ιφιγένεια
Η κ. Ράικου φαίνεται να τονίζει στην προϊσταμένη της, ότι αρνείται να μετατραπεί σε Ιφιγένεια “στο βωμό των συμφερόντων των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών και των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο του φαρμάκου, οι οποίοι ενόψει των αποκαλύψεων που προφανώς διέρρευσαν και οποίες με βεβαιότητα θα τους οδηγούσαν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη και ίσως κάποιους από αυτούς στη φυλακή, δεν δίστασαν να σχεδιάσουν την ηθική μου εξόντωση, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποδόμηση της έρευνάς μας”.
Στην επιστολή της προς την κ. Δημητρίου, η κ. Ράικου φέρεται να καταλήγει ότι έχει στοχοποιηθεί “από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που σκοπό έχουν τη μία και μόνη συγκάλυψη των διεφθαρμένων κρατικών λειτουργών που αποκομίζουν διαχρονικά εκατομμύρια ευρώ και επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και την παρεμπόδιση της παραπάνω έρευνας και όχι μόνο” και ζητά την αντικατάσταση της.
Να σημειωθεί ότι η κ.Ξένη Δημητρίου βρίσκεται στην Κύπρο σε προγραμματισμένη επίσκεψη και με την επιστροφή της θα παραπέμψει το θέμα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Η κ.Ράικου είναι η πρώτη εισαγγελέας κατά της διαφθοράς στη χώρα και σε περίπου ένα μήνα επρόκειτο να κριθεί από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο η ανανέωση της θητείας στη θέση αυτή για τρίτη φορά.
ΑΠΕ