Έχετε μια πικρή γεύση στο στόμα που σας ενοχλεί μεταξύ των γευμάτων; Μήπως η όρεξή σας υποφέρει, επειδή το φαγητό δεν σας φαίνεται πια τόσο νόστιμο όσο παλαιότερα; Τί μπορεί να συμβαίνει;
Η παθολόγος Dr. Amber Tully, από το Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic στο Οχάιο, εξηγεί που οφείλεται συνήθως η πικρή γεύση στο στόμα και τι πρέπει να κάνετε.
Αφυδάτωση
Μερικές φορές, η πικρή γεύση στο στόμα προέρχεται από κάτι τόσο απλό, όσο το ότι δεν πίνετε αρκετό νερό.
«Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ξηροστομία και να αλλάξει τη γεύση», εξηγεί η Dr. Tully.
Τί μπορείτε να κάνετε; Θέστε ως στόχο να πίνετε τουλάχιστον έξι ποτήρια υγρών την ημέρα, φροντίζοντας αρκετά από αυτά να είναι σκέτο νερό.
Κάπνισμα
Το κάπνισμα είναι μία ακόμα συχνή αιτία για την πικρή γεύση στο στόμα. Όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες παθήσεις του στόματος, αλλά εξασθενεί τη γεύση και μπορεί να αφήσει μια δυσάρεστη ή πικρή γεύση στο στόμα.
Το μόνο που μπορεί να σας γλιτώσει από αυτές τις παρενέργειες, είναι να προσπαθήσετε να το κόψετε. Ωστόσο, θα χρειαστεί καιρός για να επανέλθει η γεύση σας, αναλόγως με τα χρόνια και το πόσο πολύ καπνίζατε.
Φτωχή στοματική υγιεινή
Μία ακόμα συχνή αιτία της πικρής γεύσης στο στόμα είναι η φτωχή στοματική υγιεινή.
Φροντίστε λοιπόν να βουρτσίζετε τουλάχιστον πρωί και βράδυ τα δόντια σας, επί 2 λεπτά τη φορά. Να καθαρίζετε επίσης τα διαστήματα μεταξύ των δοντιών με οδοντικό νήμα. Και, βεβαίως, μην ξεχνάτε να πηγαίνετε στον οδοντίατρο για καθαρισμό τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.
Λοιμώξεις
Ορισμένες συνηθισμένες λοιμώξεις του αναπνευστικού, συνοδεύονται συχνά από μια πικρή γεύση στο στόμα. Αυτό συμβαίνει, π.χ., με τα κοινά κρυολογήματα (αυτά που αποκαλούμε ιώσεις) και την ιγμορίτιδα.
Τα καλά νέα είναι πως όταν υποχωρούν οι λοιμώξεις αυτές, επανέρχεται και η γεύση. Επομένως, κάνετε υπομονή και εφ’ εξής προσπαθήστε να προστατευθείτε από τις λοιμώξεις, εφαρμόζοντας τους κανόνες υγιεινής (π.χ. συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών).
Λήψη φαρμάκων
Μερικές φορές, η πικρή γεύση δεν οφείλεται σε λοίμωξη, αλλά στα φάρμακα που παίρνει ένας ασθενής για να αντιμετωπίσει κάποια πάθηση.
Όπως εξηγεί η Dr. Tully, ορισμένα αντιβιοτικά έχουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια την πικρή γεύση στο στόμα. Το ίδιο και ορισμένα αντισταμινικά και άλλα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Η πικρή γεύση στο στόμα μπορεί επίσης να αποτελεί παρενέργεια της ακτινοθεραπείας σε καρκίνους της κεφαλής & τραχήλου ή της χημειοθεραπείας.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία διαταραχή κατά την οποία επιστρέφει στον οισοφάγο το περιεχόμενο του στομάχου. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν κλείνει επαρκώς και σωστά ο μυς που ενώνει το στομάχι με τον οισοφάγο (κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας).
Η παλινδρόμηση είναι μία ακόμα συνηθισμένη αιτία πικρής ή δυσάρεστης γεύσης. Για να αντιμετωπίσετε την γεύση αυτή, πρέπει να λάβετε μέτρα για την παλινδρόμηση. Συνήθως συνιστάται δίαιτα και αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως μικρότερες μερίδες φαγητού, αποφυγή του φαγητού επί αρκετές ώρες πριν τον βραδινό ύπνο κ.λπ.
Προχωρημένη ηλικία
Η Dr. Tully ότι η ηλικία είναι ένας ακόμα πιθανός ένοχος για την πικρή γεύση στο στόμα – και πιθανώς ο μόνος για τον οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.
«Καθώς γερνάμε, οι γευστικοί κάλυκες της γλώσσας συρρικνώνονται και γίνονται λιγότερο ευαίσθητοι στην τροφή», εξηγεί. «Οι αλλαγές αυτές μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση της γεύσης».
Αν, λοιπόν, αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τη γεύση σας, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν γιατρό. Οι πιθανές αιτίες είναι πολλές και χρειάζεστε τη βοήθειά του για να βρείτε τι ισχύει για τη δική σας περίπτωση και τι πρέπει να κάνετε.
/www.iatropedia.gr