Μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα, αφότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρέστη στην τελετή παράδοσης του υπερπολυτελέστατου Ιδρύματος Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» και πριν τα χαμόγελα για την απόκτηση του νέου «στολιδιού πολιτιστικής ανάδειξης» από το Δημόσιο «σβήσουν», έρχεται η παραίτηση του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού, κ. Γ. Κιμούλη.
«Ναι μεν στήριξα δημοσίως τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έκρινα πως ήταν η μοναδική λύση εκείνη την περίοδο για τη χώρα μου, αλλά δεν το έκανα για να εγκατασταθώ σε κάποια θέση» αναφέρει ο κ. ΚιμούληςΣε επιστολή που εξέδωσε ο γνωστός ηθοποιός αναφέρεται στους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή, στοχοποιώντας τον διορισμένο εκ του Υπουργείου Οικονομικών, διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Νίκο Μανωλόπουλο, πρώην διευθυντή του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Ο παραιτηθείς πρόεδρος χρωματίζει με μελανά χρώματα την ισοπεδωτική αντιπροσώπευση όλου του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Πολιτισμού από έναν και μόνο άνθρωπο, κάνοντας λόγο για λογικές συγκεντρωτισμού εξουσίας και αδυναμία του πολιτικού κυβερνητικού κατεστημένου να διαχειριστεί την αδυναμία των εύθραυστων εσωκομματικών του ισορροπιών.
Ο ίδιος, όπως τονίζει, δεν επέλεξε την εν λόγω θέση για να αποκατασταθεί κοινωνικά ούτε για να βάλει ακόμη μία «σφραγίδα» στο καλλιτεχνικό του στερέωμα, αλλά επειδή ήθελε να συμβάλλει από μέρους του στην ανάδειξη της προσπάθειας των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών αξιών του τόπου αλλά και της τέχνης στο σύνολό της.
Αξίζει να αναφέρουμε πως το Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ο κ. Κιμούλης είχε οδηγηθεί σε παραίτηση και από την επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος, όντας επικριτικός στον λόγο του, ισχυριζόμενος πως «υπάρχουν αυτοί που υιοθετούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές και εκείνοι που τις πολεμάνε».
Διαβάστε την επιστολή του παραιτηθέντος προέδρου:
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο στοίχημα δυναμικού μετασχηματισμού του πολιτισμικού μας χάρτη. Η τεράστια ευθύνη διοίκησης είχε εξ αρχής ως δεσμευτική παράμετρο τη συγκρότηση ενός συλλογικά δημιουργικού και αποφασιστικού Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια.
Η τελική αποκρυστάλλωση όμως της διοικητικής έκφρασης, προϊόν αναίτιων πολυήμερων «εσωκομματικών διαπραγματεύσεων», απεδείχθη στην πράξη κατώτερη των περιστάσεων. Παρά το συμφωνημένο πλαίσιο, ο διορισμένος εκ του Υπουργείου Οικονομικών διευθύνων σύμβουλος κ. Μανωλόπουλος – πρώην Διευθυντής του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών – υποκαθιστά στην ουσία όλο το Διοικητικό Συμβούλιο εκμεταλλευόμενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόμματος στις οποίες αρνούμαι να συμμετέχω.
Ως μέλος μιας συλλογικότητας που δεν δύναται να ενεργοποιηθεί τελικώς – παρ’ όλες τις προσπάθειες που κατέβαλα όλον αυτόν τον καιρό – και ενός ασαφούς τοπίου καλλιτεχνικής διεύθυνσης που αρχίζει να διαμορφώνεται πλέον καθιστώντας σχεδόν απαγορευτικό οποιοδήποτε παραγόμενο έργο εκ μέρους του Κ.Π.Ι.Σ.Ν. ΑΕ, υπέβαλα σήμερα την παραίτησή μου προς το Διοικητικό Συμβούλιο. Σε καμία περίπτωση δεν προτίθεμαι να συμβάλλω στην ακύρωση της δυναμικής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά ούτε και να συναινέσω σε διαδικασίες που μελλοντικά μπορεί να προκαλέσουν υπόνοιες αδιαφάνειας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού ορίστηκαν από το Εληνικό ΔημόσιοΟι δημόσιες θέσεις δεν είναι επισφράγιση κοινωνικής αποκατάστασης ούτε κάλυψη κάποιου υπαρξιακού κενού. Ναι μεν στήριξα δημοσίως τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί έκρινα πως ήταν η μοναδική λύση εκείνη την περίοδο για τη χώρα μου, αλλά δεν το έκανα για να εγκατασταθώ σε κάποια θέση. Ούτως ή άλλως έχει κατά κόρον γραφτεί πως έχω αρνηθεί αρκετές προτάσεις στο παρελθόν για θέσεις ιδιαίτερα σημαντικές. Ευτυχώς για μένα δεν είμαι ανέστιος. Έχω τον τόπο της τέχνης μου. Εκεί κατοικώ. Ουδέποτε έχω παίξει ρόλο σε πολιτικά παρασκηνιακά παιχνίδια ή σε εσωκομματικές συγκρούσεις, όπως επίσης ουδέποτε υπήρξα παιδί κομματικού σωλήνα. Ας ελπίσουμε, για το καλό όλων και του ΚΠΙΣΝ, η παραίτηση αυτή να αναγκάσει τους αρμόδιους να σκεφτούν με μεγαλύτερη προσοχή τον τρόπο λειτουργίας του.
Τέλος θα ήθελα να υπενθυμίσω δύο βασικά πράγματα: πρώτον η αξιοπρέπεια δεν έχει ανταλλακτική αξία και δεύτερον όταν ρίχνουμε κάποιον εν γνώσει μας στην αρένα, δεν τον αφήνουμε μόνο του να κοιτάζει τι θα δείξει ο αντίχειρας.
«Χάνει» τους καλλιτέχνες του ο ΣΥΡΙΖΑ
Η παραίτηση, ίσως, του προέδρου του Κέντρου Πολιτισμού δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ακολουθεί μια σειρά από εξόδους πολλών καλλιτεχνών, που ενώ πρωτοστάτησαν στη στήριξή τους στο κυβερνητικό κόμμα, ένας ένας σταδιακά με την πάροδο του χρόνου επέλεξαν να αποστασιοποιηθούν από την προσπάθεια ανάληψης καθηκόντων στον καλλιτεχνικό τομέα. Ανάμεσά σ’ αυτούς βρίσκονται ηχηρά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, όπως οι Στάθης Δρογώσης, Λάκης Λαζόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Ζουγανέλης.
Συγκεκριμένα, ο Στάθης Δρογώσης τον Αύγουστο του 2015 κοινοποίησε μέσω του Τwitter την παραίτησή του από μέλος της γραμματείας του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρησή του από το κόμμα. Ακόμα και ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ένθερμα μέσα από την εκπομπή του τον Αλέξη Τσίπρα, στο τελευταίο «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» εμφανίσθηκε με κριτική διάθεση απέναντι στο κυβερνών κόμμα για την ανάπτυξη που δεν έρχεται, τον ΕΝΦΙΑ και τη βαριά φορολογία. Αξίζει να θυμηθούμε, επίσης, την αυτοκριτική δήλωση της Χαρούλας Αλεξίου πως ήταν αφέλεια εκ μέρους της να ταχθεί υπέρ του αγώνα των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών, επειδή την εκμεταλλεύτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο οποίος με τραγούδι του παρέπεμψε στην «κωλοτούμπα» του 2005, υποστηρίζοντας πως «η κωλοτούμπα έγινε μόδα πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ, απλά ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε μόδα επί κωλοτούμπας».
*Στο διοικητικό συμβούλιο της Κ.Π.Ι.Σ.Ν. Α.Ε. συμμετέχουν οι: Γιώργος Κιμούλης, πρόεδρος, Νίκος Μανωλόπουλος, διευθύνων σύμβουλος, και μέλη οι Ματίνα Στέα, Ανδρέας Νοταράς, Δημήτρης Κάρναβος (δήμαρχος Καλλιθέας), Γιώργος Κουμεντάκης (εκπρόσωπος Εθνικής Λυρικής Σκηνής), Δημήτρης Δημητρόπουλος (εκπρόσωπος Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας).
Αξίζει να αναφερθεί ότι τα μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού ορίστηκαν από το Εληνικό Δημόσιο. Ένα από τα μέλη ορίσθηκε καθ’ υπόδειξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και ένα καθ’ υπόδειξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), ενώ ως μέλος ορίσθηκε, ex officio, και ο δήμαρχος Καλλιθέας Αττικής.