γράφει ο Γιάννης Αγγελίδης, οικονομολόγος
Ο κορωνοϊός θα αλλάξει πολλά πράγματα στη ζωή μας. Στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
H ανθρωπότητα βιώνει τους τελευταίους μήνες μια τρομερή δοκιμασία εξαιτίας του κοροναϊού σε διάφορα επίπεδα, προπάντων δε σε εκείνα της υγείας, της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής.
Η προηγούμενη 10ετή οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα φαντάζει μικρή μπροστά σε αυτό που έρχεται.
Είναι κατ’ αρχήν βέβαιο ότι θα φτωχύνουμε, τουλάχιστον για αρκετά επόμενα χρόνια. Στελέχη διεθνών οργανισμών εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει εντέλει ύφεση της τάξης του 3%-5%. Και αυτό, με προυπόθεση και με βάση το σενάριο της μείωσης του τουρισμού κατά 50%.
Οι πολίτες γνωρίζουν βεβαίως ότι το πρόβλημα είναι παγκόσμιο.
Αυτό όμως δεν απαλύνει τον πόνο όσων θα ξαναδούν το φάσμα της ανεργίας, του λουκέτου σε χιλιάδες επιχειρήσεις ενώ μόλις είχαν νιώσει ότι τα πράγματα βελτιώνονται στην Χώρα μας.
Η βαριά «βιομηχανία» της Ελλάδας ο Τουρισμός έχει μπει σε “αχαρτογράφητα νερά”. Ξενοδοχεία, κρουαζιέρες, συνέδρια, επαγγελματικά ταξίδια, εστίαση, εμπορικά καταστήματα, όλα έχουν παγώσει μπροστά στην εξάπλωση του κορονοϊού στην Χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη. Την ώρα που για τους τουριστικούς προορισμούς η σεζόν ξεκινούσε με πολύ καλές προοπτικές σε επίπεδο κρατήσεων και εσόδων, σήμερα είναι άγνωστο πότε ο κλάδος θα μπορέσει να επανέλθει στην κανονικότητα.
Μπαίνουμε σε οικονομικό Αρμαγεδδώνα.
Και ο τζίρος των επιχειρήσεων είναι στο μηδέν. Στην δεκαετή κρίση που περάσαμε ο τζίρος των επιχειρήσεων ήταν πολύ μειωμένος αλλά όχι μηδέν.
Θεωρώ πως πρέπει άμεσα, όταν ο ιός υποχωρήσει, να υπάρξει οικονομική ενίσχυση στις παραγωγικές μονάδες της Χώρας. Οι επιχειρήσεις δεν θέλουν δάνεια και προσωρινές αναστολές πληρωμών υποχρεώσεων, αλλά την έμπρακτη οικονομική στήριξη είτε πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, είτε για όσες παραμένουν ανοιχτές και βλέπουν την κάθετη πτώση του τζίρου τους.
Μεγάλες, μεσαίες αλλά κυρίως μικρές επιχειρήσεις θα χρειαστούν κρατική χρηματοδότηση για να αντέξουν και να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Δύσκολα όμως θα εξισορροπηθεί το πλήγμα στον τουρισμό και στην παραγωγή, αν δεν τερματιστεί η κρίση τον Μάιο.
Σίγουρα θα βοηθήσει η πολύ σημαντική ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.
Θα χρειαστεί σχέδιο, υπομονή και κοινωνική ανοχή και εργατικότητα για τη διαχείριση της επόμενης μέρας.
Γιατί τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.
Ας είμαστε όμως καλά, υγιείς και δυνατοί και θα βρούμε τον δρόμο μας.