Σχολικές αναμνήσεις
Κεφάλαιο 1ο : Το σχολείο του Χθες και του Σήμερα
• Τα πιο παλιά χρόνια η Παιδεία δεν ήταν δωρεάν. Κάθε χρονιά ο μαθητής έπρεπε να πληρώσει 20 δραχμές για την εγγραφή του στην επόμενη τάξη το Σεπτέμβρη και 10 δραχμές στο τέλος του σχολικού έτους για το ενδεικτικό. Την εποχή εκείνη ένα ημερομίσθιο, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, ήταν γύρω στις 30 δραχμές. Τα βιβλία τα αγόραζαν οι μαθητές με δικά τους έξοδα. Κάθε βιβλίο κόστιζε 5 έως 10 δραχμές, ενώ τα τετράδια κόστιζαν από 50 λεπτά της δραχμής.
• Οι μαθητές έκαναν μάθημα πρωί, απόγευμα και Σάββατο. Η ομοιόμορφη εμφάνιση ήταν το σήμα κατατεθέν της μαθητικής ιδιότητας. Οι μαθητές φορούσαν πηλίκια και οι μαθήτριες ποδιά μαύρη και αργότερα μπλε, με γιακαδάκι πλεχτό λευκό, που έκλεινε μπροστά με κουμπιά. Επίσης στα μαλλιά τους φορούσαν άσπρη κορδέλα. Μετά το 1981 περνάμε σε ελεύθερες ενδυματολογικές επιλογές. Σήμερα τα περισσότερα παιδιά φοράνε ρούχα επώνυμα…
• Τότε οι μαθητές πήγαιναν στο σχολείο κρατώντας πάνινη και αργότερα δερμάτινη τσάντα, έγραφαν στην πλάκα με το κοντύλι, χρησιμοποιούσαν πένα και μελανοδοχείο για την Καλλιγραφία. Ήσαν υποχρεωμένοι να παρακολουθούν με σταυρωμένα χέρια το μάθημα και να σηκώνονται όρθιοι όταν εξετάζονται. Ακόμη, έπρεπε να φέρνουν ένα ξύλο κάθε μέρα για τη σόμπα της τάξης.
• Οι αίθουσες ήσαν τεράστιες με ξύλινα θρανία στα οποία καθόντουσαν 3 μαθητές μαζί. Τώρα οι αίθουσες μικραίνουν και έχουν άνετα μονοθέσια καθίσματα.
• Σε κάθε τάξη υπήρχε το αριθμητήριο, ο μαυροπίνακας και ο σπόγγος, κατασκευασμένος από χονδρό ύφασμα. Ο πίνακας ήταν κρεμασμένος στον τοίχο ή στηριζόταν σε τρία ξύλινα πόδια. Έγραφαν σε αυτόν με κιμωλίες. Τώρα τη δουλειά κάνει ένας ειδικός μαρκαδόρος με τον ανάλογο πίνακα.
• Τότε υπήρχε η Έκθεση, τώρα έγινε «Σκέφτομαι και γράφω». Η Πατριδογνωσία έγινε «Μελέτη περιβάλλοντος» και η Γυμναστική, «Φυσική Αγωγή». Η Χειροτεχνία και η Ιχνογραφία έγιναν «Ευέλικτη Ζώνη».
• Τότε οι μαθητές ανακάλυπταν το μαγικό κόσμο των φυτών μέσα από άδεια κεσεδάκια γιαουρτιού στα οποία τοποθετούσαν βρεγμένο βαμβάκι και «καλλιεργούσαν» φακές, καθώς και από τα φυτολόγια στα οποία κολλούσαν φυτά. Τώρα οι εργασίες γίνονται όλες με ένα κλικ στον υπολογιστή.
• Απαραίτητο βοήθημα η εγκυκλοπαίδεια. Σίγουρα υπάρχει ακόμα σε όλα τα σπίτια. Και οι μαθητές έψαχναν στη Δομή, στην Υδρία και σε άλλες. Και έγραφαν στο πρόχειρο μετά αυτά που έβρισκαν. Και οι δικοί τους πλήρωναν δόσεις κάθε μήνα γιατί ήταν και πανάκριβες. Τώρα πληρώνουν δόσεις υπολογιστών, που είναι και πιο εύκολοι στην αναζήτηση και καλύπτουν όλα τα θέματα.
• Κάθε πρωί στην παράταξη ακουγόταν η προσευχή “Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε…” κι από κάτω όλα τα παιδιά έψελναν το «Συ που κόσμους κυβερνάς και ζωή παντού σκορπάς».
• Ακολουθούσε το Συσσίτιο: παρείχετο σε όλα τα παιδιά ζεστό γάλα, που ήταν σε μορφή σκόνης και παρασκευαζόταν στην αυλή του σχολείου και κίτρινο τυρί. Οι μαθητές είχαν μαζί τους μια αλουμινένια κούπα και ψωμί και περνούσαν όλοι με τη σειρά, όπως στο στρατό, και έπαιρναν το κολατσιό τους.
• Στα διαλείμματα τα αγόρια έπαιζαν κυνηγητό ή κρυφτό και τα κορίτσια έφερναν βόλτα τον αυλόγυρο, κρατώντας αγκαζέ η μια την άλλη, λέγοντας μυστικά ή ακόμα και τα μαθήματα. Σήμερα στα διαλείμματα τα παιδιά ανταλλάσσουν mms με τα κινητά τους…
(συνεχίζεται)
Από facebook της κυρίας Κατερίνας Αναγνωστοπούλου-Σωτηροπούλου.
ΗΛΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Συγχαρητήρια, συνεχίστε για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι