Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση του deal συνένωσης των δυνάμεων της Yoda.gr και της Caremarket.gr παρόλο που αποτελεί φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, προκειμένου αυτά τα δύο online super market να αποκτήσουν από κοινού κρίσιμη μάζα.
Σήμερα ελέγχουν το 25% της συγκεκριμένης αγοράς, ωστόσο το στοίχημα είναι πως θα πορευθούν από εδώ και πέρα. Τι επενδύσεις θα κάνουν, πως θα οργανώσουν τα κέντρα διανομής, πότε θα πετύχουν πανελλαδική κάλυψη και με ποιους προμηθευτές θα συνεργαστούν.
Σήμερα το Caremarket.gr προμηθεύεται αρκετούς κωδικούς προϊόντων από την αλυσίδα Σκλαβενίτης ενώ η yoda.gr από την ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός. Κάτι που αναμένεται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον προς όφελος μιας εκ των δύο αλυσίδων σούπερ μάρκετ. Επικρατέστερη, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς είναι η αλυσίδα Σκλαβενίτης.
Η συμφωνία της Yoda.gr και της Caremarket.gr προβλέπει την προοδευτική από κοινού λειτουργία των δύο εταιρειών, τη διατήρηση της πλατφόρμας του Caremarket.gr, ως βασικού brand του νέου σχήματος και την ανάληψη του management από το yoda.gr, το οποίο διατηρεί και την πλειοψηφία στη νέα εταιρεία που δημιουργείται.
Η ελληνική αγορά και η παγκόσμιες τάσεις
Με βάση την προβολή που έχει γίνει από το eRetail Audit της Convert Group, το 2018, ο τζίρος των βασικών παικτών που δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά του online grocery αναμένεται να αγγίξει τα 34,5 εκατ. ευρώ, να φθάσει τα 63,9 εκατ. ευρώ το 2019 και να ξεπεράσει τα 111 εκατ. ευρώ το 2020. Πέρυσι το συγκεκριμένο λιανεμπορικό κανάλι, κατέγραψε αύξηση 32% σε σχέση με το 2016 με αποτέλεσμα ο τζίρος των βασικών μεγάλων online παικτών όπως ΑΒ Βασιλόπουλος, e-fresh.gr, yoda.gr, welovesupermarket.gr, caremarket.gr, να ανέλθει στα 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον τζίρο 17,5 εκατ. ευρώ πραγματοποίησαν δευτερεύοντες παίκτες, δηλαδή δίκτυα τα οποία δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους αλλά πωλούν προϊόντα τα οποία διατίθενται μέσω του σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με το eRetail Audit της Convert Group, το μέσο καλάθι αγορών περιέχει 34 προϊόντα, η αξία του ανέρχεται στα 88 ευρώ με ΦΠΑ και οι περισσότερες παραγγελίες γίνονται Τετάρτη και Πέμπτη. Τι ψωνίζουν όμως περισσότερο οι e-καταναλωτές;
Το 51% του τζίρου αφορά προϊόντα τροφίμων, το 17% καθαριστικά, το 16% προϊόντα καφέ-ποτών-νερού-αναψυκτικών, το 8% προϊόντα παιδικής και βρεφικής φροντίδας ενώ 5% προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής. Πως βρίσκουν το e-δίκτυο που θα ψωνίσουν οι καταναλωτές; Το 30% των παραγγελιών γίνονται από καταναλωτές που εισέρχονται απευθείας στο online κατάστημα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο το e-commerce εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 20% τα επόμενα χρόνια, για να αγγίξει τα 4 τρισ. δολάρια το 2020, από «μόλις” 1,9 τρισ. δολάρια που ήταν πέρυσι. Σε αναπτυγμένες αγορές, όπως αυτή των ΗΠΑ, σήμερα η διείσδυση των online πωλήσεων στα Είδη Παντοπωλείου είναι υποτονικές.
Ενώ μόνο το 23% των Αμερικανών αγοράζουν Είδη Παντοπωλείου μέσω του internet, το ποσοστό αυτό αναμένεται να υπερ-τριπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια. Αντιθέτως οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν συνηθίσει να αγοράζουν online είδη παντοπωλείου λόγω δύο πολύ «ώριμων” ψηφιακά παικτών της αγοράς (Tesco και Ocado).
Πηγή capital.g