Μαζικά φεύγουν πλέον τα κατασχετήρια Τραπεζικών λογαριασμών από την Δ.Ο.Υ Πύργου βάζοντας στο στόχαστρο τα πενιχρά υπόλοιπα που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ελλήνων καταθετών.
Σύμφωνα με έγγυρες πληροφορίες του www.Iliaoikonomia.gr, από ην αρχή του έτους στην Ηλεία, μέσω του δικαστικού τμήματος της ΔΟΥ Πύργου που εκτελεί σχετικές έγγραφες εντολές του Υπουργείου, εστάλησαν 16.750 κατασχετήρια λογαριασμών καταθέσεων οφειλετών.
Αρχικά η εντολή ήταν για οφειλές πάνω από 1.000 ευρώ να γίνεται κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών. Στην συνέχεια το πλαφόν έπεσε στα 500 ευρώ οφειλής και με κάποιες προυποθέσεις (κίνδυνος παραγραφής χρέους) η κατάσχεση μπορεί να γίνει και για μικρότερο ποσό!!!
Για την κατάσχεση των λογαριασμών, βάση εντολών του Υπουργείου, ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ προηγούμενη τηλεφωνική ή έγγραφη ενημέρωση του οφειλέτη.
Οι κατασχέσεις δεν σταματούν στις Τραπεζικές καταθέσεις.
Γίνονται κατασχέσεις εις χείρας τρίτων για παράδειγμα όταν οφειλέτης στην ΔΟΥ έχει να εισπράξει κάποιο ενοίκιο ακινήτου που διαθέτει τότε μπορεί να δοθεί εντολή στον ενοικιαστή να μην δόσει το ενοίκιο στον ιδιοκτήτη-οφειλέτη αλλά στην ΔΟΥ.
Επίσης κατάσχονται κινητά πράγματα πχ. αυτοκίνητα.
Τέλος έχει αρχίσει η κατάσχεση και ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 130.000 ευρώ για πρώτη κατοικία. Σε αυτή την περίπτωση στέλνονται προς το παρόν ειδοποιητήρια κατασχέσεων. Με το που θα λειτουργήσει το Υποθηκοφυλακείο Πύργου αναμένεται να υπάρξουν γρήγορες εξελίξεις στο θέμα αυτό.
Πως μπορείτε να προστατεύσετε έναν μόνο λογαριασμό.
Αντιμέτωπο με τη γενικευμένη δυσαρέσκεια και τις διαμαρτυρίες πολιτών για κατασχέσεις ακόμη και μικρών ποσών της τάξης των 100 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση, καλώντας τους φορολογουμένους να δηλώσουν στο TAXIS τον τραπεζικό λογαριασμό που μπορούν να προστατεύσουν από την κατάσχεση.
Πρόκειται για ένα και μοναδικό λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με την καταβολή του μισθού ή της σύνταξης του δικαιούχου και για τον οποίο ισχύουν τα εξής:
– Το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ.
– Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών.
– Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.
– Το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα ανέρχεται σε 1.250 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή μπορούν να γίνονται κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με υπόλοιπα μεγαλύτερα των 1.250 ευρώ.
– Σε κοινούς λογαριασμούς, το δικαίωμα του Δημοσίου να επιβάλλει κατάσχεση περιορίζεται στο ποσοστό του οφειλέτη (π.χ. σε λογαριασμό οφειλέτη του Δημοσίου με συνδικαιούχο μη οφειλέτη, η κατάσχεση επιβάλλεται στο 1/2 του λογαριασμού).
Κάθε φορολογούμενος μπορεί να δηλώσει έναν λογαριασμό ως ακατάσχετο. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να ολοκληρώσει τη διαδικασία δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού είναι τα εξής:
2) Να υποβάλει ηλεκτρονικά αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και να δηλώσει τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (σε μορφή ΙΒΑΝ). Από τη στιγμή που θα δηλωθεί το ΙΒΑΝ, πρέπει να εκτυπωθεί η αίτηση και να προσκομιστεί στην τράπεζα. H ισχύς του εντύπου προστασίας έναντι των κατασχέσεων στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλωθεί, ξεκινά από την επόμενη ημέρα της προσκόμισης του αποδεικτικού στην τράπεζα.
Μετά την υποβολή της αίτησης από τον φορολογούμενο, ακολουθούν τρία στάδια έως ότου ενεργοποιηθεί το μέτρο του ακατάσχετου ορίου των 1.000 ευρώ:
– Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) στέλνει αυθημερόν στις τράπεζες τα στοιχεία των ηλεκτρονικών αιτήσεων.
– Οι τράπεζες ελέγχουν κατά πόσο το ΑΦΜ της αίτησης ταιριάζει με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και απαντούν επίσης αυθημερόν στην ΔΗΛΕΔ για το αν εγκρίνεται ή απορρίπτεται το σχετικό αίτημα.
– Ενημερώνεται ο φορολογούμενος για το αν εγκρίθηκε το αίτημά του ή όχι.