Γράφει ο Βασίλης Λόλας. οικονομολόγος μελετητής
Προκηρύχθηκε το Πρόγραμμα «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid-19 στην Δυτική Ελλάδα», το οποίο θα μπορούσε πολύ άνετα να μετονομαστεί σε «Στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων της Πάτρας».
Με βάση τον τρόπο βαθμολόγησης των προτάσεων για τις επιχειρήσεις που θα υποβάλουν στο εν λόγω Πρόγραμμα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων μπορεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον 75 μονάδες με άριστα το 100. Οι υπόλοιπες 25 μονάδες όμως αφορούν τις θέσεις απασχόλησης, όπου μια επιχειρήση λαμβάνει 1 μονάδα για κάθε θέση πλήρους απασχόλησης, με μέγιστο τις 25 θέσεις. Δηλαδή, μια εταιρεία με 25<θέσεις εργασίας και μέχρι 50 που δικαιολογεί η προκήρυξη, λαμβάνει 25 μονάδες επιπλέον σε σύγκριση με μια επιχείρηση που δεν απασχολεί καθόλου προσωπικό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στο Πρόγραμμα θα υπαχθούν επιχειρήσεις με πολλές θέσεις εργασίας, οι οποίες στην πλειοψηφία τους συγκεντρώνονται στην περιοχή του ΔήμουΠάτρεων. Είναι απολύτως λογικό να υπάρχει μια προσπάθεια στήριξης επιχειρήσεων με πολλές θέσεις εργασίας, θα μπορούσε όμως σε αυτήν την περίπτωση να υπάρξει ένα Πρόγραμμα αποκλειστικά γι’ αυτές και να μη βάλουν την πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων σε μια διαδικασία που δε θα έχει κανένα αντίκρυσμα.
Μια λύση για το υφιστάμενο Πρόγραμμα θα ήταν να επιμεριστεί ο συνολικός προϋπολογισμός των 30 εκατομμυρίων ευρώ ισόποσα στους τρεις Νομούς, διαφορετικά τα περισσότερα χρήματα θα πέσουν στην Πάτρα. Αν δεν υπάρξει λοιπόν άμεσα κάποια τροποίηση στην προκήρυξη ή μια πολύ σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού, οι πολύ μικρές επιχειρήσεις με λίγες ή καθόλου θέσεις εργασίας δεν θα έχουν σχεδόν καμία τύχη στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα.