Συνολικά οι δράστες έχουν διαπράξει (83) απάτες και έχουν αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις (655.000) ευρώ και τα (22.000) δολάρια Αμερικής
Οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου συνεχίζουν τις έρευνές τους, στο πλαίσιο εξάρθρωσης της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε απάτες σε όλη την Ελλάδα, εξιχνιάζοντας ακόμη (18) περιπτώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών εξιχνιάσθηκαν ακόμη (18) περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών, στις οποίες οι δράστες είχαν αφαιρέσει περισσότερα από (110.000) ευρώ από ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων, ενοικιαζόμενων δωματίων και ιερέα.
Σας υπενθυμίζουμε τις δηλώσεις μας σχετικά με την υπόθεση: 05-06-2019: Δηλώσεις σχετικά με εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που ενέχεται στη συστηματική διάπραξη εξαπατήσεων σε όλη την Ελλάδα
Ιδιαίτερα σας υπενθυμίζουμε ότι για την υπόθεση αυτή, είχαν συλληφθεί στις 04/6/2019, σε Ηλεία, Αττική και Χανιά Κρήτης, συνολικά δεκαπέντε ημεδαποί, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο 42χρονος αρχηγός της, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης σε σωφρονιστικό κατάστημα της Χώρας για παρόμοια αδικήματα.
Παράλληλα, είχαν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας σαράντα επτά περιφερειακών μελών της οργάνωσης και πιο συγκεκριμένα 24 ανδρών και 23 γυναικών.
Η δράση της οργάνωσης είχε αναπτυχθεί γεωγραφικά σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, όπου οι αστυνομικοί είχαν εξιχνιάσει αρχικά συνολικά (65) περιπτώσεις απάτης, κατά τις οποίες οι δράστες αποκόμισαν παράνομο περιουσιακό όφελος που αγγίζει τις (600.000) ευρώ περίπου.
Πιο συγκεκριμένα, είχαν εξιχνιασθεί απάτες σε βάρος επιχειρηματιών, ιερέων και άλλων πολιτών, στο Μεσολόγγι, στο Αιτωλικό, στο Αγρίνιο, στο Αίγιο, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλλονιά, στα Ιωάννινα, στη Θεσσαλία, στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, στην Εύβοια, στην Αττική, στην Λακωνία, στην Αρκαδία, στη Μυτιλήνη, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες, στην Ρόδο, στην Κω και σε άλλα νησιά στα Δωδεκάνησα.
Ως προς τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, από την ενδελεχή έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου προέκυψαν τα εξής:
Ο 42χρονος αρχηγός αφού λάμβανε από τα υπόλοιπα βασικά μέλη της οργάνωσης τα στοιχεία και τα τηλέφωνα των υποψηφίων θυμάτων, επικοινωνούσε μαζί τους και παρουσιαζόταν συνήθως ως διευθυντής τραπεζικού καταστήματος, ενημερώνοντάς τους ότι είναι δικαιούχοι σημαντικών χρηματικών ποσών, προερχόμενων από:
- προγράμματα Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων (ΕΣΠΑ) για ανακαίνιση τουριστικών καταλυμάτων και συντήρηση ιερών ναών,
- αναδρομικά του Ταμείου κληρικών (πρώην ΤΑΚΕ),
- επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια αποκατάστασης καταστροφών σε οικίες και επιχειρήσεις σε σεισμόπληκτες περιοχές.
Στη συνέχεια με το πρόσχημα πληρωμής σχετικών φόρων από τα θύματα και αναφέροντάς τους παράλληλα ότι η προθεσμία ανάληψης των χρηματικών ποσών των επιδοτήσεων έχει λήξει προ αρκετού καιρού και ότι μέσα στην ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η οριστική διαγραφή τους, τους έπειθε να καταθέτουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Η συμπληρωματική δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος των μελών της εγκληματικής οργάνωσης θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.