Ο μήνας Νοέμβριος αποτελεί παραδοσιακά την επίσημη έναρξη της ελαιοκομικής περιόδου. Ευτυχώς εφέτος μπήκε με καλά νέα γιά τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς.
Πρώτα από όλα, και το πιό σημαντικό, με τις καλές και ευεργετικές βροχές που έπεσαν, ακόμα και στη διψασμένη Κρήτη! Κι ας τρομοκρατούν τα δελτία ειδήσεων με τυφώνες και κυκλώνες, δεν πειράζει…
Στη συνέχεια βλέπουμε οτι οι τιμές κρατιούνται σε ικανοποιητικά σχετικά επίπεδα. Τα περυσινά έξτρα κυμαίνονται από (τιμές χονδρικής βυτίου στην πόρτα του ελαιοτριβείου, ex- factory) 3,10 έως 3,20 και 3,25, γιά εξαιρετικές περιπτώσεις καλής ποιότητας, ενώ τα λαμπάντε βάσης 5° από 2,65 έως 2,67 €/κιλό, αν και με πολύ περιορισμένη ζήτηση.
Στην τιμή των 3,40 ευρώ το κιλό ανακοινώθηκε η αγορά ελαιολάδου εσοδείας 2016 από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων από Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016.
Τα φετινά φρέσκα της αθηνοελιάς ανεβαίνουν στα 4,0 με 4,05 €/κιλό. Οι ποσότητες είναι μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι αλλά τουλάχιστον _ και ευτυχώς_ οι αποδόσεις ελαιόκαρπου σε ελαιόλαδο είναι ανεβασμένες λόγω της ξηρασίας των προηγουμένων μηνών.
Κάποια ποιοτικά προβλήματα, όπως π.χ. του γλοιοσπόριου (παστέλλας) στη Δυτική Πελοπόννησο, δείχνουν να ξεπερνιούνται.
Τα άσχημα νέα είναι ότι η παραγωγή στην Ηλεία είναι φέτος σημαντικά μειωμένη λόγω:
1. Την περυσινή χρονιά υπήρχε μεγάλη παραγωγή
2. Δεν έγινε δακοκτονία (παρότι οι αγρότες πλήρωσαν πέρυσι στα ελαιοτρειβεία) και τα δένδρα έχουν προσβληθεί από δάκο
3. Υπάρχει ασθένεια που σαπίζει την ελιά
Με πληροφορίες από Πηγή: ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ