Συστατικά
Για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 20 γρ. κακάο
- 1 πρέζα αλάτι
- 125 γρ. άχνη ζάχαρη
- 170 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια
- 1 αυγό
Για την καραμέλα
- 200 γρ. φουντούκια και έξτρα για γαρνίρισμα
- 50 γρ. μέλι
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 30 γρ. βούτυρο
- 170 γρ. κρέμα γάλακτος
- 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη
- Βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια.
- Χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
- Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια απαλή ζύμη.
- Αφαιρούμε από το πολυμηχάνημα, τυλίγουμε με μια μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη.
- Το φύλλο πρέπει να έχει πάχος γύρω στα 3 χιλ.
- Κόβουμε με κουπ πάτ 8 δίσκους ζύμης και με αυτούς στρώνουμε τις μικρές ταρτιέρες μας.
- Φυσικά τα ζυμαράκια μας πρέπει να έχουν αντίστοιχες διαστάσεις με τις ταρτιέρες μας.
- Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού κάνουμε πολλές τρύπες στη ζύμη στον πάτο από τις ταρτιέρες μας και τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσουν μετά πάνω σε σχάρα.
Για την καραμέλα
- Χοντροκόβουμε τα 200 γρ. φουντούκια και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι που το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για μερικά λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το μέλι με την ζάχαρη.
- Βάζουμε το μάτι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Μετά το αφήνουμε χωρίς ανακάτεμα να βράσει για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να πάρει το μείγμα ένα ωραίο χρώμα καραμελένιο.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και ξεκινάμε να προσθέτουμε την κρέμα σιγά-σιγά.
- Το μείγμα θα βράζει πάρα πολύ οπότε είναι καλό να φοράμε γάντια την ώρα που το κάνουμε αυτό.
- Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Τέλος, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
- Αφαιρούμε και το αδειάζουμε σε ένα άλλο μπολ μαζί με τα φουντούκια και ανακατεύουμε καλά.
- Μοιράζουμε το μείγμα της καραμέλας μέσα στα ταρτάκια και γαρνίρουμε με έξτρα φουντούκια.
https://akispetretzikis.com