Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στο Ελσίνκι, στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2019, με τη συμμετοχή των Προέδρων των Επιτροπών Περιβάλλοντος των εθνικών κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.
Τα κύρια θέματα της Διάσκεψης ήταν οι Στρατηγικές για ένα καλύτερο μέλλον με μηδενικές εκπομπές άνθρακα και η ανάγκη επιτάχυνσης της μείωσης των εκπομπών μέχρι το 2030 και, επίσης, ο ρόλος ενός χρηματοοικονομικού τομέα προσανατολισμένου στην κλιματική αλλαγή.
Ευρωπαίοι επενδυτές και εκπρόσωποι παγκόσμιων χρηματοδοτικών φορέων τροφοδότησαν τη συζήτηση σχετικά με τις επιλογές μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αλλά και τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ενίσχυση και εφαρμογή των απαιτούμενων συστημικών αλλαγών, ως βάσης για μια νέα εποχή βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης και οικονομικής προόδου στην Ευρώπη.
Η κυρία Αυγερινοπούλου στις δύο παρεμβάσεις της τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις κοινές προσπάθειες και τους στόχους για μία κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050, με βάση την πρόσφατη έκθεση IPCC για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η χώρα, πρόσθεσε, εργάζεται στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων μέχρι το 2030, ήτοι: τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%, μερίδιο αγοράς 32% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 32,5%, την αύξηση χρηματοδοτικών πόρων της ΕΕ σε δράσεις για το κλίμα από 20% έως 25% και τη μείωση των εκπομπών αυτοκινήτων κατά 37,5%. Η κυρία Αυγερινοπούλου τόνισε ότι η Ελλάδα προχωρά στο σχεδιασμό πολιτικής για το κλίμα σε σχέση με την ηλεκτροκίνηση. Επεσήμανε, τέλος, την αναθεώρηση του εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030 η οποία προβλέπεται να εγκριθεί μέχρι τις αρχές του 2020, ενώ τόνισε ότι η χώρα προτίθεται να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες έως το 2028. Η Βουλευτής αναφέρθηκε στην εμβληματική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με επίκεντρο την ενέργεια, το περιβάλλον και τις βιώσιμες υποδομές.
Ειδική μνεία έκανε η Δρ. Αυγερινοπούλου για τη προσέλκυση επενδύσεων σε θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας, βιώσιμου τουρισμού και αγροτικής ανάπτυξης, οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες, πράσινες, θέσεις απασχόλησης.
Επισημαίνεται, τέλος, η κατάθεση από την κυρία Αυγερινοπούλου κειμένου – που υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων- σχετικού με την ανάγκη ανάληψη δράσης για την αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου, το οποίο έτυχε της στήριξης των αντιπροσωπειών των εθνικών Κοινοβουλίων στη Διάσκεψη.