Αν και οι αλλαγές στο σχέδιο νόμου δεν έχουν γίνει γνωστές, πληροφορίες θέλουν το κείμενο να μην περιλαμβάνει τις διατάξεις βάσει των οποίων χρειαζόταν βεβαίωση μηχανικού για τις κληρονομιές ή τις μισθώσεις ακινήτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μάλιστα, στις περιπτώσεις πλειστηριασμών την «τακτοποίηση» θα αναλαμβάνει ο υπερθεματιστής ύστερα από τη διαδικασία εκποίησης.
Πάντως, και στις νέες διατάξεις αναμένεται να διατηρηθεί η υποχρέωση που είχε εισαχθεί στο προηγούμενο σχέδιο νόμου για τις μελέτες στατικής επάρκειας. Αντίστοιχα εκτιμάται ότι θα ισχύσουν εκπτώσεις στα πρόστιμα, ενώ το ύψος των παραβόλων θα μειωθεί στο μισό και θα ξεκινά από τα 250 ευρώ για αυθαίρετα έως 100 τ.μ.
«Νέα Αθήνα»
Στις προτεραιότητες του υπουργείου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο αστικών αναπλάσεων «Νέα Αθήνα», τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν «φιλόδοξο σχεδιασμό που απαιτεί όμως εκτός από πολιτική βούληση και προσεκτικές κινήσεις και θεσμικές παρεμβάσεις που θα γίνουν μελετημένα και στοχευμένα, ώστε μέσα σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα να έχουν περατωθεί όλες οι προβλεπόμενες θεσμικές ενέργειες, μέσα στο 2018 να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις και οι σχετικοί διαγωνισμοί και έως το 2021 η Αθήνα να έχει αλλάξει όψη».
Οπως επισήμανε το υπουργείο προωθεί επίσης νέο νόμο για την ανακύκλωση, ενώ χαρακτήρισε ως την πιο δύσκολη μεταρρύθμιση τη σύνταξη, ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών. «Είναι μια δύσκολη δουλειά, την οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι. Φρόντιζαν εντέχνως να κρύβουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ξεκινά η κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η αποτύπωση όλων των ρυθμίσεων του χώρου σε ένα ενιαίο ψηφιακό υπόβαθρο, κάτι το οποίο θα βοηθήσει και στην προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων.
Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του Κτηματολογίου, υπογράμμισε ότι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2020. 36 συμβάσεις κτηματογράφησης που αφορούν σε έκταση ανάλογη με το 23,4% της χώρας ή το 24,2% των δικαιωμάτων, ενώ σε στάδιο συμβασιοποίησης βρίσκονται μελέτες που αφορούν στο 67,7% της χώρας ή το 47,5% των δικαιωμάτων. Σε ό,τι αφορά στο περιβαλλοντικό τέλος στο νερό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μην επιβαρυνθούν όσοι κάνουν εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση του νερού αλλά και την προστασία των αγροτών και των οικονομικά ασθενέστερων.
Το πρόβλημα του Ασωπού
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόβλημα του Ασωπού, προαναγγέλλοντας νέα μονάδα επεξεργασίας στερεών βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή. Αναφερόμενος στο ζήτημα της επένδυσης στο Ελληνικό, σημείωσε πως «όλα δρομολογούνται και μπαίνουν σε μια σειρά». Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε πως στις θεσμικές παρεμβάσεις που προωθεί το υπουργείο συγκαταλέγονται επίσης τα δύο χωροταξικά σχέδια για τον τουρισμό και τα λατομεία, καθώς επίσης και η αναθεώρηση του λατομικού νόμου.
ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ