ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΟΥ ΜΑΣ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΟΥ
Κ.Κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ!
3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ
ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ!
3 Οκτωβρίου 2018, σήμερα αγαπητοί μου φίλοι και Χριστιανοί μου, εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αρχιεπισκόπου και Πολιούχου των Αθηνών, ο οποίος αναδείχθηκε πανευκλεής και φιλόστοργος ποιμενάρχης της Αποστολικής Εκκλησίας των Αθηνών με πλούσια ποιμαντική και Ιεραποστολική δράση.
Όμως και για την Ιερά Μητρόπολή μας, η σημερινή ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι ημέρα γιορτής, χαράς και μεγάλης ευλογίας, διότι συμπληρώθηκαν 37 ολόληρα χρόνια από την εις Επίσκοπον χειροτονία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ του Β’, η οποία έλαβε χώρα εις τον πανηγυρίζοντα περικαλλή και ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι Αθηνών στις 3/10/1981, υπό του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού ΣΕΡΑΦΕΙΜ.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ενθρονίστηκε συνέχεια στην Ιερά Μητρόπολή μας και ανέλαβε τα καθήκοντά του, την 24η Οκτωβρίου 1981, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πύργου.
Με την ευκαιρία αυτής της επετείου Του, ευχόμεθα στον ακάματο εργάτη και ανύστακτο φρουρό της τοπικής μας Εκκλησίας και Πνευματικό μας Πατέρα, με το πολυποίκιλο έργο και την ισχυρή προσωπικότητα, υγεία ψυχική και σωματική καθώς επίσης και μακρότητα ημερών, έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα, ανέφελα και άλυπα την Αγλαόκαρπη, Τετιμημένη και Θεάρεστη Αρχιερατική Διακονία Του, προς δόξα του Τριαδικού Θεού και σωτηρία του Χριστεπωνύμου πληρώματος της Ιεράς Μηητροπόλεώς μας. ΑΜΗΝ!
Γερμανού του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιοτάτης Μητροπόλεως Ηλείας, Ημών δε Πατρός και Ποιμενάρχου Πολλά τα Έτη!!
ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ
ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ!
Αγαπητοί μου φίλοι και Χριστιανοί μου, «το κλεινόν άστυ», η πόλις των Αθηνών μπορεί να καυχιέται για την πληθώρα των αγίων που ανάδειξε στο διάβα των αιώνων. Ιδιαίτερα όμως πρέπει να καυχιέται για τον άγιο Ιερομάρτυρα Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, ο οποίος συγκαταλέγεται στους μεγάλους Πατέρες και Ιεράρχες της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας μας!
Ο Άγιος Διονύσιος καταγόταν από την πόλη των Αθηνών. Έζησε και μαρτύρησε τα χρόνια που Αυτοκράτορας ήταν ο Δομετιανός. Διακρίθηκε δε για την Φιλοσοφική του κατάρτιση και την βαθιά του πνευματική καλλιέργεια.
Αρχικά ήταν ειδωλολάτρης και μέλος της Βουλής του Αρείου Πάγου. Το κήρυγμα όμως του Αποστόλου των Εθνών Παύλου προξένησε ισχυρή εντύπωση στον ευσεβή Διονύσιο, ο λόγος του Θεού έγινε δεκτός και άρχισε να καρποφορεί στην αγαθή ψυχή του. Κάλεσε λοιπόν τον Παύλο στο σπίτι του όπου ζήτησε να μάθει περισσότερα για την νέα πίστη. Όταν ο Παύλος του διηγήθηκε τα συγκλονιστικά γεγονότα του Θείου Πάθους, θυμήθηκε τα υπερφυσικά γεγονότα που βίωσε στην Αίγυπτο. Βεβαιώθηκε λοιπόν ότι ο Θεός που έπασχε ήταν ο Χριστός, ο μόνος αληθινός Θεός.
Αμέσως ζήτησε από τον Παύλο να βαπτισθεί, μαζί με την οικογένειά του. Αυτή η απόφασή του οδήγησε και πολλούς άλλους Αθηναίους να αρνηθούν την ειδωλολατρική θρησκεία και να βαπτιστούν, απαρτίζοντας έτσι την πρώτη εκκλησία των Αθηνών, με πρώτο επίσκοπό της τον άγιο Ιερόθεο, έναν ευσεβέστατο Αθηναίο, του οποίου η μνήμη εορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου.
Ο Διονύσιος αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι στην Εκκλησία του Χριστού. Τώρα πλέον οι αρετές που βίωνε δεν ήταν θεωρητικά σχήματα, αλλά ο Ευαγγελικός νόμος. Μάλιστα, μετά το θάνατο του αγίου Ιεροθέου οι Αθηναίοι Χριστιανοί απαίτησαν να χειροτονηθεί επίσκοπός τους ο Διονύσιος. Ως επίσκοπος πια της λαμπρής Αθήνας εργάστηκε με ζήλο για την ανάπτυξη της τοπικής εκκλησίας. Μέσα σε λίγα χρόνια μετέστρεψε πλήθος ειδωλολατρών στη νέα πίστη.
Σύμφωνα με την παράδοση πήγε στα Ιεροσόλυμα να γνωρίσει και να προσκυνήσει την Μητέρα του Κυρίου. Κήρυξε κατόπιν σε πολλές χώρες και κατόπιν γύρισε πάλι στην Αθήνα. Κατά την κοίμηση της Θεοτόκου, αρπάγη και αυτός σε νεφέλη, όπως οι άγιοι απόστολοι και παραβρέθηκε στην κηδεία της. Αφού ποίμανε για πολλά χρόνια τον επισκοπικό θρόνο των Αθηνών, θεώρησε ότι έπρεπε να συνεχίσει το υπόλοιπο της ζωής του ως ιεραπόστολος. Πήγε στη Δύση και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, έκτισε μια μικρή εκκλησία, όπου την έκαμε κέντρο της ιεραποστολής του. Κήρυττε με θέρμη και ζήλο στους ειδωλολάτρες της περιοχής, όπου πολλοί εγκατέλειπαν τα είδωλα και ασπάζονταν την πίστη στο Χριστό, ιδρύοντας και εδραιώνοντας ισχυρή εκκλησία στην καρδιά της Ευρώπης.
Αλλά τα χρόνια εκείνα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη οι φοβεροί διωγμοί κατά των Χριστιανών από τους ειδωλολάτρες Ρωμαίους. Χιλιάδες πιστοί συλλαμβάνονταν, βασανίζονταν και θανατώνονταν με τους πλέον φρικτούς και επώδυνους τρόπους.
Η δράση του αγίου επισκόπου των Παρισίων έγινε γνωστή στις Ρωμαϊκές αρχές, τον κατήγγειλαν οι άθλιοι αδίστακτοι ειδωλολάτρες ιερείς δρυίδες, οι οποίοι συν τοις άλλοις πραγματοποιούσαν χιλιάδες ανθρωποθυσίες κατ’ έτος στους αιμοδιψείς δαιμονικούς «θεούς» τους.Τον κατήγγειλαν στον αυτοκράτορα Δομετιανό (82-96), ότι αρνείται να σεβαστεί τον αυτοκράτορα και να λατρεύσει τους «θεούς» της αυτοκρατορίας, παρακινώντας και τους πολίτες να κάμουν το ίδιο.
Συνελήφθη και σύρθηκε δέσμιος στον τοπικό διοικητή, ο οποίος προσπάθησε στην αρχή με κολακείες και στη συνέχεια με φοβέρες να αρνηθεί την πίστη του. Ο Διονύσιος, με πρωτοφανή ηρωισμό και παρρησία στηλίτευσε την ειδωλολατρική του πίστη, η οποία λατρεύει «θεούς» θηριώδεις, κακούργους και ανήθικους.
Μετά τη γενναία απολογία του, αποφασίστηκε η θανατική του καταδίκη. Να αποκεφαλισθεί μαζί με τους ηρωικούς ακολούθους του Ρουστικό και Ελευθέριο.
Αλλά αφού έκοψαν την τίμια κεφαλή του έγινε το απροσδόκητο: Ο άγιος ακέφαλος έσκυψε, πήρε στα χέρια του το κεφάλι του και περπάτησε δύο μίλια, γεμίζοντας θαυμασμό τους δημίους του.
Συνάντησε μια ευλαβή γυναίκα, ονόματι Κατούλα, στην οποία παρέδωσε την κεφαλή του. Εκείνη φρόντισε για την ταφή του Διονυσίου, κοντά στο Παρίσι. Η τιμία κάρα του βρίσκεται σήμερα στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους. Η ιερήΜνήμη δε του αγίου Διονυσίου, μαζί με τους άλλους δύο Μάρτυρες μαθητές του, Ρουστίκο και Ελευθέριο, εορτάζεται στις 3 Οκτωβρίου κάθε χρόνο.
Επ’ ονόματι του αγίου Διονυσίου εμφανίστηκαν τον 5ο μ. Χ. αιώνα περισπούδαστα συγγράμματα ύψιστης θεολογικής αξίας, τα οποία πολλοί τα αποδίδουν σε άλλον συγγραφέα.
Πρόκειται για τα περίφημα «Αρεοπαγιτικά Συγγράμματα», τα οποία αποτέλεσαν τη βάση της μυστικής Θεολογίας της Εκκλησίας μας. Με την με αριθμ. 22/30 Σεπτεμβρίου 1999 μ.Χ. εγκύκλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η μνήμη του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου συμπεριελήφθηκε να τιμάται επιπρόσθετα εκτός από την 3η Οκτωβρίου και στις 12 Οκτωβρίου όπου και ορίσθηκε να τιμάται η Σύναξη των εν Αθήναις Αγίων.
Το όνομα του Αγίου φέρει σήμερα γνωστός πεζόδρομος στο κέντρο των Αθηνών, ευρισκόμενος περιμετρικά της Ακροπόλεως και κάτω από τον βράχο του Αρείου Πάγου, πλησίον του οποίου υπήρχε ναός επ’ ονόματι του Αγίου, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από τον φοβερό σεισμό της 1ης Ιουλίου 1651.
Μικρός ναός επ’ ονόματι του Αγίου υπήρχε και στο Κολωνάκι των Αθηνών, ο οποίος κτίσθηκε μεταξύ των ετών 1880-1886. Το 1900 κατεδαφίσθηκε και στη θέση του θεμελιώθηκε νέος μεγαλύτερος και περικαλλέστερος ναός. Η ανέγερσή του καθυστέρησε για πολλά χρόνια και οι εργασίες ανεγέρσεως ξεκίνησαν το 1925 σε σχέδια ρυθμού νεομπαρόκ του Αναστασίου Ορλάνδου και του Δ. Φιλιππάκη. Ο ναός αποπερατώθηκε το 1931 και στις 24 Μαΐου 1931 τελέσθηκαν με κάθε επισημότητα τα εγκαίνιά του από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χρυσόστομο Παπαδόπουλο (…+22 Οκτωβρίου 1938).
Σήμερα ο ευρισκόμενος επί της οδού Σκουφά 34 στην ιστορική αθηναϊκή συνοικία του Κολωνακίου μεγαλοπρεπής ιερός ναός του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, ο οποίος ιστορήθηκε από τον επιφανή ζωγράφο Σπύρο Βασιλείου κατά τα έτη 1935-1939, αποτελεί ευλαβικό σημείο αναφοράς και προσκύνησης για τους κατοίκους των Αθηνών, αλλά και το επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων προς τιμήν του πολιούχου και προστάτου αγίου της πόλεως.
Ἀπολυτίκιον: Ἦχος δ’.
Χρηστότητα ἐκδιδαχθείς, καὶ νήφων ἐν πᾶσιν, ἀγαθὴν συνείδησιν ἱεροπρεπῶς ἐνδυσάμενος, ἤντλησας ἐκ τοῦ Σκεύους τῆς ἐκλογῆς τὰ ἀπόῤῥητα, καὶ τὴν πίστιν τηρήσας, τὸν ἴσον δρόμον τετέλεκας, Ἱερομάρτυς Διονύσιε. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ
(Υπό του Μητροπολίτου Μάνης κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ)
«Δέσποτα Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Λόγε ἀΐδιε τοῦ Ἀνάρχου Θεοῦ Πατρός, Ὓψιστε, Ὑπεράγαθε καί Εὔσπλαγχνε, Οὐράνιε Νομοθέτα καί Κριτά Δικαιότατε. Σύ, ὁ καί τόν προσερχόμενον Σοι νομικόν, φιλοστόργως ποιήσας καί συνδιαλεχθείς μετ’ αὐτοῦ τά σωτήρια δείξας τά τήν αἰώνιον ζωήν ἐξασφαλίζοντα. Σύ, ὁ τόν νόμον τηρήσας, ὁ τόν τελώνην δικαιώσας, ὁ τόν ἄσωτον μετανοήσαντα δεξάμενος ὁ τῇ μοιχαλίδι τήν ἄφεσιν διδούς καί τόν ληστήν ἐν τῇ ἐσχάτῃ αὐτοῦ ὁμολογία προσδεξάμενος. Σύ, ὁ διδάξας τά περί τοῦ φοβεροῦ καί ἀπροσωπολήπτου βήματος ἐν τῇ Δευτέρᾳ Παρουσίᾳ Σου, ὅτε μέλλεις κρίνειν πᾶσαν τήν οἰκουμένην.
Αὐτός, Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Βασιλεῦ Ἅγιε, ἐπάκουσον ἡμῶν δεομένων Σου καί πρόσδεξαι τήν δέησιν ἡμῶν ἐπί τῇ ἐνάρξει τοῦ νέου δικαστικοῦ ἔτους καί κατάπεμψον, πᾶσι τοῖς τήν δικαιοσύνην διακονοῦσι, πλούσια τά ἐλέη καί τούς οἰκτιρμούς Σου.
Σοῦ δεόμεθα καί Σέ ἱκετεύομεν, παράσχου ἐπί τούς ἐνταῦθα διατρίβοντας, διακόνους τῆς δικαιοσύνης, τόν θεῖον φωτισμόν καί τήν εὐδοκίαν Σου, δίδων αὐτοῖς κρίσιν δικαίαν, νοῦν σωφροσύνης, πνεῦμα διακρίσεως ἀγαθῶν τε καί πονηρῶν, ὅπως ἀπονέμωσι δικαιοσύνην καί ἀλήθειαν ἐν παντί.
Δίδαξον τούς δούλους Σου τούτους, φεύγειν ψεῦδος καί μισεῖν ἀδικίαν καί ἀποστρέφεσθαι πάντα ψευδῆ ὅρκον. Ἔνθες αὐτοῖς τόν θεῖον φόβον Σου εἰς τό φυλάσσειν τάς ἐντολάς Σου καί μή περιπίπτειν ἐν ἁμαρτίαις, ὁδήγησον δέ ἑρμηνεύειν καί ἐν τοῖς πράγμασι θέτειν τόν νόμον.
Παρά Σοῦ γάρ δέδοται καί ἐγκεχάρακται ἐν ταῖς καρδίαις ἡμῶν καί ὁ τῆς συνειδήσεως νόμος, κριταί δέ ἔστησαν κρίνειν ἔθνη καί κρατεῖν λαῶν, ὅτι δικαιοσύνη ὑψοῖ ἔθνος καί ζωή ἐν ταῖς ὁδοῖς αὐτῶν, πᾶσα δέ ἐξουσία παρά Σοῦ τεταγμένη ἐστίν, ἔκδικος τῷ τό κακόν πράσσοντι, ὅτι πᾶσα παράβασις καί παρακοή ἔλαβεν ἔνδικον μισθαποδοσίαν.
Μνήσθητι, Κύριε, καί τῶν προκοιμηθέντων δικαστικῶν λειτουργῶν καί καταξίωσον πάντας ἡμᾶς τυχεῖν καί τοῦ τῆς δικαιοσύνης στεφάνου ἐν τοῖς οὐρανοῖς, παρά Σοῦ τοῦ μόνου Ἀληθινοῦ καί Δικαιοκρίτου Θεοῦ ἡμῶν, πρεσβείαις τῆς Παναχράντου καί Παναμώμου ἁγίας σου Μητρός καί τοῦ ἐν ἁγίοις πατρός ἡμῶν Διονυσίου τοῦ Ἀρεοπαγίτου, τοῦ καί προστάτου τοῦ δικαστικοῦ σώματος καί πάντων Σου τῶν Ἁγίων. Ἀμήν».
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΜΑΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΗΡΕΜΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΝ ΔΙΟΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΥΘΥΝΟΦΟΡΟ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠ΄ ΑΓΑΘΩ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΝΟΜΙΑ ΑΔΙΚΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ…
ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ