Άνθρωπος και Φύση σε κοινό δρόμο υγείας και αρμονία
«Ό,τι σας λέω δεν είναι μόνο γνώση από βιβλία θεωρίας αλλά γνώση από την πολυετή βιωματική σχέση που ανέπτυξα με τη Μάνα Γη και την ατμόσφαιρα που μας περιβάλλει. Γνώση αποδεδειγμένη και δοκιμασμένη στην πράξη, που γράφτηκε σε βιβλία αλλά μεταδίδεται καλύτερα μέσα στα κτήματα με τα φυτά και τα δέντρα.»
Το είπε δύο φορές ο φυσικός καλλιεργητής – γεωπόνος κ. Παναγιώτης Μανίκης σε ένα κοινό ερασιτεχνών και επαγγελματιών αγροτών, γεωπόνων και φοιτητών του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων Αμαλιάδας αλλά και ατόμων που ενδιαφέρονται απλά να καλλιεργήσουν τη γη, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας» και επισκέφθηκαν το υπέροχο κτήμα της βιοκαλλιεργήτριας κ. Αθανασίας Λαμπροπούλου στον Άγιο Ηλία Πύργου.
Ο 68χρονος γκουρού της «Φυσικής Καλλιέργειας» που έχει επισκεφθεί κι έχει παραμείνει για μήνες ή και χρόνια σε Ιαπωνία, Ινδία και Ν. Αμερική, έχοντας ως βάση το κτήμα του στον Όλυμπο και το κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας στην Έδεσσα, καλείται διαρκώς από συλλογικότητες σε όλη τη χώρα για να μεταδώσει την κατασταλαγμένη γνώση του πάνω στην καλλιέργεια της πολύτιμης τροφής μας αλλά και τη μετατροπή άγονων περιοχών σε γόνιμα εδάφη.
Ο ίδιος αποτελεί ζωντανό παράδειγμα του πως η «Φυσική Καλλιέργεια» χαρίζει στον αγρότη που την εφαρμόζει υγεία, σφρίγος κι έναν πολύ δυνατό εγκέφαλο, αφού είναι ικανός να μιλά επί 4 και 5 ώρες από μνήμης για όλες τις ασθένειες φυτών και δέντρων, για τις ιδιαιτερότητες κάθε βρώσιμου φυτού ή καρποφόρου δέντρου γενικά αλλά και ειδικότερα κατά ποικιλία, για τα είδη που συμβιώνουν επιτυχώς, με τα επιστημονικά αλλά και τα λαϊκά τους ονόματα και πολλά άλλα. Χωρίς υπερβολή πρόκειται για έναν άνθρωπο φαινόμενο, που από 18 χρόνων – όταν οι γιατροί του έλεγαν πως η ασθένειά του ήταν ανίατη και δεν είχε πολύ ζωή μπροστά του – επέλεξε να πάει στην Ιαπωνία και με μέντορα τον Φουκουόκα, να αφιερωθεί με όλο του το είναι (σώμα, ψυχή και νου) στο χτίσιμο της σχέσης του με τη Φύση που του χάρισε υγεία, πληρότητα κι ευτυχία.
Βασικές αρχές
Η σχεδόν 2ωρη ομιλία του την περασμένη Παρασκευή στον Πύργο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, αφού επρόκειτο για την τροφή μας που μας κρατά στη ζωή και πως μπορεί να παράγεται θρεπτική και καθαρή από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων. Η μέθοδος έχει ως βασική αρχή τη δημιουργία γόνιμου εδάφους η οποία επιτυγχάνεται με διαδοχικές σπορές με σβώλους από άργιλο που εμπεριέχουν κατάλληλους σπόρους και απλά ρίπτονται ακόμα και σε μη οργωμένο έδαφος. Με αυτό τον τρόπο (διαδοχικές συνδυασμένες αμειψισπορές) και με τη χλωρή λίπανση που ακολουθεί, δημιουργείται σταδιακά ένα αρκετά παχύ στρώμα οργανικής ύλης (γόνιμου εδάφους) και ταυτόχρονα περιορίζεται η ανάπτυξη της αγριάδας και άλλων ζιζανίων.
Δεύτερη βασική αρχή είναι η αντίθετη της μονοκαλλιέργειας, δηλαδή η πολυκαλλιέργεια, γι’αυτό και η μέθοδος ταιριάζει απόλυτα στους μικροκαλλιεργητές. Μια τρίτη αρχή είναι οι προσαρμοσμένοι σπόροι στο μικροκλίμα κάθε τόπου, για τους οποίους συζήτησε εκτενώς και ονομαστικά για μεγάλο αριθμό παραδοσιακών σπόρων, με την κα Όλγα Βενιζέλου-Ρουβά, η οποία συλλέγει σπόρους κυρίως από παλιές ποικιλίες οπωρολαχανικών και τους ανταλλάσσει, τους χαρίζει και ενημερώνει το κοινό γι’αυτή την πανελλαδική εκστρατεία διατήρησης της βιοποικιλότητας. Το παρόν έδωσε ο πρόεδρος των βιοκαλλιεργητών κ. Ανδρέας Βαρώτσος και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για τη Φυσική καλλιέργεια καθώς και την επιθυμία να διαμορφωθεί ένα χέρσο κτήμα του ως πρότυπο κτήμα φυσικής καλλιέργειας. Ιδιαίτερα διαφωτιστικός με τις παρεμβάσεις του υπήρξε ο γεωπόνος κ. Χρήστος Γώγολος καθώς με τις ιδιαίτερες και ευρείες εμπεριστατωμένες γνώσεις του και την πολύχρονη εμπειρία του στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας Ολυμπίας καθοδηγούσε το κοινό και ανέπτυσσε εποικοδομητικές συζητήσεις με τον κ. Παναγιώτη Μανίκη.
Μετά από την προβολή 10λεπτου βίντεο στην παρουσίαση της Παρασκευής στην ΠΕΔ Ηλείας, ο ομιλητής δέχτηκε πολλές ερωτήσεις από τις πιο απλές έως και πολύ εξειδικευμένες, οι απορίες-αμφιβολίες λύθηκαν και συμβουλές δόθηκαν στα βιωματικά εργαστήρια του Σαββατοκύριακου ανάμεσα στα φυτά και τα δέντρα του αγροκτήματος. Ακόμα και στο κοινό τραπέζι το μεσημέρι του Σαββάτου που το αποτέλεσαν τα εδέσματα που συνεισέφεραν πολλοί από τους συμμετέχοντες και το κρασί από τη χορηγία του οινοποιείου «Μαρκόγιαννης».
Εκτός από το κτήμα Μαρκόγιαννη, μέγας χορηγός ήταν ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου κεραμοτουβλοποιϊας κ. Κώστας Παναγιωτόπουλος που μας προσέφερε τον απαραίτητο άργιλο αλλά και μια ολοκαίνουργια μπετονιέρα κατάλληλα διαμορφωμένη με ιδιαίτερο μεράκι από τον ίδιον, για την δυνατότητα κατασκευής πολύ μεγαλύτερης ποσότητας σβώλων απ’ότι χειρωνακτικά, αν και πολλοί «έπαιξαν» με τον άργιλο και τους σπόρους και ξαναένιωσαν την ανεμελιά της παιδικής τους ηλικίας.
Πολύ ωραία γλυκά γευτήκαμε και τις δύο ημέρες χάρη στη χορηγία του κ. Σμαρνάκη (ζαχαροπλαστείο) και φυσικά την ευκαιρία για να μεταφερθούν και να διαδοθούν όλα αυτά στο ευρύ κοινό, μας τη χάρισαν και αυτή τη φορά τα φιλόξενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του νομού μας.
Στη σελίδα facebook: Κέντρο Φυσικής Καλλιέργειας, μπορείτε να βρείτε πολλά χρήσιμα βιντεάκια σχετικά με τις καλλιεργητικές μεθόδους για διάφορα είδη και έπονται και άλλα, για κάθε έναν που επιθυμεί να παράξει μόνος του ένα μέρος της τροφής του (ή που ήδη το κάνει) με μια μέθοδο που βασίζεται στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου – Φύσης, έναν σίγουρο δρόμο για την υγεία του και την ευτυχία του.