Η διατροφή αποτελεί έναν πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ιού, για την οποία λίγα πράγματα έχουν λεχθεί»,
Αυτό που πρέπει να κάνουμε, αρχικά είναι να αυξήσουμε την κατανάλωση των φρούτων στη διατροφή μας. Τα φρούτα περιέχουν βιταμίνη C, περιέχουν πάρα πολλά αντιοξειδωτικά, άρα λοιπόν τουλάχιστον 2-3 φρούτα ή 1-2 χυμούς φρέσκους χυμούς φρούτων πρέπει να καταναλώνουμε την ημέρα. Τα φρούτα «θα πρέπει να καταναλώνονται αμέσως», δηλαδή όταν καθαρίσουμε ένα φρούτο ή στύψουμε ένα χυμό θα πρέπει να τα καταναλώσουμε αμέσως, προκειμένου να πάρουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά στο μέγιστο.
Επίσης, «μία επίσης πολύ σημαντική κατηγορία τροφών είναι τα λαχανικά, τα οποία θα πρέπει να υπάρξουν στη διατροφή μας για τον ίδιο περίπου λόγο που θα πρέπει να προσθέσουμε και τα φρούτα» . Συστήνεται , συγκεκριμένα, «τουλάχιστον μία σαλάτα σε καθημερινή βάση» ενώ πρέπει να τονίσουμε πως τα λαχανικά καλό είναι να τα τρώμε σε όσο γίνεται πιο «ωμή μορφή».
Σε σχέση με το κυρίως γεύμα, σημαντικό είναι να αυξήσουμε την κατανάλωση ψαριών, «ιδίως δε των λιπαρών ψαριών όπως είναι ο μπακαλιάρος, η σαρδέλα και ο σολομός, τα οποία περιέχουν τα Ω-3 λιπαρά τα οποία θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα». Πρέπει επίσης να αυξήσουμε την κατανάλωση οσπρίων, τα οποία επίσης περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, ενώ πρέπει το κυρίως γεύμα μας να συνοδεύεται από μία σαλάτα.
Επιπρόσθετα μεγάλη σημασία έχει και η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. «Θα πρέπει καθημερινά να πίνουμε άφθονο νερό» τουλάχιστον 10 ποτήρια ημερησίως αλλά και χυμούς, όπως προαναφέρθηκε, καθώς και «φυσικά αφεψήματα όπως το τσάϊ, το χαμομήλι».
Αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες πρέπει να κάνουμε λόγω του κορονοϊού με στόχο αφενός να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε περίπτωση που νοσήσουμε και αφετέρου μην να πάρουμε απότομα βάρος λόγω της παρατεταμένης παραμονής στο σπίτι . Προτείνεται επίσης να μειώσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τους υδατάνθρακες επειδή το σώμα μας κάνει λιγότερες καύσεις ενώ θα πρέπει να αποφεύγουμε επεξεργασμένα τρόφιμα και φυσικά το αλκοόλ. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, τροφές πλούσιες σε ζάχαρη αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας, ενώ αρνητικός είναι και ο ρόλος του αλκοόλ. Τέλος, αν και οι μετακινήσεις μας πρέπει να περιοριστούν στο σπίτι ένας σύντομος περίπατος μακριά φυσικά από πολύ κόσμο βοηθάει τον οργανισμό.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ–ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ