Η εικόνα κατάρρευσης της ελβετικής Credit Suisse, που αναγκάστηκε να ζητήσει στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, έφερε «Μαύρη Τετάρτη» στα διεθνή χρηματιστήρια – και στην Αθήνα, όπου ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,55%. Ενδεικτικό της έλλειψης εμπιστοσύνης των επενδυτών για την πορεία της διεθνούς οικονομίας είναι το γεγονός ότι παράλληλα πέφτουν – πάνω από 6% – και οι τιμές του πετρελαίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για τη «μετάδοση» στην Ευρώπη της τραπεζικής κρίσης που προκαλεί στις ΗΠΑ η κατάρρευση της Silicon Valley Bank – και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι θα πάρουν σειρά και άλλες τράπεζες που πιέζονται από την αύξηση των επιτοκίων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έφτασε να κατακρημνίζεται έως και 29% υποχωρώντας κάτω του ψυχολογικού ορίου των 2 φράγκων (1,7 φράγκα). Παράλληλα, καταγράφηκε «εκτόξευση» των cds – των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές «ποντάρουν» πλέον στην κατάρρευση της συγκεκριμένης τράπεζας.
Μάλιστα, οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τόσο της Credit Suisse όσο και της Societe Generale, η οποία επίσης δεχόταν ισχυρές πιέσεις. Στον «πάγο» μπήκαν και οι μετοχές αρκετών ιταλικών τραπεζών (UniCredit, Finecobank και Monte Dei Paschi).
Λίγο νωρίτερα, και ο πρόεδρος της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας, ξεκαθαρίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Ωστόσο, το απόγευμα της Τετάρτης, οι Financial Times έγραψαν ότι η ήδη η Credit Suisse απευθύνθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας για στήριξη, μετά και από την μεγάλη άνοδο στα cds – τα ασφάλιστα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της.
Στο «κόκκινο» οι αγορές
Η κατρακύλα της ελβετικής τράπεζας, όπως είναι εύλογο, παρασέρνει και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με τον δείκτη Euro Stoxx Banks να περιορίζεται κατά 8,4%.
Η γαλλική BNP Paribas, δε, χάνει τουλάχιστον 11,5%, ενώ πιέσεις ασκούνται και στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, με την Alpha Bank να κατρακυλάει κατά 8,8%. Commerzbank και Deutsche Bank, επίσης, χάνουν έως 9,5%. Τέλος, η Societe Generale -μέχρι την αναστολή διαπραγμάτευσης- υποχωρούσε κατά 11%.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με ισχυρές απώλειες 3%, καθώς ο γερμανικός DAX έπεσε 3,27%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,57%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 3,58%%.
Στις ΗΠΑ , ο Dow Jones έχανε 565 μονάδες στις 19.40 ώρα Ελλάδας, ενώ σημαντική πτώση άνω του 1,4% κατέγραφε και ο S&P 500. Μόνον ο δείκτης των τεχνολογικών εταιρειών σημείωνε «λελογισμένες» απώλειες 0,60%